Завантаження ...
banner
banner

Ніжинські спортсмени увійшли в топ кращих за результатами Кубку світу 2023 з ракетомодельного спорту

Ніжинські спортсмени увійшли в топ кращих за результатами Кубку світу 2023 з ракетомодельного спорту фото

За підсумками Кубку світу з ракетомодельного спорту українські спортсмени увійшли в топ найкращих.  3 листопада стали відомі індивідуальні результати спортсменів в цьогорічному сезоні. За результатами 5 етапів українці отримали 1 і 3 місця у двох дисциплінах, ще троє спортсменів увійшли до топ-5, й інші 8 - у топ-10. 

Одними з найбільш знакових змагань з ракетомоделювання вважається Кубок світу, який проходить під егідою Міжнародної авіаційної федерації (FAI) з 1995 року. Кубок світу – це індивідуальний залік спортсменів. Він формується за результатами цілої серії міжнародних змагань, що проходять протягом року в різних країнах. 

В середині жовтня в Словаччині відбувся фінальний етап цьогорічного Кубка світу. Всього в сезоні 2023 року організатори планували провести 14 змагань в різних країнах. Проте відбулися не всі: на North Coast Cup в США прибули учасники тільки з однієї країни, а Andritz Space Cup 2023 в Словаччині і Galactic Cup в США перенесли на 2024 рік. 

В рамках Кубку світу українські спортсмени представили нашу країну на 5 етапах в Словаччині, Чехії, Хорватії та Болгарії і показали неабиякий рівень підготовки й майстерності. Хоча це була доволі складна задача: через воєнний стан в Україні закрите небо, в тому числі і для польотів спортивних моделей ракет. І якщо раніше ракетомоделісти мали змогу тренуватися перед змаганнями вдома, то тепер вони могли підготуватися лише за 1-2 дні до змагань, прибувши у країну, що їх приймає. Регулярні тренування – це від 60 до 90% результату, залежно від класу змагань. Українським спортсменам довелося покладатися лише на попередній досвід і свої розрахунки. 

“На Кубку світу спортсмени запускають свої ракети мінімум 9 разів та на мінімум 3-5 етапах. Це складніше, ніж на Чемпіонаті світу і Чемпіонаті Європи, де достатньо політати у трьох турах. На цьогорічному Кубку світу мені вдалося посісти 1 місце в класі S4 і в черговий раз представити Україну на п’єдесталі світових спортивних змагань!” – ділиться Родіон Струзман з Дніпра.

Ніжинські спортсмени увійшли в топ кращих за результатами Кубку світу 2023 з ракетомодельного спорту фото №1
Ніжинські спортсмени увійшли в топ кращих за результатами Кубку світу 2023 з ракетомодельного спорту фото №2
Ніжинські спортсмени увійшли в топ кращих за результатами Кубку світу 2023 з ракетомодельного спорту фото №3
Ніжинські спортсмени увійшли в топ кращих за результатами Кубку світу 2023 з ракетомодельного спорту фото №4
Ніжинські спортсмени увійшли в топ кращих за результатами Кубку світу 2023 з ракетомодельного спорту фото №5
Ніжинські спортсмени увійшли в топ кращих за результатами Кубку світу 2023 з ракетомодельного спорту фото №6

Результати 

Підсумки Кубка світу формуються за найкращими 3 етапами індивідуально для кожного ракетомоделіста. У цих змаганнях беруть участь як юніори, так і дорослі спортсмени. Загалом, згідно з загальною рейтинговою таблицею, українські спортсмени мають такі результати: 

В класі моделей ракетних планерів із прискорювачем на тривалість польоту (S4A) в топ-10 зі 175 спортсменів увійшли одразу четверо українців: 

  • 1 місце Родіон Струзман з Дніпра (326 балів)
  • 5 місце Олександр Радченко з Ніжина (307 балів)
  • 7 місце Михайло Дубровний з Ніжина (295 балів)
  • 9 місце Чех Олександр з Чернігова (290 балів)

Мета змагань в цьому класі – досягнення найбільшої тривалості польоту з використанням вертикального вільного балістичного зльоту. 

В класі моделей ракет на тривалість польоту зі стрічкою (S6A) у топ-10 увійшов:

  • 7 місце Ігор Волканов, Президент Федерації ракетомодельного спорту в Україні з Дніпра (291 бал). 

В цьому заліку взяли участь 235 спортсменів. Мета змагань у класі S6A – досягнення найбільшої тривалості польоту з використанням в якості системи порятунку гальмівну стрічку. 

В найбільш складному класі моделей-копій ракет на реалістичність польоту (S7) в загальному рейтингу Кубка світу також імена одразу чотирьох українців: 

  • 4 місце Сергій Труш з Ніжина (249 балів)
  • 5 місце Іван Кирієнко з Ніжина (234 бали)
  • 6 місце Михайло Дубровний з Ніжина (203 бали)
  • 7 місце Степан Івченко з Ніжина (197 балів)

Всього в цьому класі взяли участь 70 спортсменів, кожен з яких намагався отримати максимальну кількість балів за ступінь складності, відповідність до масштабу та якість виготовлення (стендова оцінка) і здійснити заліковий політ. 

В класі моделей радіокерованих ракетних планерів на тривалість польоту і точність посадки (S8P) в топ-10 відзначилися:

  • 5 місце Олександр Чех з Чернігова (305,5 балів)
  • 7 місце Степан Івченко з Ніжина (304,7 бали)
  • 9 місце Ігор Волканов з Дніпра (302,8 балів)
  • 10 місце Олександр Радченко з Ніжина (279 балів)

В цьому класі спортсменам необхідно показати польотний час і посадити модель в задану зону. 

“Довгий час я займався авіамоделюванням, а не так давно вирішив спробувати себе і в ракетомодельному спорті. На цьогорічному Кубку світу на етапі в Словаччині мені вдалося посісти 1 місце в класі S8, а в Чехії показати гарний результат в класі S4. Змагання вразили тим, що спортсмени самостійно конструюють свої моделі ракет й з ними ж і виступають. Такий технічний вид спорту, де присутня і інженерія, справді вражає! Готуємось до наступного сезону і до нових перемог”, – розповідає Олександр Чех з Ніжина, який вперше взяв участь у змаганнях з ракетомодельного спорту. 

В класі моделей на тривалість польоту з ротором (S9A) до трійки найкращих увійшла:

  • 3 місце Софія Фісун з Дніпра (306 балів) 

Спортсменка обійшла 189 ракетомоделістів. Мета змагань у класі S9A – досягнення максимальної тривалості польоту з системою авторотації, що забезпечує повернення на землю. 

Ракетомоделювання – це технічний вид спорту, в якому учасники змагаються у конструюванні, виготовленні, організації запуску та пілотуванні (для радіокерованих ракетопланів) моделей ракет. Існує 10 ключових класів моделей ракет, і відповідно – класів змагань. У кожному з класів оцінюються різні показники, в залежності від яких оцінюється відповідність до прототипу і реалізм, висота чи тривалість польоту, точність посадки для радіокерованих ракетних планерів тощо. Розвитком ракетомоделювання як спорту і як сучасного технічного позашкілля в Україні опікується Федерація ракетомодельного спорту України у партнерстві з ГО «Асоціація Ноосфера» за підтримки мецената Макса Полякова. Як STEM-позашкілля ракетомоделювання дозволяє учням отримати базові знання з фізики, хімії, математики, аерокосмічних технологій й розвинути креативне мислення. Як спорт – долучитися до міжнародних змагань і стати частиною світової спільноти, адже він є доволі популярним у країнах, що є лідерками у космічному секторі, – США, Великобританія, країни ЄС.

Загалом в Україні ракетомодельним спортом займаються приблизно 1400 осіб. Разом з Федерацією ракетомодельного спорту України ГО «Асоціація Ноосфера» у 2015 році у Львові організувала Чемпіонат Європи, а у 2016 – Чемпіонат світу з ракетомодельного спорту. Також в скарбничці організаторів щорічні змагання Ukraine Rocketry Challenge, «Кубок Янгеля», чемпіонат України, Кубок України, Noosphere Space Games й інші змагання та показові виступи

Довідково

Ракетомодельний спорт – технічний вид спорту, в якому учасники змагаються у конструюванні, виготовленні, організації запуску та пілотуванні (для радіокерованих ракетопланів) моделей ракет. Цей вид спорту доступний практично всім віковим групам. На міжнародному рівні ракетомодельний спорт керується Комісією Міжнародної авіаційної федерації (FAI) з авіамодельного спорту (CIAM). В Україні розвиток цього виду спорту відбувається за сприяння Федерації ракетомодельного спорту України та ГО «Асоціація Ноосфера», зокрема, її засновника – д.е.н., міжнародного підприємця Макса Полякова. Спільно з ГО «Асоціація Ноосфера», Федерація успішно провела: Чемпіонат Європи з ракетомодельного спорту 2015, Чемпіонат Світу з ракетомодельного спорту 2016. Під егідою Федерації щороку відбувається Ukraine Rocketry Challenge, етап Кубка світу FAI «Кубок ім. М.К. Янгеля», Чемпіонат України, Кубок України та інші змагання та показові виступи.

Федерація ракетомодельного спорту України – Всеукраїнська громадська організація. Її основною метою і напрямом діяльності є сприяння популяризації та розвитку ракетомодельного спорту в Україні, підвищення ролі цього технічного виду спорту у всебічному і гармонійному розвитку особистості та формуванні здорового способу життя; організація та проведення змагань з ракетомодельного спорту, конкурсів, показових виступів, фестивалів, спортивних свят та інших заходів.

«Асоціація Ноосфера» – це громадська організація, що популяризує науку та сучасні технології серед молоді та створює сприятливі умови для розвитку інноваційного бізнес-середовища в Україні. Щорічно Noosphere реалізує понад 40 ініціатив, що об’єднують науковців, інноваторів, підприємців, експертів, ентузіастів різних галузей у пасіонарне ком’юніті, де кожен може втілити власні ідеї та інноваційні проєкти у життя.

Макс Поляков (Max Polyakov, Поляков Максим Валерійович) – співзасновник ГО «Асоціація Ноосфера», засновник інвестиційного фонду Noosphere Ventures, міжнародний підприємець у галузях космічних та IT технологій, інженерії. Меценат. Доктор економічних наук. Власник 10+ патентів. Послідовник ідей Володимира Вернадського, візіонер космічного майбутнього України.



 


 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: