Завантаження ...
banner
banner

Ніжин пишається... черв’ячком

Про різноманітні надбання України розповідають коротенькі пізнавальні мультики «Це — наше і це — твоє» на дитячому телеканалі «ПЛЮСПЛЮС». Наприкінці квітня в ефірі стартував третій сезон цього мультсеріалу. На відміну від двох перших сезонів, нові серії створено вже за дитячими малюнками та розповідями

Червець,

Про різноманітні надбання України розповідають коротенькі пізнавальні мультики «Це — наше і це — твоє» на дитячому телеканалі «ПЛЮСПЛЮС». Наприкінці квітня в ефірі стартував третій сезон цього мультсеріалу. На відміну від двох перших сезонів, нові серії створено вже за дитячими малюнками та розповідями. У тому числі — й за історіями школярів із Ніжина, Бобровиці та Прилук. 

5000 малюнків і рекорд

Мультсеріал намалювали відомий художник і арт-директор каналу «ПЛЮСПЛЮС» Едуард Катихін та дизайнер Олександр Осипенко. Після успіху перших двох сезонів до цього творчого процесу вирішили залучити дітей. І перед нинішнім навчальним роком Міністерство освіти і науки України спільно з телеканалом оголосили Всеукраїнський конкурс «Це — наше і це — твоє». Школярам, їхнім учителям та батькам запропонували зобразити те, чим ми, українці, можемо пишатися.
 
Усього на конкурс надійшло понад 5 000 цікавих малюнків! Їх зібрали в одну виставку «Це — наше і це — твоє очима дітей», яка пройшла із 7 до 13 березня в столичному Мистецькому арсеналі.  Тож абсолютно всі надіслані роботи взяли участь у встановленні національного рекорду «Найбільша кількість дитячих малюнків на одній виставці».
Найкращі ж ілюстровані історії автори мультика об’єднали за 25 темами, наприклад «Унікальні та знамениті на весь світ водойми — наші», «Найбільший рукотворний ліс – наш» За ними створять 25 міні-мультиків (кілька серій уже вийшло, деякі ще в розробці).
 
Співавторами цих патріотичних мультісторій стали 150 класів з усієї України, адже на одну тему малювали кілька шкільних колективів.
 
Учні 4  Прилуцької спеціалізованої школи І-ІІІ ст. №6 з поглибленим вивченням інформаційних технологій  створили на тему «Всесвітньо відомий танок гопак — наш!». Третьокласники Бобровицької ЗОШ І-ІІІ ст. №1 свої малюнки присвятили петриківському розпису. 
Обидва ці українські надбання висвітлювали також школярі з Дніпропетровщини та інших регіонів.
 
Ніжин пишається... черв’ячком
 
А ось учні 1-Б, 3-Б та 4-А класів Ніжинської ЗОШ І-ІІІ ст. № 15 стали єдиними, хто запропонував ексклюзивну тему — «Особлива червона фарба — наша!».
 
1 вересня після урочистої лінійки на першому уроці ми з моїми учнями з 1-Б та їхніми батьками переглянули кілька серій мультфільму (у нашому класі є телевізор), — розповідає педагог школи, заслужений учитель України Лариса Петренко. — Усім сподобалося. А дорослі, дізнавшись про конкурс, загорілися взяти в ньому участь. Хоч, за правилами, він був для учнів 2-4 класів, ми понадіялися, що нашим першачкам не відмовлять. Підключили також учнів 3-Б та 4-А класів із їхніми учительками Валентиною Топчій і Тамарою Волинець. Допомагали нам і п’ятикласники, яких я перед цим випустила. Я керую зразковим художнім колективом «Фітодизайн» Ніжинського будинку дітей і юнацтва, який працює при нашій школі. Отож на наших гурткових заняттях ми й малювали. Діти разом із батьками шукали і пропонували різні цікаві теми. Серед них була й про наш ніжинський огірок (на жаль, вона не перемогла). Усім хотілося знайти щось таке, чого більше ніхто не запропонує. Поступово ми вийшли на червця. Інформацію про нього збирали по крихтах.
 
Перегортавши гори літератури, ніжинці дізналися, що в X столітті в Київській Русі черв’ячків під назвою червець, які живуть влітку в корінцях лісової суниці, почали використовувати для виготовлення унікальної, незамінної в ті часи, червоної фарби. Нею фарбували одяг і навіть бойові знамена. Вельможі з усього світу посилали по неї купців. Платили за цю фарбу золотом, а рецепт її виготовлення на Русі тримали в суворій таємниці. 
 
Вивозили нашої фарби так багато, що море, яким припливали купці, називали Червленим  (пізніше його нарекли Чорним). Місяць же, в якому збирали червець, отримав назву червень.
 
Своє Ілюстроване дослідження про червця ми відправили в Міністерство у листопаді, — продовжує Лариса Борисівна. — А вже на День Святого Миколая прийшло повідомлення, що ми — одні з переможців. Діти отримали дипломи й фірмові зошити «Це — наше і це — твоє» з персонажами мультика Квадриком, Кружком і Трикутею. У березні ж ми їздили на виставку в Мистецький кий арсенал. Стенд із нашими малюнками був найменшим, адже на цю тему малювали тільки ми, проте художник Едуард Катихін похвалив  наші роботи.
 
До речі, автори проекту оцінювали не стільки художні якості малюнків, скільки ідею.
Коли наша велика команда переглядала нові серії, ми, дорослі, були у справжньому захваті, й раз за разом хтось вигукував: «Це у нас в Україні, правда?», «Я й не знав, що це українці придумали!», «Це наш винахід? Круто!» — зізнається генеральний продюсер телеканалу «ПЛЮСПЛЮС» Іванна Найда. — Тому ми впевнені, що нові серії будуть захоплювати і дітей, і дорослих.
 
Скажу чесно, я сама зі своєю донечкою із цікавістю дивлюся ці мультики. Раджу й вам. Особливо ніжинцям, прилучанам та бобровиччанам. Адже після кожної серії демонструють найкращі роботи, що лягли в її основу. Може, серед них прогулькне малюнок і вашої дитини?
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: