Завантаження ...
banner
banner

Учні ЗОШ №4 змогли доторкнутися до історії

З 6 по 9 червня учні Ніжинської ЗОШ №4 відвідали Літню археологічну школу організовану історико-юридичним факультетом НДУ за сприяння ГО “Самопоміч” в історичному районі Ніжина Магерки

З 6 по 9 червня учні Ніжинської ЗОШ І-ІІІ ст. №4 відвідали Літню археологічну школу організовану  історико-юридичним  факультетом НДУ за сприяння  ГО “Самопоміч” в історичному районі Ніжина  Магерки.

Як у шкільні роки зацікавити дітей до вивчення історичної науки?
 
Дати їм можливість «торкнутися» історії.
 
З метою співпраці з Ніжинським державним університетом імені Миколи Гоголя та з метою виховання інтересу до вивчення історії та суміжних історичних наук в адміністрації школи виникла ідея співпраці.
 
Програма роботи Школи була розрахована на те, щоб справді зацікавити дітей. Вона включала в себе як польові археологічні дослідження, де учні побачили, як ведуться розкопки, потримали в руках давню кераміку, так і теоретичний лекційний блок, присвячений проблемам історії та археології періоду Русі.

Лекції в Школі читали викладачі університету: кандидати історичних наук І.С. Кедун, В.О. Прудько, М.В. Потапенко, депутат Ніжинської міської ради М.М. Булигін та студенти історичного факультету. Учні дізналися про те, як працюють археологи, що таке культурний шар та як він формується, навчилися не просто розрізняти елементи керамічного посуду, але й дізналися про історію їх виготовлення, про давнє ремесло «руських гончарів», які знахідки мають справжню культурну цінність.
 
З метою урізноманітнення дозвілля учням запропонували справжню історико-культурно-розважальну програму. Кожен день зі студентами працювали на реконструйованому гончарному кругу. За кілька днів зробили понад півсотні спочатку дивакуватих, а згодом вже більш пристосованих для вживання води і їжі керамічних виробів з глини.
Під контролем викладача В.О. Прудька учні долучилися до реконструкції-виготовлення «човна-довбанки».

Бажаючі мали змогу потримати сокиру і попрацювати нею всередині стовбура, який за кілька днів перетворився у човен та успішно пройшов випробування на озері.
 
Для усіх присутніх депутат міської ради Булигін М.М. організував майстер-клас по стрільбі з давнього слов’янського лука. Бажаючих виявилося чимало, кожен з хлопців хотів продемонструвати вміння влучності, проте й дівчатам стрільба припала до душі. Після стрільб дівчата отримали від Михайла Булигіна почесне звання «амазонок».

Час, проведений на розкопках, є незабутнім. Головна мета діяльності подібних Шкіл — опанування таїн археологічної науки учасниками, проведення наукових досліджень на території городища, налагодження дієвої співпраці між молодими дослідниками щодо вивчення пам’яток. Для дітей подібні організації є корисними в першу чергу тим, що дають можливість подивитися на історію, не як на «науку з книжки», а перевтілитися на ремісника Х століття завдяки реконструйованим предметам, або ж відчути себе дослідником-шукачем, тримаючи в руках вінчик чи уламок наконечника.
 

































Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: