Завантаження ...
banner
banner

Про водогосподарські умови, що склались в Чернігівській області

За даними Українського гідрометцентру внаслідок низької і дуже низької літньо-осінньої межені 2015 р. та нестабільних погодних умов в басейнах річок України склалася несприятлива гідрометеорологічна ситуація

остер весною, канал смолянка, гідрологічн ситуація у черніігвській області


За даними Українського гідрометеорологічного центру внаслідок низької і дуже низької літньо-осінньої межені 2015 р. (близької до критеріїв маловоддя) та нестабільних погодних умов упродовж осінньо-зимового періоду 2015 – 2016 рр., в басейнах річок України склалася несприятлива гідрометеорологічна ситуація для формування весняного водопілля.

Холодний період був коротким, він розпочався одночасно по всій території України з 27-29 грудня 2015 р. і тривав до 25-28 січня 2016 p., тобто один місяць.  27 січня середня добова температура повітря перейшла через 0° в бік позитивних значень у басейні Верхнього Дніпра в тому числі на території Чернігівської області.
 
Відлига, що розпочалась у третій декаді січня, та утримання теплої погоди протягом двох декад лютого з невеликими і помірними опадами спричинили поступове сніготанення, повільне підвищення водності рівнинних річок.
 
Водність річок за дві декади лютого, порівняно з січнем, збільшилася, але на рівнинних річках вона була близькою і нижчою за лютневу норму.
 
На Верхньому Дніпрі, річках басейну Десни протягом двох декад лютого відбувались малоінтенсивні підвищення рівнів води, переважно в межах русла, на 1-5 см за добу, в окремі дні - на 10-15 см з послабленням та поступовим руйнуванням льодоставу. За дві декади лютого підйоми рівнів води становили: на річках Верхнього Дніпра, Десни 0,7-1,2 м, на р. Десна в створі поста Літки 0,2 м.
 
В кінці другої декади лютого на малих притоках Десни та Сейму сформувались максимальні рівні води висотою 0,3-0,9 м, які проходили в межах русел. 

смолянка канал


За даними спостережень на державній гідрометеорологічній мережі за опадами на території області:
- у 2014 році випало від 367,1 до 465,0 мм опадів, що становить від 57 до 78 % від середньо багаторічних значень;
- у 2015 році випало від 451,2 до 569,5 мм опадів, що становить від 71 до 88 % від середньо багаторічних значень.
- впродовж січня - лютого 2016 року випало від 28,7 до 43,0 мм опадів, що становить від 38 до 52 % від середньо багаторічних значень.
 
За даними спостережень на державній гідрометеорологічній мережі за глибиною залягання ґрунтових вод на території області:
- у лютому 2014 року залягання ґрунтових вод спостерігалось у північній частині області на глибині на 0,3-0,9 м вище середньо багаторічних глибин, а в південній частині на 1,3 м нижче середньобагаторічних глибин;
- у лютому 2015 року залягання ґрунтових вод спостерігалось вище середньобагаторічних глибин лише на ГМС "Семенівка" на 0,6 м, а на решті території області на 0,3 - 2,4 м нижче середньобагаторічних глибин;
- у лютому 2016 року залягання ґрунтових вод на всій території області спостерігалось на 0,05 - 2,9 м нижче середньобагаторічних глибин.
 
Враховуючи викладене можна очікувати, що:
1. В умовах відсутності основного чинника весняного стоку - снігових запасів -показники і характер гідрологічного режиму річок області у весняний період 2016 року визначатиметься випадінням опадів у березні - квітні, як твердої, так і рідкої фази та ходом температури повітря.
2. В разі не відновлення у березні зимового режиму погоди із снігонакопиченням, ріст рівнів води, який розпочався з кінця січня на річках можна вважати як початок та проходження весняного водопілля в ранні строки, за максимальними рівнями (витратами) води значно нижчого за середнє багаторічне.
3. Негативні наслідки дії річкових вод можуть бути пов’язані саме з маловодністю весняного періоду. Може погіршуватися екологічний стан річок, особливо у басейнах зі значним антропогенним навантаженням.
4. Впродовж березня-квітня необхідне проведення робіт із зарегулювання вільного стоку на каналах меліоративних систем, як державної так і недержавної власності.
5. Формування значно нижчого за середній весняного припливу води до водосховищ та ставків області вимагає економного і раціонального використання закумульованих запасів води.

остер весною ветхе, остер канал смолянка


Враховуючи водогосподарські умови, що склалися на території області, з метою недопущення та зменшення негативних наслідків маловоддя у 2016 році вважаємо за необхідне вжиття наступних організаційних заходів:

1. Встановлення власників гідротехнічних споруд штучних водних об’єктів (ставків та водосховищ), відповідно до розпорядження Чернігівської облдержадміністрації від 22.08.2014 №478 "Про деякі питання управління водними ресурсами та розвитку водного господарства області" та Методичних рекомендацій по встановленню власників штучних водних об’єктів Чернігівської області, затверджених 08.09.2014 року та доведених листом облдержадміністрації від 10.09.2014 №06-07/3903.

2. Завершення прийняття у спільну власність територіальних громад району внутрішньогосподарських меліоративних систем та закріплення їх за відповідним підприємством (організацією) на праві повного господарського відання (оперативного управління), відповідно до розпорядження Чернігівської облдержадміністрації від 21.01.2004 №21 "Про передачу в комунальну власність внутрішньогосподарських меліоративних систем".
 
З. Передбачення в місцевих бюджетах, з урахуванням їх реальних можливостей, виділення коштів на фінансування заходів з утримання та забезпечення працездатності внутрішньогосподарських меліоративних систем, що перебувають в комунальній власності, згідно "Районних цільових програм розвитку водного господарства до 2021 року" та проведення робіт згідно "Планів експлуатаційних заходів щодо попередження виникнення та ліквідації пожеж на осушених торфових землях у 2016 році" (улаштування тимчасових перегороджуючи споруд на відкритій мережі каналів тощо).
 
4. Забезпечення встановлення (дотримання) правил загального користування водними об’єктами в порядку визначеному статтею 47 Водного кодексу України.
 
5. Здійснення належного контролю за раціональним використання водних ресурсів в умовах маловоддя користувачами та орендарями водних об’єктів, власниками гідротехнічних споруд.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: