Завантаження ...
banner
banner

Комунальні борги і війна: поради юриста

Комунальні борги і війна: поради юриста фото
Війна вносить корективи у всі сфери нашого життя, нам доводиться прилаштовуватися під ті чи інші обставини. Але інколи ми не знаємо, як правильно зробити і що дозволено, а що ні. Які нововведення діють, приміром, у сфері житлово-комунального гсооподарства. Про це уточнюють та запитують наші читачі.

До редакції MYNIZHYN.com звертаються читачі з питаннями, які хотіли б задати юристу: банківські кредити під час війни, фінансові збори поміж сусідами, спадщина, нарахування субсидій, тощо.

До прикладу – ось одне із таких запитань: якщо внаслідок війни людина втратила житло (майно зазнало пошкоджень), або через інші обставини не може вчасно сплатити комунальні борги, чи буде нараховуватись пеня? Чи може вона розраховувати на субсидії?

Дане питання коментує кандидат юридичних наук, доцент кафедри політології, права та філософії НДУ імені М.Гоголя, доцент - Марина Ларченко.


В умовах воєнного стану Кабінет Міністрів України Постановою від 5 березня 2022 року заборонив:
– нараховувати та стягувати неустойку (штрафи, пеню), інфляційні нарахування, проценти річні, нараховані на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
– припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх не оплати або оплати не в повному обсязі.

Така заборона діятиме до припинення чи скасування воєнного стану в Україні. Крім цього торгово-промислова палата України засвідчила форс-мажорною обставиною військову агресію РФ проти України, що стало підставою введення воєнного стану 24 лютого 2022 (лист від 28 лютого 2022). Це означає, що війна – форс-мажорна обставина непереборної сили, яка звільняє особу від відповідальності у випадку несплати чи несвоєчасної сплати за комунальні послуги.
Таким чином, воєнний стан не звільняє від сплати за комуналку, однак пеня та штрафи не нараховуватимуться.  У разі несплати або оплати не в повному обсязі комунальні послуги не відключатимуть.
З жовтня в Україні змінилась система призначення субсидій. Тепер цим питанням опікується Пенсійний фонд України. Зміна відповідальних органів сталася через велику кількість внутрішньо переміщених осіб. Уряд визначив, що виплата субсидії не має бути прив’язана до регіону проживання заявника, тому компетенція відійшла до Пенсійного фонду.

Під час війни опрацювання заяв на субсидії та пільги в громадах, де тривають бойові дії, чи які тимчасово окуповані, неможливе. А в тих громадах, куди переміщаються громадяни, процедура призначення є складною. Використання ж ІТ-систем Пенсійного фонду дозволяє приймати документи громадян на отримання житлових субсидій та пільг у будь-якій точці України. Право отримання житлової субсидії також розширили для українців, які перебувають за кордоном у період дії воєнного стану і ще два місяці після його скасування.

До квітня 2023 року отримати субсидію могли українці, що мали заборгованість з оплати комунальних послуг, якщо вона утворилася після 24 лютого 2022 року. Після квітня 2023 року субсидію не нараховують тим, у кого є борги по комунальних послугах у сумі більше 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (680 гривень) і період прострочки складає три місяці. Щоб отримати допомогу від держави, потрібно погасити борги і надати документи про сплату боргу при оформленні субсидії.

У разі неможливості, радимо написати заяву постачальнику комунального блага про реструктуризацію заборгованості і узгодити з ним схему з розрахунку. Уклавши угоду про реструктуризацію боргу, можна знову подавати документи на субсидію, прикріпивши до заяви копію цієї угоди.


 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: