Завантаження ...
banner
banner

Про ЖЕК, рекламу, і символіку міста. Чергове засідання виконкому

У четвер 7 квітня відбулось чергове засідання виконавчого комітету Ніжинської міської ради. Розтягнулося воно майже на три години, хоча питань було небагато, 11 в порядку денному і ще чотири подавалися в ході засідання. А от запитань до самих проектів було значно більше.

У четвер 7 квітня відбулось чергове засідання виконавчого комітету Ніжинської міської ради. Розтягнулося воно майже на три години, хоча питань було небагато, 11 в порядку денному і ще чотири подавалися в ході засідання. А от запитань до самих проектів було значно більше.

Не так просто працювати по закону

Почалися вони вже з третього проекту рішень, який стосувався вставлення режиму роботи деяких магазинів міста. Запитання виникли стосовно аптеки, яка нещодавно відкрилася на вулиці Подвойського у приміщенні де раніше був зал ігрових автоматів. Вона є відділенням полтавської мережі аптек і ще не зареєстрована як платник податків у Ніжині; приміщення офіційно (тобто не зроблені всі відповідні документи) не переобладнане під аптеку, хоча цього вимагає закон; працівники теж офіційно ще не оформлені, як пояснила представниця аптеки, вони лише почали працювати і багато хто кидає роботу пропрацювавши кілька днів; у приміщенні не встановлена пожежна сигналізація. 
 

Проблем безліч, над їх вирішенням працюють, але не вистачає часу. Графік роботи ж потрібно затвердити на виконкомі.
Як наслідок члени виконкому вирішили виключити пункт, який стосується аптеки і перенести його розгляд на два тижні. За цей час представники закладу обіцяють завершити оформлення всіх документів. Проблема дотримання законодавства при роботі тих же магазинів і аптек, а також відсутності офіційного працевлаштування працівників як ніколи актуальна в наш час. І це стосується не лише даної аптеки. 

На комунальних ринку буде аудиторська перевірка

Наступним каменем спотикання і приводом до обговорень стало надання дозволу на використання власних коштів ДКП “Комунальний ринок” і КП “Критий ринок “Прогорес”. Свого часу комунальні підприємства обмежили у можливості використовувати кошти у сумі більше ні 10 тисяч гривень без погодення з виконкомом. Тож тепер, відповідно до електронної петиції, поданої 28 березня, ці підприємства просили дозволу на використання 30 тисяч гривень на проведення незалежної аудиторської перевірки їх діяльності. Проте ця сума попередня і далеко не остаточна. Керівник ДКП “Комунальний ринок” Анатолій Вершняк зазначив, що перевірка триватиме близько двох тижнів і до даної суми варто додати проживання перевіряючих у місті — це ще близько 10 тисяч гривень.

Заступник міського голови Ігор Алєксєєнко зазначив, що з одного боку він згоден з необхідністю провести аудит. Але з іншого боку йому, відповідно до своїх обовязків, доводиться видавати людям з хонічними чи смертельними хворобами по 600 гривень допомоги, а тут треба викинути 30 тисяч. Його пропозиція — спробувати знайти інші механізми контролю за фінансовою та господарською діяльністю підприємств, щоб зберегти кошти.

Анатолій Лінник, міський голова Ніжина, в свою чергу зазначив, що аудиторська перевірка необхідна для того, щоб зняти напругу довкола підприємств. Крім того вона дозволить виявити імовірні недоліки в їх роботі і дозволить знайти можливості для їх розвитку.
Планується, що буде перевірено роботу комунальних ринків за два останні роки, тобто 2014-й та 2015-й. 
 
Зовнішню рекламу поступово узаконюють

Поступово зрушується з місця проблема з зовнішньою рекламою на вулицях Ніжина, адже значна частина її була встановлена самовільно. 18 лютого цього року, з великими труднощами, було прийнято “Порядок розміщення зовнішніх рекламних засобів на території міста Ніжина”. Власники реклами тепер мають протягом трьох місяців узаконити її.

На сьогоднішньому засіданні виконкому надано дозвіл підприємцю Валерію Кухновцю на встановлення 15 рекламних холдерів на електроопорах вуличного освітлення по вулицях Московська та Шевченка. За словами працівників відділу архітектури, плата за них складатиме 26 гривень за кожен щомісяця. Сума, звичайно, мізерна, але й така краще ні ніякої взагалі.

Нові тарифи ЖЕКу “Південна”

На засіданні виконкому погоджено нові тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій комунального підприємства ЖЕК “Південний”, який обслуговує будинки по вулиці Космонавтів. Відтепер середній тариф складатиме 2 гривні 10 копійок, а найвищим буде для будинку за адресою Космонавтів, 43 — 2 гривні 31 копійку. 

Після скандалів довкола цін і якості робіт по ЖЕКу “Південна” очікувалося, що і тут будуть суперечки. Але жодних заяв і скарг від мешканців не надходило, тож рішення про встановлення нових тарифів прийнято одноголосно. В дію рішення про підняття тарифів вступає через 15 днів після публікації на сайті Ніжинської міської ради, тобто з кінця квітня.

У Ніжина буде нова символіка?

Рішенням виконавчого комітету затверджено Положення про проведення конкурсу “Бренд міста Ніжина”, який має на меті обрати для міста знак, символ чи логотип, який можна буде використовувати на сувенірах, товарах, дороговказах і в рекламі Ніжина, а також створення слогану, який стане основою бренду міста. Заявку на участь у конкурсі можна подати до 1 липня 2016 року в управління культури і туризму міськради або на їхню електронну адресу cultura_nizhyn@ukr.net. 
Переможці будуть обиратися шляхом голосування, передбачається і грошова винагорода. Але є один ньюанс. Переможці повинні будуть відмовитися від претензій на свої авторського права. А от чи варта обіцяна винагорода цього? Тим быльше що суму ъъ не озвучили. Автор відомого логотипу з сердець замість слова любов (I love New-York) який сьогодні надзвичайно популярний, свого часу відмовився від своїх авторських прав. Логотип використовують всі, а його автор не отримав за це нічого. Тож чи приймати участь у такому конкурсі і погоджуватися на такі умови — мають вирішувати самі його учасники.

У Ніжині буде новий парк

Завершилося засідання виконкому приємною для жителів Ніжина новиною. Територію біля річки Остер від Ринкового мосту до Університетського найближчим часом мають перетворити у парк. Цим займеться Лісове господарство в рамках загальнодеравної акції "Майбутнє лісу в твоїх руках". Є декілька варіантів його облаштування, який з них обрати буде вирішено на наступному засіданні виконкому. Існуючі дерева частково будуть вирізані, а на їх місце планується висадити нові, паркові. Можливо і створення доріжок та встановлення лавочок. Єдина умова для лісівників від водного господарства - залишити вільним проїзд вздов річки шириною три метри. Тож чекатимемо наступного тижня, щоб побачити проект того, яким стане берег Остра. 

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: