Завантаження ...
banner
banner

Хто стане директором Ніжинського музею

Якими будуть Ніжинські музеї через рік? Передбачити це складно. Але багато що залежатиме від їх керівника, його поглядів на розвиток музейної справи в місті, ініціативності і, звичайно ж, бажання

Ніжинський краєзнавчий музей


Якими будуть Ніжинські музеї через рік? А через п'ять років? Передбачити це складно. Але багато що залежатиме від їх керівника, його поглядів на розвиток музейної справи в місті, ініціативності і, звичайно ж, бажання.

У п'ятницю о 10 годині ранку у великому залі міськвиконкому відбулось перше засідання конкурсної комісії по заміщенню вакантної посади директора Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського. До її складу увійшло 9 осіб. Головою комісії обрано Олександра Морозова. Обирати майбутнього керівника ніжинських музеїв будуть:
  • Антоніна Купрій, заступник начальника управління культури і туризму
  • Олександра Сімкіна, спеціаліст 1-ї категорії управління культури і туризму
  • Людмила Іванченко, головний бухгалтер управління культури і туризму
  • Ганна Парубець, провідний фахівець музейного комплексу Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя
  • Олександр Морозов, директор фундаментальної бібліотеки НДУ ім. М. Гоголя і завідувач Музею рідкісної книги бібліотеки університету.
  • Геннадій Назаренко, колишній директор Ніжнського краєзнавчого музею ім. І. Спаського
  • Т. Ткаченко, представник благодійного фонду “Ніжен”
  • Олексій Пархоменко, представник Центру памяткознавства Національної академії наук України і українського товариства охорони пам'яток історії і культури
  • С. Ігнатова, методист Ніжинського міського Будинку культури.
Засідання було недовгим, близько години. За цей час члени конкурсної комісії ознайомились з біографіями претендентів на заміщення вакантної посади, після чого проголосували за їх допуск до конкурсу. Допустили всіх, хоча й з різною кількістю голосів.
 
Тож хто прагне стати майбутнім директором Ніжинського краєзнавчого музею?
 

Дмитренко Наталія Михайлівна, кандидат історичних наук. Закінчила історичний факультет Ворошиловградського педагогічного інституту ім. Т. Шевченка. Нині працює завідуючою історичного відділу Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського. Загалом в музеї вона з 1997 року.

Дудченко Геннадій Миколайович, старший викладач Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя. Навчався у ньому ж за спеціальністю “Історія та народознавство”. З 2014 року куратор громадського проекту “Знайомтесь — це наш Ніжин”, в рамках якого організовує безкоштовні екскурсії містом. В жовтні 2014 обраний депутатом Ніжинської міської ради.

Зозуля Сергій Юрійович, старший науковий співробітник Центру пам'яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам'яток історії та культури. Закінчив історико-правознавчий факультет НДУ ім. М. Гоголя. Був керівником робочої групи з питань найменування, перейменування та повернення історичних назв вулицям Ніжина.

Медвідь Андрій Миколайович. Закінчив історико-правознавчий факультет НДУ ім. М. Гоголя, навчався в МАУП за спеціальністю “Банківська справа”. В 2010-2013 рр. працював завідуючим відділу “Природа Приостер'я” Ніжинського краєзнавчого музею.

Разон Сергій Вікторович. Закінчив Ніжинське училище культури і мистецтв ім. М. Заньковецької та історико-правознавчий факультет НДУ ім. М. Гоголя. В 2005-2009 рр. працював начальником відділу культури і туризму Ніжинської міської ради, в 2011-2015 рр. будв депутатом Ніжинської районної ради. На сьогоднійшній день працює викладачем хореографічних дисциплін в Ніжинській дитячій школі мистецтв.

Для того, хто буде очолювати ніжинські музеї, майбутня робота не буде простою. Це не один музей, не одного напрямку. До мережі входять чотири відділи — історичний, “Поштова станція”, художній, відділ фондів та “Природа Приостер'я”.
 
Крім того, в звязку з поглибленням інтересу до розвитку туристичної галузі в місті, актуальним буде питання про розвиток музеїв, їх пристосування до сучасних вимог туристичної галузі. Ну і як же не згадати про дослідження підземель Ніжина, які, швидше за все, з часом стануть частиною музейної території. А ще є археологічні дослідження в урочищі Ветхе і реконструкція старовинних ремесел. Вже зараз у Ніжині можна власноручно створити який-небудь глечик за старовинною технологією, постріляти з лука, приміряти середньовічні лицарські обладунки, а вже скоро можна буде пропливти Остром на старовинному човні і викувати, наприклад підкову чи ніж з заліза в давньоруській кузні.
 
Вже в понеділок планується проведення співбесіди з кандиатами на посаду і, можливо, в цей же день нового директора Ніжинського краєзнавчого музею буде обрано.

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: