Завантаження ...
banner
banner

Юні ніжинські картингісти опанували швидкість: розмова з керівником гуртка Дмитром Кохановським

Юні ніжинські картингісти опанували швидкість: розмова з керівником гуртка Дмитром Кохановським фото

Драйвовий, небезпечний, захоплюючий. Картинг — це той вид спорту, з яким краще познайомитися особисто, аніж з сотню разів послухати про нього. Журналісти MYNIZHYN у цьому переконалися з власного досвіду.

Сьогодні наші журналісти завітали на тренування до ніжинських картингістів, зробили унікальні фото, а також мали розмову з керівником гуртка з картингу Ніжинської станції юних техніків Дмитром Кохановським, котрий розповів про нюанси, пов’язані з даним видом спорту, курйозні ситуації та потенційних конкурентів.

Дмитро є керівником гуртка зовсім недавно. На цій посаді працює півроку. Він родом з Чернігова. Колишній керівник гуртка Віктор Опанасенко близько року тому, на превеликий жаль, відійшов у засвіти.


Фото: Дмитро Кохановський

Оскільки ми побачили багато маленьких дітей, то поцікавилися у Дмитра, з якого віку він радить починати займатися картингом.

«У нас не за віком, а за антропометричними даними. Якщо дитина дістає до педалей, то вона теоретично може займатися. Найменшого віку зараз займаються діти 8-9 років».


Фото: Заняття з картинку

Зважаючи на такий маленький вік потенційних гонщиків, поцікавилися й основними етапами тренувального процесу для новачків.


Фото: Юний гонщик на тренуванні

«Спершу дитина проходить теорію та правила техніки безпеки, адже треба пояснити, що картинг — це дуже небезпечний вид спорту. Машинки здатні розігнатися і 60, і 100 км/год, є різні. Професійні розганяються до 100 км/год за лічені секунди. Потім ми навчаємо дитину основам керування картингом, вивчаємо структуру, педалі, знаки тренера тощо. Після цього всього, як матеріал добре засвоєний, починається практика».


Фото: Дмитро з вихованцем готуються до "старту"

Може комусь здається, що це суто чоловіча забавка — поганяти на машинках, але можемо вас запевнити, що ні. На тренуваннях нашу увагу привернули завзяті дівчата.


Фото: Юні картингістки на тренуванні


Фото: Юні картингістки на тренуванні


Фото: Юні картингістки на тренуванні

Ми поцікавилися у Дмитра, якими якостями, на його думку, має володіти картингіст. Ось що він нам відповів:


Фото: Тренування з картингу

«Гарна фізична форма. Також вага дуже важлива. Якщо людина зі значною надлишковою вагою, то якою б талановитою вона не була, не поїде. Реакція. Ну і відсутність інстинкту самозбереження у гарному розумінні цього вислову.

Взагалі одна з головних якостей для спортсмена — відсутність інстинкту самозбереження, а без будь-яких навичок ніхто не поїде швидко. Діти займаються близько шести місяців, щоб їздити на невеликій швидкості. Спочатку ми тренуємо їх взимку, оскільки є сугроби і кататися безпечніше. Це допомагає перебороти страх. Однозначно треба відточувати майстерність. Чим більше накат (сленг, «подолання певного кілометражу на картинзі»), тим швидше їздить будь-який гонщик, навіть професіонал. Тривалі перерви також впливають на можливість їхати швидко».


Фото: Тренування з картингу

Спостерігаючи, здається, що цей вид спорту досить травматичний. Тож ми поцікавилися, чи дійсно це так.

«Звісно, травматичний, але у нас дитяча траса. Вона облаштована таким чином, щоб діти не могли собі нашкодити. У нас гарні шоломи, є відповідне оснащення, яке гарантує високий рівень безпеки».


Фото: Тренування з картингу

Ми детальніше оглянули картинг. Здавалося, що це просто зібраний власноруч транспорт. Звісно, окрім деяких елементів (двигун, шини тощо). Ми поцікавилися, чи економічно затратний цей вид спорту.


Фото: "Залізний кінь" юних спортсменів

«Будь-який технічний вид спорту це дуже дорого. Картинг не виключення, проте серед автомобільних видів спорту, картинг, мабуть, найдешевший. Це своєрідний вхід в автоспорт. Ціна першочергово складається з картингу. У його складі дуже мало заводських деталей. Ми його зазвичай робимо власноруч. Двигуни, колеса купуємо. Є фірмові вироби, але вони дуже дорогі».

З власних спостережень помітно, що у дітей є певний азарт. Тож ми запитали Дмитра про перспективи картингу в Ніжині, прямих конкурентів.


Фото: "Косарка", "Залізний кінь" юних спортсменів

«Завжди, скільки існує гурток, їздили на гонки. Зараз війна, змагання відміняють. Їздили на обласні змагання в Чернігів, ганяємо з іншими клубами, гуртками. Хлопці здобувають і кандидатів у майстри, і майстрів з даного виду спорту. Останнім часом подібні змагання теж, на жаль, не відбуваються зі зрозумілих причин.

Щодо конкурентів, то це Чернігів у першу чергу. У них база більша, машинок більше, тренери гарні. Я займався у Чернігові, знаю тих людей. Це класні спортсмени. Ми б хотіли поганяти, але зараз немає такої можливості. Дітям хочеться змагатися, оскільки на заняттях вони змагаються один з одним. До того ж, траса на базі Ніжинської ЗОШ №15 — тренувальна і не призначена для змагань. Лише накат. Нам хотілося б поганяти з чернігівським клубом, на них варто рівнятися, зважаючи на їх досягнення».

Не впустили момент запитати й про курйозні моменти, які траплялися під час тренувань.


Фото: Тренування з картингу

«Була ситуація. Прийшов хлопець із самокатом і вирішив довести нам, що траса це для самокатів. Спробував поставити власні умови, щоб ми не тренувалися по неділях, бо заважаємо спати. Ми владнали ситуацію. Таких трапляється чимало (посміхається — авт.)».

Усі охочі приєднатися до занять телефонуйте за номером + 380 (63) 587 79 57 Керівник гуртка з картингу Ніжинської станції юних техніків Дмитро Кохановський. Заняття — безкоштовні.

Фото: Олександр Воронуха

Як повідомляв MYNIZHYNкартинг – вид моторного спорту, у якому застосовуються карти – невеличкі гоночні автомобілі з відкритими колесами. Карт може розвивати швидкість від 24 км/год (любительські моделі) до 260 км/год (спортивні суперкарти). Такі гоночні автомобілі є і в Ніжині.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: