Завантаження ...
banner
banner

Ми запитали у ніжинців, що для них означає слово "щастя": опитування

Ми запитали у ніжинців, що для них означає слово "щастя": опитування фото

20 березня світ відзначає Міжнародний день щастя. Сьогодні цей день має особливе значення для України, адже війна, яку розпочала росія, кардинально змінила наше життя та уявлення про щастя.

До 24 лютого 2022-го року щастя для багатьох асоціювалося зі стабільністю, планами на майбутнє, подорожами, зустрічами з друзями та близькими. Війна ж жорстоко зруйнувала цю звичну картину світу, проте, українці не втратили віри в щастя. Воно трансформувалося, набуло нового значення. Зараз щастя – це можливість жити в вільній країні, бачити живими та здоровими своїх рідних, допомагати іншим, боронити свою землю.

Журналісти MYNIZHYN провели опитування «Що для вас означає слово «щастя» та чи змінилося його значення з початком повномасштабного вторгнення росіян?» і ось що нам відповіли:

Євген, 43 роки, ніжинець, військовий:

Так, змінилося. Зараз щастя – це боронити свою землю. Українці, які взяли до рук зброю, щоб захищати свою країну, відчувають велику відповідальність та гордість. Їхнє щастя – це знати, що вони роблять все можливе для перемоги над ворогом.

Ксенія, 24 роки, переселенка, тимчасово безробітна:

Я вважаю, що щастя – це допомагати іншим. Війна згуртувала нас. Люди стали більше допомагати один одному, волонтерити, ділитися останнім. Допомога – це те, що всиляє віру у майбутнє.

Читайте також: Чи будуть дотримуватися ніжинці та гості міста Великого посту: ми запитали

Валентина, 61 рік, ніжинка, пенсіонерка:

Для мене щастя – це мати змогу знаходити радість у простих речах. Війна змусила людей переоцінити цінності. Зараз люди радіють простим речам, таким як можливість поспілкуватися з близькими, випити чашку кави на свіжому повітрі, побачити сонячний день.

Максим, 19 років, ніжинець, студент:

Бути щасливим – це жити сьогоденням. Не зациклюватися на минулому, не боятися майбутнього, а цінувати кожну хвилину сьогодення. Це дає відчуття повноти життя.

Андрій, 13 років, ніжинець, школяр:

Щастя – це робити те, що ти любиш. Навіть під час війни люди знаходять можливість займатися улюбленими справами. Це може бути читання книг, малювання, гра на музичних інструментах, заняття спортом. Улюблені справи дають людям відчуття радості та сенсу життя.

Вікторія, 48 років, ніжинка, бухгалтер:

Щастя – це знайти красу в несподіваних місцях. Побачити квітку, що пробивається крізь асфальт, або посмішку дитини – такі моменти дають надію та віру в краще майбутнє.

Ми також розмістили таке опитування у соцмережах:

Ми поцікавилися в нейромереж, яким вони бачать щастя в українській родині.


Фото: Щастя в українській родині. Джерело: ШІ

Україна в рейтингу "щастя"


Фото: Рейтинг World Happiness Report

Фінляндія сьомий раз поспіль стала лідером в рейтингу щастя. Її сусіди — Данія, Ісландія та Швеція — в першій пʼятірці. США та Німеччина вперше зникли з двадцятки найщасливіших. Їхні місця (12 і 13) зайняли Коста-Рика та Кувейт.  Найбільше рівень щастя протягом року зріс у Сербії, Болгарії та Латвії. Загалом Центральна та Східна Європа мали найбільше зростання, однакове для всіх вікових груп.

Україна у рейтингу посіла 105 місце, а росія — 72. Торік Україна була на 92 місці, а рф — на 70.

Підсумовуючи, можемо сказати, що війна значно вплинула на всіх нас і змінила наше розуміння слова «щастя». Тепер усе стало набагато простіше: щастя – це жити в мирній країні, займатися тим, що подобається, допомагати один одному, бути поруч із близькими.

Бажаємо всім вам бути ЩАСЛИВИМИ!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: