Завантаження ...
banner

Як nережити зраду коханої людини: ніжинський психолог поділився порадами

Як nережити зраду коханої людини: ніжинський психолог поділився порадами фото

Наша постійна рубрика: розмова з психологом.

Час від часу ми публікуємо на нашому сайті розмову з ніжинськими психологами: питання, які турбують читачів, відповіді та поради фахівців.

Сьогодні запитання від читачів таке: «Доброго дня! Зpaдa koxaнoї людини. Розумію, що так буває. Але дуже боляче. Підкажіть, яk бути дaлі, яk kpaще (як праивльно) це nеpежити»?

Як з цим упоратися, читачам MYNIZHYN.com розповідає наш постійний експерт, кандидат психологічних наук, доцент НДУ ім.М. Гоголя; практичний психолог Олександр Пісоцький

Загалом, зрада коханої людини є найбільш вразливою у емоційному плані, адже це порушення домовленостей, життєвих цінностей, переконань, які були спільно прийняті партнерами. Варто зазначити, що критерії зради є особистими: кожна пара домовляється про свої особливі стосунки, ставлення один до одного та дотримуються їх. Наслідками зради є душевний біль, негативні переживання і, головне, втрата довіри до людини, яка зрадила своїм же життєвим установкам, чи то принципам.

Як бути? Прийміть сам факт зради, не вводьте себе в оману. Дійсно, це дуже боляче, але спробуйте сприйняти «все це» як особистий досвід, який у подальшому дозволить легше долати подібні життєві проблеми.

Як реагувати? Не намагайтеся «робити вигляд, що нічого не сталося», але й не реагуйте надто емоційно. Також, не варто блокувати власні емоції: виразіть їх різними доступними для вас способами. Проте не впадайте в крайнощі, не дозволяйте негативним емоціям повністю оволодіти вами. Спробуйте поглянути на ситуацію ніби зі сторони – це допоможе зрозуміти причини, знайти найбільш ефективні шляхи подолання проблеми.

Як не варто реагувати? Не потрібно «з’ясовувати стосунки» з партнером, його коханкою (коханцем), не варто взагалі провокувати скандал. Також не дуже доцільно розповідати всім знайомим про зраду. Більш кращим варіантом стане визначення власної позиції у ситуації, що склалася, спокійна розмова, у якій маєте прийти до спільного рішення з партнером – що будете робити далі.

Як допомогти собі, щоб полегшити ситуацію?

  1. Змініть обстановку, візьміть відпустку, поїдьте у якусь подорож, щоб отримати нові позитивні враження (звісно, якщо це можливо у даний час).

  2. Уникайте самотності! Краще проводити час з друзями, знайоми. Навіть, коли вам цього не хочеться, змушуйте себе спілкуватися з іншими.

  3. Не уникайте нових знайомств! Навіть швидкоплинні знайомства є корисними, адже формують почуття затребуваності.

  4. У нагоді стануть улюблені заняття (хобі), прогулянки, заняття спортом або фітнесом (навіть звичайні фізичні вправи)

  5. Протидійте виникнення почуття жалості до себе.

  6. Складіть для себе план емоційного відновлення.

  7. Відпустіть ситуацію, не живіть минулим, уникайте думок на кшталт – що могло б статися, коли б…

Якщо не можете вирішити ситуацію самотужки або потребуєте підтримки зовні раджу звернутися до психолога.

Раніше MYNIZHYN.com писав, як пoвеpнути підлітка до нopмaльнoгo cтaну якщo він нічoгo не xoче: ніжинський психолог поділився порадами

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: