Завантаження ...
banner
banner

«Мрію, аби в мікрорайоні не шприци та конопля множилися, а лунав дитячий сміх»

Ніжинський мікрорайон Фрунзівка починається з міських околиць і тягнеться до самого центру. Це одна з найбільших частин міста, не дарма тут діє дві загальноосвітні школи, Центр сімейної медицини. Проте немає жодного дитсадочка

Дитсадок


Ніжинський мікрорайон Фрунзівка починається з міських околиць і тягнеться до самого центру. Це одна з найбільших частин міста, не дарма тут діє дві загальноосвітні школи, Центр сімейної медицини. Проте немає жодного дитсадочка, хоча кількість дітей кожного року збільшується. Нині тут мешкає 295 дошкільнят. Колись і Фрунзівка мала свій дитячий дошкільний заклад, але вже понад двадцять років ця будівля стоїть пусткою, приваблюючи лише наркоманів та безхатьків.

Важко уявити, що колись тут бавилися діти
 
Дитсадок на Фрунзівці побудували ще в 1982 році за кошти колгоспу-мільйонера. Тоді для місцевих це було справжнє щастя: поки батьки працювали, поряд виховували їхніх дітей. Але через тринадцять років керівництво колгоспу вирішило закрити заклад через збитковість та нерентабельність. Із часом двоповерхова будівля потьмяніла, занепала й заросла бур’янами.
 
Боляче було спостерігати таку картину колишній колгоспниці й виховательці того дитсадка Галині Шостці. Вона пам’ятає садочок зовсім іншим - із галасливою дітворою, яскравими малюнками на стінах, квітами на клумбах. Багато років поспіль жінка писала листи куди тільки можна, оббивала пороги владних кабінетів. Обіцяли чимало, та до діла не дійшло. Мами з усього мікрорайону мусили возити дітей в інші дитсадки, тоді як свій, «фрунзівський», скнів і заростав.
 
Кілька років тому Галина Олександрівна достукалася й до обласного прокурора. Написала звернення про те, що колишній дитсадок став розсадником наркоманії в мікрорайоні. Тодішнє керівництво обласної прокуратури особисто приїздило до Ніжина та разом із небайдужою пенсіонеркою оглянуло будівлю.
 
- Коли зайшли всередину, вжахнулися. Важко уявити, що колись тут бавилися діти, - пригадує Галина Олександрівна. - Замість казкових персонажів стіни «прикрашали» матюки. Підлога була устелена шприцами й «бульбуляторами» (саморобні пристрої для куріння марихуани. - Авт.). А на другому поверсі на мотузках сохнули коноплі...
 
Нарешті почули

Справа зрушила з місця тільки нинішнього року. Галину Шостку та кількох її однодумців нарешті почули. Ініціативу громади підтримали обласні й районні депутати, зокрема Віктор Радченко, Анатолій Мазун, Сергій Охонько, Наталія Березка, Валерій Салогуб та інші. Вони допомогли організувати переговори з польською фірмою «ПІАСТ», яка нині володіє майном колишнього колгоспу ім. Фрунзе, щодо передачі будівлі садочка на баланс міста. Керівництво «ПІАСТу» погодилося безоплатно передати приміщення громаді, але за умови, що його використовуватимуть за призначенням. Перший і чи не найважливіший крок зроблено.
 
Члени комісії міськради, які оглядали споруду, дійшли висновку, що вона добре збереглася. Стіни не мають жодних тріщин, у хорошому стані фундамент і опори. А от дах, вікна й приміщення потребують ремонту. Місто взяло будівлю на баланс, тому є надія, що в бюджеті передбачать кошти на ремонт. Успішно відбуваються переговори й з інвесторами. Хоча пошук спонсорів триває.

«Галю, нащо це тобі?»
 

Аби запустити процес відновлення дитсадочка, Галина Шостка вже два рази організовувала суботники, у яких брали участь і депутати, і жителі мікрорайону. Ішли всі - і молоді, і старі, навіть мами з візочками.

- Мене часто запитують:
 
«Гзлю, навіщо це тобі?» - продовжує розмову Галина Олександрівна. - Деякі кажуть, що я, мовляв, роблю це заради вигоди, інші зневірились і не бачать перспективи. Навіть чоловік час від часу каже: «Ну для чого воно тобі?». Та я хочу, щоб у нас був повноцінний мікрорайон, щоб було куди віддати дітей, адже сама маю чотирьох онуків. А ще у нас на Фрунзівці живе багато молоді, яка має відповідну освіту, і створення дитсадка - це й можливість працевлаштуватися. Мрію, аби в мікрорайоні не шприци та конопля множились, а лунав дитячий сміх.
 
«Сподіваємося, що дитсадок у нас все-таки буде!»
 
Обома руками за відкриття дитсадка на Фрунзівці і місцеві молоді мами, бо добиратися до центру не так просто, потрібно подолати кілька кілометрів, а це ж уранці, коли всі маршрутки набиті «під зав’язку».

Ні для кого не секрет, що дитячі садки в Ніжині переповнені, не всім вистачає місць, - каже молода мама Тетяна Лісовець. - Якщо й пощастить влаштувати дитину в дошкільний заклад, то батьки змушені возити малечу за 4-7 кілометрів від домівки. Через це дітей треба будити ні світ ні зоря, вести на зупинку, щоб їхати у дитсадок, а потім долати шлях додому - знову в переповнених маршрутках. Багато хто вже змирився, але ж це ненормально! Вихід тут один - потрібен дитячий садок на Фрунзівці, бо найголовніше - забезпечити комфорт дітям, а потім уже все інше.

Підтримує Тетяну й ще одна молода матуся з Фрунзівки - Катерина Фесенко-Власова. Колись вона відвідувала згаданий дитсадок, адже її мати працювала в колгоспі й залюбки водила маленьку Катю в дошкільний заклад.
 
- Настав час і мені віддати свою малечу до дитсадочка, - зізнається молода жінка. - Та вчинити так, як моя мати, не можу, бо поблизу, на жаль, дитячого закладу немає. Я працюю без вихідних і мені не з руки кожного ранку везти дитину в дитсадок далеко від домівки й місця роботи. Коли почула, що хочуть відродити наш садочок, дуже зраділа, адже буде зручно всім - тут і бабуся поруч, і брат може відвести або забрати, бо навчається в школі через дорогу.
 
Багато молодих сімей на Фрунзівці сподіваються, що дитсадок у них все ж таки буде. Принаймні, вони все для цього роблять.
 

Михайло Ломоносов, "Деснянка" №50 (630) від 8 грудня 2016
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: