Завантаження ...
banner

Молодь — це те, що залишиться у нашої країни: секція тайбоксингу в Ніжині

Молодь — це те, що залишиться у нашої країни: секція тайбоксингу в Ніжині фото

З 2018 року в Ніжині функціонує секція з тайського боксу, тренером якої став Максим Татаренко. Спочатку це була змішана група, але у 2021 році вдалося відкрити ГО «Fight Club 2021», і з того часу хлопці представляли на офіційних змаганнях як Ніжин, так і Чернігівську область.

Журналісти MYNIZHYN відвідали тренування та поспілкувалися з тренером Максимом Татаренком про тренувальний процес, фінансування секції, тренерські амбіції та ніжинських вихованців.

— Максиме, розкажіть про тренувальний процес? Як він відбувається? Чи відрізняється програма тренування для різних вікових категорій, чим саме?

— Якби не хотілося всім швидко навчитися, але якби було все просто, то всі були б чемпіонами. Як правило, ними стають лиш ті, хто готовий йти до кінця, зазнавати невдач, відчувати біль поразок, травми, «не перегорати».  Для найменшої категорії дітей, які відвідуються заняття (6-9 років), це більше фізкультура, розвиваючі ігри та вправи на координацію. Для вікової категорії 10-12 років — більш рухливі, парні та технічні відпрацювання, бо вони можуть засвоювати певну інформацію, яка буде надскладною для менших. Для хлопців віком від 13 років — два тренування на день, підвищені технічні й фізичні навантаження.

Тобто, тренувальний процес кардинально відрізняється з віком.


Фото: Тренування тайбоксерів в Ніжині. Автор: Олександр Воронуха


Фото: Тренування тайбоксерів в Ніжині. Автор: Олександр Воронуха

— Чи траплялися на тренуваннях серйозні травми? Чи готові до цього?

— За всю тренерську кар'єру, а це майже шість років, із серйозних травм траплявся перелом руки, але не у тренувальному процесі. У побутовому, після тренування. Маємо надію, що надалі такого не буде.

Ми слідкуємо за здоров'ям дітей у першу чергу. Екіпірування одягаємо: накладки на ноги, корпус, лікті, рукавички, обов’язково шолом, капи. Максимально мінімізуємо травмування дітей, оскільки тренування пов'язане зі здоров'ям, воно має приносити користь, а не шкодити.


Фото: Тренування тайбоксерів в Ніжині. Автор: Олександр Воронуха

— Як часто відвідуєте турніри? Куди переважно їздите? Як часто проводите в Ніжині?

— Намагаємося відвідувати якомога більше турнірів, бо саме вони є максимальним зростом для спортсмена. Турніри — це те, заради чого кожен спортсмен віддається на тренуваннях. Можна порівняти це зі студентським іспитом, до якого готуються певний проміжок часу. Ти показуєш, на скільки готовий, на скільки віддався, на скільки тренувальний процес був вдалий та якісним.

Відвідуємо змагання по всій території України, проводимо у Ніжині. Особисто я разом із співзасновниками ГО «Fight Club 2021» провели три турніри в пам’ять про наших полеглих захисників. Я вважаю, ми маємо про них пам'ятати, говорити про них, проводити турніри, бо це люди, які власним життям і здоров'ям роблять все, щоб тут зараз тренувалися діти, вирувало мирне життя. Це найменше, що ми можемо зробити для них. Можливо, в кінці цього року відбудеться турнір на честь пам'яті Владислава Тагаєва (Позивний «Форс»). Це людина, котра брала участь в моєму турнірі,  віддала багато років спорту, допомагала, спілкувалася з дітьми. Я думаю, ми маємо зібратися і віддати шану нашому Воїну і захиснику.


Фото: Тренування тайбоксерів в Ніжині. Автор: Олександр Воронуха

— Чи фінансує хтось виїзди? Як взагалі функціонує гурток? Чи допомагає міська влада фінансово?

— Фінансують наші друзі, яким не байдужа молодь, спорт, співзасновники ГО «Fight Club 2021». Завдяки їх підтримці, діти можуть відвідувати спортивні табори, тренування. Наприклад, в цьому році мали збір у Карпатах.

Хотілося б більше підтримки від місцевої влади для всіх секцій в Ніжині. Молодь — це те, що залишиться у нашої країни, заради чого хлопці та дівчата віддаються своє життя на полі бою. Багато батьків, діти яких тренуються в моїй секції, загинули або зараз захищають Україну. «Хлопці, ми стоїмо там, щоб наші діти росли та розвивалися тут, ми стоїмо за них», — з такими словами звертаються до нас, тренерів. Я думаю на це треба зважати.


Фото: Тренування тайбоксерів в Ніжині. Автор: Олександр Воронуха

— Чи фінансує хтось виїзди? Як взагалі функціонує гурток? Чи допомагає міська влада фінансово?

— Фінансують наші друзі, яким не байдужа молодь, спорт, співзасновники ГО «Fight Club 2021». Завдяки їх підтримці, діти можуть відвідувати спортивні табори, тренування. Наприклад, в цьому році мали збір у Карпатах.

Хотілося б більше підтримки від місцевої влади для всіх секцій в Ніжині. Молодь — це те, що залишиться у нашої країни, заради чого хлопці та дівчата віддаються своє життя на полі бою. Багато батьків, діти яких тренуються в моїй секції, загинули або зараз захищають Україну. «Хлопці, ми стоїмо там, щоб наші діти росли та розвивалися, ми стоїмо за них», — з такими словами звертаються до нас, тренерів. Я думаю на це треба зважати.


Фото: Тренування тайбоксерів в Ніжині. Автор: Олександр Воронуха

— Як оцінюєте рівень ніжинських хлопців у порівнянні з іншими?

— Я кажу своїм хлопцям перед змаганнями: «Не важливо, з якого ти міста, села, населеного пункту. Важливо, як ти підходиш до тренування, що ти готовий зробити для успіху». Загалом у Ніжині класний рівень у боксерів, дзюдоїстів, легкоатлетів, спортсменів в цілому, проте на сьогодні я бачу, як тренер, що це все тримається на тренерському ентузіазмі, на фанатах свого діла, людях, яким не байдужий спорт, на батьківській підтримці… Якщо не буде тренера, який «горить» своєю справою, який живе дітьми та спортом, рідним містом, який прагне до результатів — нічого не буде, на жаль. Дитина приходить, але без доцільного направлення, індивідуальної роботи тренера, нічого не буде.

У Ніжині потенційно є кандидати, які можуть стати великими спортсменами, якщо не перегорять, не закинуть спорт, то ними пишатимуться не тільки в Україні, а й далеко за її межами.


Фото: Тренування тайбоксерів в Ніжині. Автор: Олександр Воронуха

— Яка ваша головна тренерська мрія?

— По-перше, якомога більше розвинути спорт в Ніжині, більше забрати дітей «з вулиці», щоб вони мали правильний погляд на життя, спортивний погляд, адже вони — майбутнє нашої нації. По-друге, виховати правильне, здорове покоління.

Якщо говорити про тренерські амбіції — чемпіони, чемпіони України, чемпіони світу… Саме в цей час у нас відбувається підготовка до Чемпіонату Світу в Німеччині, Франкфурт.


Фото: Тренування тайбоксерів в Ніжині. Автор: Олександр Воронуха

— Щодо чемпіонів. Якої ви думки, ними народжуються чи стають?

— Чемпіонами однозначно стають. Тому що, людина не розуміє свій потенціал на початку. Ти можеш прийти та не дізнавшись своєї сили, закинути справу за крок до успіху. Люди, які все це можуть перетерпіти, схиливши голову, зціпивши зуби, зазвичай досягають мети. Я дивлюсь по своїм вихованцям. За деяких можна сказати, що вони з нуля дійшли до гарних висот. Деякі хлопці спочатку виступали на місцевих турнірах у Ніжині, а вже незабаром їдуть на Чемпіонат Світу… Можете уявити? Якби я їх спитав три-чотири роки тому, чи планували вони, чи бачили вони себе там? Однозначно сказали б — ні, але це їх праця, наша спільна праця і результат.

Ти можеш народитися талановитим, збалансованим, але тільки тяжка щоденна й монотонна праця... Постійні напрацювання дають про себе знати з часом. Тож, чемпіонами тільки стають.


Фото: Вихованці Максима Татаренка. Автор: Олександр Воронуха

Нагадаємо, що юні вихованці ніжинської секції тайбоксингу, підопічні тренера Максима Татаренка, Володимир Приходько та Григорій Дворський незабаром вирушать на Чемпіонат Світу, який відбуватиметься в Німеччині (Франкфурт).

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: