Завантаження ...
banner
banner

Картопля - цариця поліського краю

Царицею поліського краю - саме так називають у нас картоплю. Віддаючи їй шану, ведуча "Літературно] вітальні" центральної міської бібліотеки Колотило Тамара підготувала цікаву розповідь про історію цього овоча.

Царицею поліського краю - саме так називають у нас картоплю. Віддаючи  їй шану, ведуча  "Літературної вітальні" центральної міської  бібліотеки Колотило Тамара  підготувала цікаву розповідь про історію цього овоча.

Потрапила до нас картопля з Південної Америки , де її культивували близько 5 тисяч років тому, в районі озера Тітікака- на кордоні Перу і Чілі. Картоплі навіть приносили людські жертви. Її використовували як еквівалент грошей. Першими цей овоч побачили моряки Христофора Колумба. Існує легенда, згідно якої в Європу картоплю доставив англійський мореплавець і корсар Френсіс Дрейк. Сталося це у 1565 р. Та вперше її скуштували іспанці.

Прихильниками нового овоча стали заможні городяни, а селяни чинили опір. Європою навіть прокотилася хвиля "картопляних бунтів". Селяни не сприймали "земляні яблука". Та згодом картоплю стали вирощувати перед палацами у багатьох німецьких князівствах. А француженки примудрилися навіть робити букети з квітів картоплі і прикрашали ними зачіски.

У Російську імперію вона потрапила з Голландії, завдячуючи Петру І. Значний вклад у подальше розмноження цієї культури вніс видатний російський вчений М.І.Вавілов.

На Україні картопля з'явилась у 1780 р., в маєтку графа Потоцького. Сьогодні це найпоширеніший в Україні овоч.

 

Оскільки батьківщиною картоплі є Південна Америка, там створені музеї картоплі, пам'ятники легендарному овочу. Але ще більше їх у Европі. Не відстає й наша країна. Оригінальний пам'ятник картоплі й колорадському жуку встановлений біля входу в Інститут картоплярства у селищі Немешаєво Київської області.

Бібліотека не існує без книг, тому ведуча "Літературної вітальні" Тамара Миколаївна Колотило зробила огляд творів українських авторів, в яких добрим словом згадується картопля. Любив її М.Рильський ("Коли копають картоплю"), Л. Костенко ("Люблю чернігівську дорогу"), Г.Тютюнник (оповідання "Печена картопля"), а ще класик української літератури М. Коцюбинський ("П'ятизлотник") , Г.Х.Андерсен (казка "Картопля") та  інші.

Безцінному овочу присвятили картини художники Вінсент ван Гог-"Їдці картоплі", Філіпп де Севрі "Тартуффоль", Володимир Микита "Збір картоплі".

Картопля - щедрий дарунок людям від природи. І цінна технічна культура, з якої отримують спирт, лаки для техніки, парфуми. У 1995 р. вона стала першим овочем, вирощеним в космосі. 
 
Цікавим і змістовним був огляд книжкової виставки "Цариця поліського краю", зроблений бібліографом ЦБС Гусевою Любовью.

Сучасний передовий досвід вирощування картоплі зацікавив гостей "вітальні". Чи знаєте ви, що картоплю закопувати не обов'язково. Укрийте землю листям, соломою. Зверху просто покладіть картоплю та укрийте її природною органікою товщиною не менше 20 см. Це збільшить врожай за перший рік-вдвічі, а на
другий-учетверо. Спробуйте! Були представлені і природні засоби захисту рослин. Ведуча продемонструвала аудиторії місцеві сорти картоплі. Взагалі їх у світі близько 1000.
 
Картоплю ще називають "другим хлібом". Навіть важко уявити собі стіл без неї. Безліч кулінарних  рецептів для  шанувальників картоплі прикрасили книжкову виставку "Літературної вітальні". А ще присутні "наживо" продегустували різноманітні картопляні блюда.
 
Н. Старінко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: