Завантаження ...
banner
banner

Обговорили майбутнє регіонального ландшафтного парку «Ніжинський»

5 квітня, відбулася чергова нарада голови Ніжинської районної ради Олега Бузуна із представниками Програми "Clima East: Збереження та стале використання торфовищ" та експертами Проекту. Крім того, участь у нараді взяв голова Ніжинської районної державної адміністрації В'ячеслав Івашин.


 

5 квітня, відбулася чергова нарада голови Ніжинської районної ради Олега Бузуна із представниками  Програми "Clima East: Збереження та стале використання торфовищ" –  Василем Толкачовим та експертами Проекту - Олегом Колоском та Юлією Бережною. Крім того, участь у нараді взяв голова Ніжинської районної державної адміністрації Вячеслав Івашин.

Основною метою засідання було обговорення стану реалізації Проекту та подальші плани до кінця цього року.
Відкриваючи засідання, голова районної ради Олег Бузун привітав гостей, з якими протягом трьох років іде активна співпраця, завдяки якій створено регіональний ландшафтний парк «Ніжинський».

Довідково. У відповідності до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» (1992 р.) регіональні ландшафтні парки є територіями природно-заповідного фонду України – природоохоронними рекреаційними установами місцевого чи регіонального значення, що створюються з метою збереження в природному стані типових або унікальних природних комплексів та об'єктів, а також забезпечення умов для організованого відпочинку населення.


На регіональні ландшафтні парки покладається виконання таких основних завдань:

збереження цінних природних та історико-культурних комплексів та об'єктів; 
створення умов для ефективного туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних природних комплексів і об'єктів; 
сприяння екологічній освітньо-виховній роботі.



Регіональні ландшафтні парки організовуються з вилученням або без вилучення земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів у їх власників або користувачів.

У разі необхідності вилучення земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів для потреб регіональних ландшафтних парків провадиться в порядку, встановленому законодавством України.
 
Регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» був створений згідно рішення Чернігівської обласної ради від 28 травня 2015 року «Про створення регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» та розширений згідно рішення Чернігівської обласної ради від 10 вересня 2015 року «Про зміну меж регіонального ландшафтного парку «Ніжинський».
Парк розташований на території Ніжинського району Чернігівської області. Загальна площа РЛП становить 6122,6991 га.


Основними завданнями парку є:

збереження біологічного та ландшафтного різноманіття;
підтримання екологічної рівноваги та забезпечення сталого розвитку території;
створення умов для відпочинку, туризму та екскурсій, ознайомлення відвідувачів з природою, визначними історико-культурними та археологічними об'єктами;
екологічна просвіта населення, пропаганда заповідної справи, основних засад охорони природи та ощадливого використання природних ресурсів;
відродження місцевих традицій природокористування, розвиток органічного сільського господарства, бджільництва;
відновлення осередків місцевих художніх промислів: ткацтва, кераміки, лозоплетіння, народного малярства та інших видів народної творчості: хорового співу, етнічних вокально-танцювальних ансамблів та ін.;
відбудова пам'яток історії та культури з метою включення їх в духовну сферу використання;
формування природного макрокомплексу, що забезпечує збереження матеріальних та естетичних цінностей ландшафту, екологічно чисту продукцію сільського господарства.


У ході наради менеджер Проекту Василь Толкачов підбив основні підсумки співпраці району з Проектом та обговорив плани на майбутнє.

По-перше, необхідно підготувати документацію щодо передачі твердопаливних котлів, меблів та техніки від Проекту на баланс відділу освіти РДА.  Адже, завдяки співпраці Ніжинської районної ради з Проектом було придбано твердопаливні котли до трьох навчальних закладів (у лютому 2015 року -  в Колісниківську ЗОШ І-ІІ ступенів; а в лютому 2016 року – такі котли отримали вже Кукшинська ЗОШ І-ІІІ ступенів та Вертіївський ДНЗ «Колосок»), завдяки яким значно помітна економія коштів. Крім того, з вересня 2015 року в п’яти школах  району діють еко-класи із сучасним обладнанням, що включає в себе мультимедійні проектори, екрани та ноутбуки. Відповідною технікою та меблями екологічні класи шкіл теж забезпечив Проект. 
 
По-друге, оскільки вже створено комунальний заклад «Регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» Ніжинської районної ради» (відповідно до  рішення Ніжинської районної ради від 04 вересня 2015 року), то на сьогодні є нагальна потреба призначення керівника. Тож на найближчій сесії районної ради необхідно затвердити Положення про комунальний заклад «Регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» Ніжинської районної ради» та призначити директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» Ніжинської районної ради».
 
Підсумовуючи нараду, голова районної ради Олег Бузун подякував представникам Проекту за плідну роботу, завдяки якій так багато зроблено для відновлення природного середовища Ніжинського району, про що свідчить і достатній рівень ґрунтових вод, адже у рамках Проекту було здійснено реконструкцію гідротехнічних споруд шлюзів №5, №6, №7 на МК «Смолянка» та шлюзу №13 на р. Остер. Такі дії дозволяють відновити природний гідрологічний режим торфовищ та сприють попередженню пожеж на них, що є досить актуальним для сіл району. Крім того, завдяки співпраці з Проектом розвивається соціальна сфера району, дякуючи роботі об'єднанню сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів "Чернігівщина екологічна". Не можна забувати й про екологічне виховання учнів завдяки відкриттю тематичних класів. 
 
На завершення керівники району Олег Бузун та Вячеслав Івашин висловили сподівання на подальшу плідну роботу на Ніжинщині.
На кінець хочеться сказати, що Ніжинському району безсумнівно пощастило, що саме його території стали пілотними для проекту «Clima East: Збереження та стале використання торфовищ», а голова районної ради Олег Бузун та голови територіальних громад, земельні ділянки яких залучені в межі парку, ще три роки тому не побоялися відгукнутися на пропозицію від європейських колег і зробили все можливе, аби залучити його до своїх громад задля розвитку й підняття рівня життя жителів сіл та покращення природного середовища. 
 
Вікторія Охріменко,
начальник організаційного відділу Ніжинської районної ради
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: