Завантаження ...
banner
banner

Як адаптуватися у колективі за кордоном: ніжинський психолог поділився порадами

Як адаптуватися у колективі за кордоном: ніжинський психолог поділився порадами фото

Наша постійна рубрика: розмова з психологом.

Час від часу ми публікуємо на нашому сайті розмову з ніжинськими психологами: питання, які турбують читачів, відповіді та поради фахівців.

Сьогодні запитання від читачів таке: «Дoбpoгo дня, через війну в Україні вимушено виїхала за кордон і влаштувалася тут на роботу. Пpaцюю в укpaїнcьkomу жінoчomу koлеkтиві і з nеpшoгo дня відчуваю дo cебе негaтивне cтaвлення. Рoбoту cвoю виkoную cуmліннo, aле вoни щopaзу шуkaють недoліkи яkиx неma. В чomу moже бути npичинa? Рoбoтa й так важка фізичнo, a mopaльнo це взaгaлі…»

Як з цим упоратися, читачам MYNIZHYN.com розповідає наш постійний експерт, кандидат психологічних наук, доцент НДУ ім.М. Гоголя; практичний психолог Олександр Пісоцький

Ситуація у будь-якому колективі є унікальною, і негативне ставлення може мати різні причини. Важливо розуміти, що жіночий колектив є специфічним у будь-якому разі, а той, що за кордоном одночасно відрізняється від того до якого ви звикли та від суто українського.

Які можуть бути причини негативного ставлення?

  • Ви стараєтеся, виконуєте необхідну норму, а колегам може здаватися, що ви надміру стараєтеся, намагаєтеся їх перевершити або сподобатися керівництву (отже, банальна заздрість або конкуренція).

  • Ваші знайомства з кимось із колективу, кого не зовсім у ньому сприймають і, відповідно, ви опинилися в групі, «несимпатичних»

  • Надміру підвищена емоційність жінок, яка впливає на їх самопочуття, працю, взаємодію з колегами та ставлення один до одного.

  • Бажання виправдатися або щось пояснити комусь, а також плітки нерідко призводять до непорозумінь серед колег у колективі.

  • Ваша ускладнена адаптація до нового місця, до нової країни, до певного колективу, як наслідок, відчуваєте себе інакше, незважаючи на свої зусилля.

Як бути у такій ситуації?

  1. Спробуйте зрозуміти, що стоїть за негативним ставленням до вас, які можливі причини цього.

  2. Намагайтеся відкрито висловлювати свої почуття і думки щодо ситуації, яка склалася.

  3. Запитайте у колег про спільні цілі діяльності та як можна разом працювати, щоб їх досягнути.

  4. Дотримуйтесь нейтральної позиції у взаєминах, не пліткуйте, не займайте відкрито агресивну позицію, вивчайте особливості стосунків у колективі.

  5. Коли відчуваєте потребу або ситуація ускладнюється, поговоріть з керівником, це допоможе встановити певні правила для покращення взаємодії у колективі.

Загалом, ви маєте вирішити для себе – піти з колективу або залишитися.

Було б добре звернутися до психолога за консультацією.

Раніше MYNIZHYN.com писав, як пoвеpнути підлітка до нopмaльнoгo cтaну якщo він нічoгo не xoче: ніжинський психолог поділився порадами

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: