Завантаження ...
banner
banner

11-а сесія міської ради: деякі рішення і проблеми

Чергова 11-а сесія Ніжинської міської ради, вже за звичкою розтягнулася на два дні. Почавшись у понеділок, 30 травня, вона завершилась у четвер 2 червня.

Чергова 11-а сесія Ніжинської міської ради, вже за звичкою розтягнулася на два дні. Почавшись у понеділок, 30 травня, вона завершилась у четвер 2 червня.

Причому по ходу засідання ніхто не сподівався, що встигнуть її закрити, адже на другий день залишалося близько 40 питань з 49 запланованих.

А ще ж були і додаткові, внесені на розгляд сесії без витримання повного терміну оприлюднення на сайті.
 
Головними темами першого дня засідання були продаж приміщення Школи мистецтв, зміни до бюджету, та земельні питання. 
Народний депутат Олександр Кодола, який був присутній на сесії, повідомив про виділення коштів з державного бюджету на реконструкцію басейну у школі № 16, тож є сподівання, що найближчим часом він запрацює.
 
Найболючішим питанням, що розглядалося на сесії, була проблема з продажем приміщення Школи мистецтв. Депутати створили тимчасову комісію, яка має перевірити обставини її продажу, головою комісії обрано Олега Щербака. Проблем тут декілька. По-перше – це спірна будівля, на яку претендують міська громада Ніжина і Механічний завод; свого часу, при приватизації підприємства, будівлю мали передати місту як соціальний об’єкт, але цього не зробили. 

По-друге – це вартість оренди, перебуваючи на балансі міськради Школа платила 1 гривню в рік, новий же власник зможе отримувати близько 43 тисяч за рік. По-третє – як вийшло, що дирекція школи знала про продаж будівлі, але жодний дій не вчиняла, доки будівлю не було продано. Позиція міської влади теж не до кінця зрозуміла.

Одним з найбільш проблемних стало питання про виділення коштів на військові навчання Роти охорони та Загону територіальної оборони, які мають пройти в червні, та облаштування колишнього полігону «Сапсан». Світлана Борисюк, секретар Народної ради, потрапила на засідання Бюджетної комісії і, за її словами, була вражена, як депутати одним махом, без обговорення «виділили» на навчання 300 тисяч гривень. Суперечка тривала мало не годину, виявилося що положення, в рамках якого нібито виділялися кошти, депутатами свого часу не було підтримане і не затверджене.

Зважаючи на необхідність і навчань, і облаштування полігону, за виділення необхідних коштів все ж проголосували. Тим часом, на тимчасовий притулок для собак, який планувалося зробити на початку року, коштів зовсім не лишилося – всі пішли на затикання бюджетних дірок.
Окремим проектом було внесено зміни у регламент проведення сесій. Відтепер перерви через дві години роботи не буде і депутати працюватимуть з 10 до 13 години. Далі обід – з 13 до 14 і далі знову робота до 16-ї. Загалом роботу сесії буде продовжено до 18.30.
 
Що стосується земельних питань, то найбільш довгоживучим з них, мабуть, була чергова відмова приватному підприємцю М. Донченку в продажу йому земельної ділянки, на якій знаходиться його магазин та склад. По закону він має право на це, але депутати в котре відмовляють. Одна з неофіційних причин, про яку розмовляють поза межами сесійної зали – той самий «МАЗ» біля 10-ї школи, який належить комусь з його родини і який ніяк не можуть прибрати ні його власники, ні поліція, ні міська влада.

Проблемним стало питання про продовження договору оренди під ларьком на зупинці «Сільмаш», яка знаходиться в оренді ПП «Темп». Через поганий зовнішній вигляд комісія рекомендувала привести споруду і територію навколо в належний стан, а до того часу продовжити оренду на півроку. За підприємство заступились депутати-бізнесмени, які почали доводити, що не можна перешкоджати бізнесу, власник шанована людина яка приведе все до ладу і так тощо. Інша позиція була у «опозиції» - УКРОПу, «Самопомочі» та «Свободи», які виступили за рівні умови для всіх. Після тривалих суперечок вирішили голосувати за 5 років, проте безуспішно – всього 16 голосіцв «за». Голосування за оренду на 1 рік теж було невдалим – так само 16 «за», але вже від інших депутатів. А і справді – як бути коли підприємець нібито чесний, успішний і відомий, а його будівля у занедбаному стані? 

Чергова суперечка виникла довкола заборони зовнішньої реклами, перш за все лайтбоксів і біг-бордів у центральній частині міста – на Гоголівській і Московській біля ринку. В результаті вільною від реклами вирішили зробити лише Гоголівську.

Безуспішною виявилася спроба депутатів ліквідувати Ніжинське телебачення (НТБ). Підприємство в боргах, які поступово доходять до мільйону, мовлення в ефірі у нього немає, лише окремі програми в інтернеті. Перспектив без капіталовкладень жодних. Є проект приєднати «телевізійників» до інформаційного відділу міськради, тобто юридично оформити ту ситуацію яка є на сьогоднішній день – телевізійні програми НТБ можна побачити лише на сайті міськради, а не по телевізору.



Проте це рішення не знайшло підтримки, його відправили на доопрацювання. Депутати не ліквідовують завідомо збиткове підприємство нарощуючи його борги і, в той же час, не виділяють кошти на його реорганізацію. По суті просто чекають, а от чого?

Суперечка виникла і довкола рішення про відзначення 75-річчя Акту відновлення Української держави, який запропонував депутат від «Свободи» Анатолій Сліпак. 30 червня 1941 року у Львові був здійснений Українськими Національними Зборами, що складалися з представників національного руху, за підтримки членів оунівських похідних груп. Спочатку почалися суперечки щодо того як і коли святкувати. А коли справа дійшла до голосування частина депутатів, зокрема від Опозиційного блоку, просто залишила залу. В результаті рішення підтримане не було.

Закінчилася сесія майже в 19 годин. А перед тим мала неабиякі шанси буди зупиненою через відсутність кворуму. З 36 депутатів до вечора п’ятниці залишилося лише 23, які постійно залишали залу чи то по телефону поговорити, чи то перекурти. Загалом же депутатська етика і правила поведінки на сесіях міськради поступово зникають. Постійні перебивання один одного, порушення регламенту, відлучки на телефонні розмови, каву та цигарки у сьогоднішній міській раді вже звична справа.










Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: