Завантаження ...
banner
banner

Війна і здоров’я - «вигрібаємо» наслідки: розмова з ніжинським хірургом

Повномасштабне вторгнення внесло корективи у всі сфери життя, в тому числі позначилось і на здоров’ї українців.

Які наслідки війни «вигрібаємо», яких хвороб значно побільшало, які хронічні захворювання загострилися чи не додалося нових патологій ?

 Про все це журналісти MYNIZHYN.com поговорили із завідуючим хірургічним відділенням №2 Ніжинської міської лікарні Володимиром Морозом



Довідково: після закінчення Харківського національного медичного університету Володимир Мороз був інтерном у хірургічному відділенні Київської міської лікарні №8, потім стажувався в інституті Шалімова та отримав кваліфікацію судинного хірурга.

- В Україні вже другий рік війни і це не могло не позначитися на здоров’ї людей. Що ви можете сказати зі своєї практики, зокрема у Ніжині - які хронічні захворювання загострилися чи не додалося нових патологій?
- Що стосується хірургічного напрямку – можу підкреслити, що з’явилася маса запущених випадків. І хворі вже у дуже складному, навіть у критичному стані поступають у відділення: однією ногою на цьому світі, а другою – вже на іншому. І приходиться вирішувати питання: брати на операційний стіл чи ні, бо це серйозні речі – це людське життя. От наприклад пахові грижі. Поступає багато людей уже із защемленням грижі 1,2,3 або навіть 5 днів! А це вже, як правило, некроз внутрішніх органів в тому місці, де відбулося защемлення. А защемлення пахової грижі повинно бути прооперовано на протязі декількох годин, а люди поступають через декілька днів!
Це відбувається якраз через те, що в країні війна, люди перебувають не тільки в тривожному стані, а й без роботи і фінансова сторона важлива для людей, тому що вони зразу ж починають переживати ще й за те, в яку суму обійдеться лікування. Я не можу сказати, що це якісь величезні суми для хворого,  бо дещо фінансує держава і основні матеріалі для наркозу, для операцій – все це в лікарні є. Плюс безкоштовна діагностика, про яку ми поговоримо нижче.
Друга причина того, чому хворі звертаються із запущеними хворобами – це проблема з транспортом, бо багато хворих не проживає у Ніжині і потрібно дістатися лікарні. Але ще одне – це мабуть і халатне ставлення до свого здоров’я.

- Ми вище про це трохи проговорили, але хочеться задати питання отак: з якими хворобами зараз почали частіше до вас потрапляти хворі?
- Звісно, що психологічний стан здоров’я населення дуже страждає і нічого з цим не поробиш.Крім защемлення пахових гриж, багато виразкових хвороб і перфорацій шлунково-кишкового тракту, багато кровотеч – це все на фоні стресу.
Зараз значно побільшало випадків онкології, яка потребує оперативного втручання; крім того - жовчно - кам’яна хвороба.  Також панкреатити, як гострі так і хронічні. Щодо онкології, важко сказати – пов’язано це з війною чи ні, скоріше за все, що це пов’язано з профілактикою хвороби і вчасними зверненнями до сімейних лікарів.

- А чи не варто підкреслити таку причину, як недоступність повної діагностики хворим людям? Я маю на увазі фінансову сторону питання.
- Діагностика у нас є: і комп’ютерна томографія і УЗД діагностика і рентгенографія. У стаціонарі або по направленню сімейного лікаря, пацієнти можуть зробити вищезазначене обстеження безкоштовно. Контрастні речовини для деяких категорій хвороб потрібні і вони вже коштують грошей, але саме обладнання – абсолютно безкоштовне для пацієнтів.

- За останній рік – скільки пацієнтів було у вашому відділенні ?
- Якщо говорити за останній рік по хірургічному відділенню №1, де я й пропрацював, оперативних втручань - близько 1 300 і близько 2 000 пролікованих пацієнтів. В зв’язку з тим, що на сьогодні відкрилося хірургічне відділення №2 – кількість пролікованих буде значно більша. За рахунок укрупнення районів – збільшується і кількість пролікованих. Тут хочу якраз підкреслити: в зв’язку з тим, що потреба і попит на хірургічну допомогу Ніжина та району збільшилась, вирішено питання про розширення хірургічного профілю і хірургічних ліжок, тому в повній мірі запрацювало хірургічне відділення на базі колишньої території Ніжинської рай лікарні.
Воно буде більш планового напрямку, тобто екстрені випадки будуть – але їх буде менше. Всі пацієнти, які мають грижі черевної стінки, жовчнокам’яну хворобу, новоутворення, ліпоми, варикозну хворобу – всім буде надаватися допомога. На даний момент відділення вже переповнене. Це ми говоримо про хірургічне відділення №2, а перше хірургічне так і залишається там де і було – біля приймального відділення Ніжинської міської лікарні.

- Тобто хворі, які хочуть звернутися по медичну допомогу саме до Вас, можуть Вас знайти якраз тут, у хірургічному відділення №2, на базі колишньої території Ніжинської рай лікарні?
- Так, абсолютно вірно. Причому можуть приходити як з направленням так  і без, адже зараз, в зв’язку з новою системою охорони здоров’я, коли пацієнт звертається - ми можемо провести екстрений прийом, якщо це людині потрібно. Тобто можна підійти із направленням сімейного лікаря і напряму – в стаціонар, на що людина має право. Зараз кожен має право обирати лікаря і лікувальний заклад і цьому ніхто не може заперечити.

- До речі, яку медичну допомогу (діагностику чи оперативні втручання) можуть отримати зараз хворі у хірургічному відділені НМЛ, аби не їхати кудись в інші міста. Тобто що є у нас?
- Ми вже вище починали про це розмову – УЗД, рентген діагностика. Наші рентгенівські знімки іноді бувають кращі, аніж в обласних центрах. У нас  - цифрові рентген апарати, відносно нові апарати УЗД, новий комп’ютерний томограф. Планується встановлення апарату МРТ і ще одного апарату УЗД. А за останній час, буквально місяць тому, було закуплено нові відео колоноскоп і відео гастроскоп. Причому – обладнання дуже сучасне і якісне.
Апарати будуть знаходитися в цьому корпусі, на 3 поверсі і це буде, як міні – ендоскопічне відділення.
Зараз лікарня рухається в напрямку нових технологій, а це досить важливо для діагностики хвороб і для їх лікування.  

- Звісно, що поради давати легко, але як людям все ж таки не потрапляти до судинного хірурга, якщо мова йде про набуті захворювання, що б ви порадили, як попередити захворювання, не дати їм прогресувати та розвиватися? Що скажете ви?
- Можна сказати загально - прийнятою фразою про здоровий спосіб життя і це буде правильно але це досить узагальнене поняття. Тому трохи поговоримо про це детальніше. Дивіться - є хвороби соціальні і від них нікуди не подінешся. От елементарно – харчування, яке у всіх нас приблизно схоже. Але ще є вода, екологія і стандарти якості цих продуктів харчування. Тому варто підкреслити, що харчування – має значення, рання діагностика хвороб – має значення. Також від вчасного звернення до від сімейних лікарів дуже багато залежить: адже  розумний сімейний лікар може на ранніх стадіях знайти патологію і пролікувати її.
Далі – генетична схильність чи спадковість. Приміром – варикоз. Основна причина цієї хвороби - це слабкість стінки судини і генетична схильність, спадковість.
Також стреси та куріння мають дуже великий негативний вплив на здоров’я,  особливо при  виразковій хворобі, при судинних патологіях, перфорація шлунку – це ті хвороби, з якими найчастіше до нас потрапляють курці.
Можна сказати так: те, що пов’язано з курінням, на першому плані – судинна патологія у вигляді атеросклерозу артерій і кінцівок, що закінчується ампутаціями. І таких випадків дуже багато! І як правило комбінація: курці або діабетики. На другому плані – це виразкові хвороби.
Тобто беручи до рук сигарету – думайте! Хто знає, які процеси нікотин запустить у ваш організм, адже це далеко не жарти.

Раніше ми писали: Як кинути курити: свої історії розповідають ніжинці та гості міста

І насамкінець – абсолютно правильне твердження, з якого ми і почали - це здоровий спосіб життя, рух, спортзал. Дозовані фізичні навантаження підходять абсолютно всім. Спалюються зайві калорії і не відкладаються на стінках судин.
Тож бажаю усім  нам здоров’я і Перемоги Україні та мирного неба над головою.   





 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: