Завантаження ...
banner
banner

Чи варто боятися блекауту: розмова з ніжинським енергетиком та бушкрафтером

Чи варто боятися блекауту: розмова з ніжинським енергетиком та бушкрафтером фото
Запозичене з англійської мови слово блекаут (blackout) із початком повномаштабної війни дуже швидко увійшло у наш лексикон. Та й з таким підлим і кровожерливим сусідством кожен українець має тримати руку на пульсі.
Як підготуватися до блекаутів – повного відключення електроенергії, щоб це не стало несподіванкою?


Знайти відповідь на це питання допоміг  журналістам MYNIZHYN.com бушкрафтер із великим досвідом  польового життя – Сергій Гладкевич. Наш співрозмовник поділився  дієвими порадами правильної підготовки до життя без електроенергії.
Детальніше у нашому матеріалі:



 «Щоб нормально пережити блекаут треба подумати на перед, скільки світла не буде 5, 10 днів чи навіть місяць. – розповідає Сергій – Тому що від кількості часу перебування без світла буде залежати, які проблеми доведеться вирішувати».
Якщо брати у загальному, то потрібно забезпечити себе водою, їжею, світлом і теплом.

«Краще всього розуміти, скільки ви використовуєте води в середньому на добу і мати невеликі запаси на 10 днів. Якщо людина вважає, що ситуація може бути гіршою, то може заготовити води на місяць» – говорить Сергій.


Не менше 2 л. питної води та 10 літрів технічної води на добу з розрахунку на одну людину. Тим більше, ми живемо у такий мінливий і непередбачуваний час. Але і про їжу забувати не варто.

«Коли ви будете в умовах жорсткої економії бензину, газу, – говорить Сергій Гладкевич – то і харчування потрібно підбирати таке, яке швидко готується. Можна варити борщ 2 чи 3 години, а можна приготувати гречку за 20 хв. Зовсім інші витрати ресурсів. Та й на харчах не можна економити і вжимати себе до сухарів. Бо те, що ми їмо теж впливає на загальний настрій».


Тому важливо запастися і самим необхідним (кашами швидкого приготування, макаронами твердих сортів, енергетичними батончиками) і смаколиками (цукерками, сухофруктами, шоколадом).
Якщо говорити про забезпечення світлом, то можуть бути – свічки, керосинові лампи, налобні ліхтарики, гірлянди, нічники на батарейках, кемпінгові лампи, USB – лампи та багато іншого. Точно є з чого обирати.
«При виборі приладів для освітлення треба звертати увагу на те, чи не переплачуєте за непотрібні функції (режими), на потужність акамуляторів і яке світло (біле – психологічно некомфортне, а жовте навпаки –  приємніше для очей), якщо купуєте батарейки, то слід брати якісні – довше прослужать» – каже Гладкевич.


Крім цього, на випадок довгих відключень можна придбати радіоприймач, щоб не бути відрізаним від новин.
Коли ж говоримо про забезпечення електрикою – тут допоможуть різного роду повербанки, ДБЖ – джерела безперебійного живлення, генератори, акамулятори, зарядні станції, інвентори, сонячні панелі та багато іншого.
При використанні вищезазначених пристроїв варто пам’ятати про правила експлуатації. У ютубі показують багато фокусів і не завжди дієвих лайфхаків отримання електроенергії. Краще, коли починаєте користуватися новим пристроєм, то варто проконсультуватися з відповідним спеціалістом, пройти інструктаж, щоб не зашкодити собі чи близьким.



Із питань безпеки використання альтернативних джерел отримання енергії нас проінформував головний енергетик КП «ВУКГ» – Віталій Оленченко.


Його знання перевірені багаторічним досвідом, адже працює у цій сфері вже 25 років.
Популярними минулої зими стали дизельні та бензинові генератори – силові пересувні чи нерухомі установки для постійного або резервного електропостачання. Та чи можна їх вважати безпечними?

«До прикладу, дизельними/бензиновими генераторами можна користуватися лише на вулиці, а у приміщенні, балконі, чи під’їзді – заборонено. Бо люди можуть ставити у підвал, а вихлопні гази швидко його наповнюють і можна задихнутися. – говорить Віталій – Під час роботи герератор сильно нагрівається, тому потрібно ставити не впритул до стіни, а щоб було не менше 6 метрів. Щоб уникнути пожежі не ставте поряд з пристроєм легкозаймисті рідині (бензин, дизель та ін.). Коли використовуєте генератори, то робіть підключення поза загальною мережею. Зараз багато підприємців (з великими офісами, виробництвами) при установці генераторів потужністю більше 5 кВт мають заключити договір з РЕМ про безпеку (на аварійне включення/робиться новий проект



Якщо порівняти за якісними характеристиками дизельні та бензинові генератори,  то перші частіше виграють через свою економність та надійність. Вони можуть виробляти більшу електричну потужність, ніж бензинові; високі показники якості електроенергії та нижча собівартість. Але якщо обирати на зиму, то бензинові зазвичай легші за дизельні, краще запускаються при низьких температурах.
Також, при відсутності електроенергії можна використовувати автомобільний акумулятор, яким більш-менш безпечно можна живити ноутбуки, смартфони, лампи але за умови правильного підключення.

«Не можна живити від автомобільного акумулятора потужну техніку: холодильник, мікрохвильову піч, пральну машинку. – розповідає  Віталій – Крім, цього є й інші різновиди акамуляторів: свинцево-кислотні, гелеві GEL, літій-іонні та багато інших. Усіх їх використовувати бажано у добре провітрюваних приміщеннях, бо у процесі роботи вони можуть виділяти багато небезпечних речовин. Крім того, вони вибухонебезпечні і потребують правильної експлуатації.»

Під час минулорічних відключень світла родину Віталія дуже виручали сонячні панелі (особливо ефективно себе показали влітку, бо в цей період вони добре підживлюються сонцем). Він зазначає, що це ще й екологічний варіант «ні шуму, ні вихлопів, ні страху, що вибухнуть».

«Крім того, при виборі альтернативних джерел енергії слід звертати особливу увагу на їхню якість та характеристики (хоча б основні):
  • потужність,
  • тип підключення до мережі,
  •  на форму вихідного сигналу. Має бути чиста синусоїда.  Адже при гібридній висока ймовірність псування побутової техніки, що може призвести до пожежі» –  наголошує Віталій.
Із порадами наших героїв ніякий блекаут не страшний. Головне – правильно та безпечно до нього підготуватися!
Світлу бути в наших домівках і душах! Світло завжди перемагає темряву!
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: