Завантаження ...
banner
banner

Чому не варто сидіти у темній кімнаті перед телевізором: розмова з ніжинським окулістом

6 березня – Всесвітній день боротьби з глаукомою. Цей День почали систематично проводити, починаючи з 2008 року, за ініціативи Всесвітньої асоціації глаукоми та Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою.

На сьогодні глаукома стала однією з основних причин сліпоти та слабкозорості. 

Глаукома – це хвороба, яка призводить до ушкодження зорового нерва. Зазвичай причиною цього є накопичення рідини в передній частині ока, надмірна кількість рідини зумовлює підвищення тиску всередині ока, і від цього перетискається зоровий нерв.

MYNIZHYN зустрівся з лікарем-офтальмологом Ніжинської лікарні Олександром Мальченком.

Читайте також: Повернули з потойбіччя: працівниці Ніжинської амбулаторії №9 врятували чоловіка

— Глаукома. Як зрозуміти що ця хвороба у вас вже є?

— Хочу сказати, що у людини перші ознаки глаукоми можуть з’являтися навіть коли вона не знає про цю хворобу. Приміром, коли людина прокидається вранці і виникає затуманення зору. Також виникають райдужні кола при погляді на джерело світла. Крім того, ознакою глаукоми може бути погіршення зору у вечірній (сутінковий) час, тобто погіршення здатності бачити в сутінках. Також відчуття дискомфорту в оці, важкості, напруження. Незначний біль навколо очей. А от коли вже розвинута стадія глаукоми, то хворий відмічає таке: вдалечінь бачить наче й не погано, а периферійний зір страждає. Тобто звужується поле зору.

— Чи можна самостійно зробити діагностику глаукоми, приміром в магазині оптика чи якимись іншими методами?

— Скоріш за все, що ні. Діагностику глаукоми потрібно робити у медичних закладах. Потрібно визначити гостроту зору, зробити вимірювання внутріочного тиску, потім – визначити периферійний зір, а також біомікроскопію і офтальмоскопію. Поясню, що означають ці дослідження. Біомікроскопія (мікроскопія живого ока) - детальне дослідження структур ока, що проводиться за допомогою спеціального оптичного приладу - щілинної лампи. Офтальмоскопія — метод дослідження очного дна (сітківки та її судин, зорового нерва, судинної оболонки) за допомогою спеціальних приладів (офтальмоскопа).

Читайте також: Очі – наше все! Як зберегти зір: розмова з ніжинським офтальмологом - Іриною Парфенюк

Це все робиться при огляді в кабінеті офтальмолога. Ця вся апаратура у нас є. В деяких випадках, з діагнозом підозра на глаукому, ми направляємо в стаціонар, де є додаткові методи дослідження.

Хочу зазначити, що як правило, ми рекомендуємо людям після 40 років  перевіряти внутрішньоочний тиск. Людям, які мають спадковий фактор (у родині хтось раніше страждав на глаукому), потрібно при перших скаргах звернуться до окуліста. Це може бути і в 20 і  в 30 років.

— Чи буває глаукома у дітей, підлітків чи це набуте з роками захворювання?

— Глаукома буває навіть вроджена: 1 випадок на 20 тисяч. Також буває і підліткова. Але найчастіше хворіють люди після 40 років і повторю, що у зоні ризику ті люди, у кого у родині хтось раніше страждав на глаукому.

— Чи можна якось попередити цю хворобу і чи лікується вона?

— Хвороба хронічна і вона не виліковна, бо на сьогоднішній день у світі не навчилися відновлювати нервові клітини, які вже втратили життєдіяльність. Глаукома може прогресувати з різною швидкістю і важливо виявити цю хворобу на більш ранніх стадіях.

Приміром, якщо виявлена глаукома у пацієнтів – то призначаємо людині лікування, яке направлене на зменшення вироблення внутріочної рідини або ж можливості більшого відведення внутріочної рідини з ока. Для цього є спеціальні очні краплі, які знижують підвищений внутріочний тиск. Та насправді існує цілий перелік різних препаратів, які рекомендовані людям при глаукомі. Хочу підкреслити, що потрібно притримуватись режиму закрапування крапель в очі. Якщо плануєте йти з дому надовго – не забудьте взяти їх із собою. Контрольне обстеження рекомендується кожні 3 місяці.

— Чи впливає на розвиток глаукоми робота за пк чи зі смартфоном?

— Прямих доказів немає. При роботі за Пк більше розвивається короткозорість, а глаукома – це хронічне захворювання, при якому страждає зоровий нерв.  Тобто накопичування рідини призводить до збільшення тиску всередині ока і може пошкодити зоровий нерв, по якому відбувається передача зорової інформації в головний мозок і в результаті – погіршується зір.

— Яка статистика захворювання на глаукому у Ніжині по вашому кабінету приміром за останній рік?

— Можу зазначити, що в світі близько 100 млн. людей страждає на глаукому. Із них 28 млн. мають дуже низький зір. В Україні приблизно 220 тис. хворих на глаукому. У Ніжині – 490 чоловік хворих на глаукому, станом на 1 січня 2024 року. У Ніжині у 2023 році виявлено 26 чоловік із глаукомою, із них – 23 людей мають початкову стадію хвороби. Це не поганий показник. Усі вони пройшли амбулаторне лікування та 31 хворий пролікувався за 2023 рік в очному відділенні Ніжинської лікарні.

— Які фахові поради можете надати людям, які хочуть зберегти зір. Можливо це харчування, спорт чи якась зарядка для очей тощо?

— Мабуть, варто зазначити спочатку фактори ризику:

  • Спадковий фактор (у родині хтось раніше страждав на глаукому);

  • Вік від 35 років і старше;

  • Цукровий діабет;

  • Підвищений артеріальний тиск (гіпертонія);

  • Знижений артеріальний тиск (гіпотонія);

  • Атеросклероз;

  • Міопія і гіпермітропія середнього та високого ступеня;

  • Мігрені та часті головні болі;

  • Тютюнопаління;

  • Особливості будови ока;

  • Хрнічний стрес.

При глаукомі показана певне дієта, при якій не можна їсти  жирну та гостру їжу. Ми рекомендуємо після 19 :00 приймати якомога менше рідини, спати на високій подушці. Також робити вечірні прогулянки на свіжому повітрі. Крім того, є масаж для очних яблук, який ми показуємо людям по спеціальним методичкам.

Не бажано дивитися гаджети і телевізор у темній кімнаті, бо при цьому рефлекторно розширюється зіниця і підвищується тиск. При глаукомі бажано, щоб було звичайне освітлення, щоб зіниці не дуже розширювались.  При закрито кутовій глаукомі різка зміна освітлення небезпечна для очей, тому рекомендуємо перегляд ТВ і гаджетів не в затемнених приміщеннях.

Читайте також: До Ніжинської амбулаторії №3 долучилась нова терапевт — Ольга Арнаут

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: