Завантаження ...
banner
banner

"Проголосували й не знали за що" або чому земельна ділянка опиняється в руках Московського патріархату

На першій частині сесії, що відбулась 28 лютого, депутати випустили з уваги деякий пункт проекту рішення про поновлення договорів оренди земельних ділянок та прийняли його поспіхом, одноголосно проголосувавши за нього

Московський патріархат, земельна ділянка


3 березня на сесії міської ради виникло деяке недорозуміння, яке могло завершитись великим конфліктом. Справа в тому, що на першій частині сесії, що відбулась 28 лютого, депутати випустили з уваги деякий пункт проекту рішення про поновлення договорів оренди земельних ділянок та прийняли його поспіхом, одноголосно проголосувавши за нього. 

3 березня Геннадій Дудченко виступив від своєї фракції “Самопоміч” із проханням повернутись до цього проекту рішення. За його словами, адреса земельної ділянки вказана неправильно: вул. Революції 1 тепер називається вулицею Розумовського. Через таку невідповідність та неточність потрібно доопрацювати питання.
 
Міський Голова Анатолій Лінник припустив, що зазначення старої адреси не є помилкою. Звернулися до земельного й юридичного відділу. 
 
Начальник земельного відділу Ніжинської міської ради Валентина Місан повідомила, що при підготовці даного проекту рішення в юридичного відділу зауважень не було, враховуючи те, що вони вносили зміни в рішення від 30 березня 2016 року, коли назва вулиці була старою.


Московський патріархат, земельна ділянка


Представник юридичного відділу також зазначив, що дане рішення вже набрало чинності, голосування за нього на цій сесії є неможливим. Скасувати його можна лише в судовому порядку.

Але ось що цікаво, Анатолій Сліпак доніс до відома, що на цій земельній ділянці знаходиться житловий будинок, який релігійна громада взяла собі в постійне користування. Це, на думку свободівця, є незаконним, адже релігійні громади мають право брати її для релігійних потреб, але аж ніяк для проживання. 
 
Валентина Місан наголосила, що дана земельна ділянка була передана релігійній громаді в постійне користування ще в 1994, державний акт на неї є дійсним. 
 
Після цього деякі депутати поклали письмові заяви про відкликання голосу за цей пункт із проекту рішення, оскільки рахували його незаконним. Юридичний відділ повідомив, що заяви можна лише прийняти до відома й не більше.


Московський патріархат, земельна ділянка


Неприйняття цього рішення може призвести до єдиного наслідку: згідно наказів Держгеокадастру, якщо в когось записаний документ за старою назвою вулиці, то власник мусить сплачувати до міського бюджету трохи більшу суму земельного податку (із коефіцієнтом - 2).

Костянтин Смалій перепросив за те, що це питання вийшло з-під конролю та зазначив, що останній місяць земельна комісія працювала без депутатів від “Самопомочі”, “УКРОПУ”, “Свободи” через погіршення стану здоров'я його членів та розформування“УКРОПУ”. 
 
Обговорення почало набирати обертів, коли місцевий активіст Станіслав Прощенко втрутився в розмову й зазначив, що релігійна громада взяла цю земельну ділянку в постійне користування з 1 січня 2014 року, і в нього є документи, які підтверджують це. Він наголосив на тому, що ця процедура була зроблена під час трагічних для України подій Революції Гідності. Тож питання стоїть принципово. 
 
“Під час Майдану отець Євген приватизовує та отримує державний акт на привласнення Хрестовоздвиженської церкви. Акт на право власності був отриманий релігійною громадою 12 грудня 2013 року. Згадайте, які це були часи. У Ніжині всі храми, монастирі, культурні споруди, пам'ятки архітектури Московського патріархату знаходяться в приватній власності, землі їм надані в постійне користування. “Партія Регіонів”, комуністи та Московський патріархат організували війну на Сході України та продовжують сіяти розбрат у нашій країні. 


Московський патріархат, земельна ділянка


12 депутатам, які проголосували за цей проект, я показував документ, що підтверджує їхнє голосування. Вони дивляться на це та відповідають, що не могли за таке проголосувати. Це “жовта картка” всім депутатам та міській раді. Завтра ви продасте рідну матір та скажете, що не робили такого. Що виходить: хто хоче - той і голосує?!

Дуже часто голосують, не усвідомлюючи й не дивлячись за що. Це я бачу як проста людина та звичайний громадянин”, - обурився Станіслав Прощенко.

Після цього виникла деяка суперечка в залі. 
 
“У 36 депутатів проект рішення без ока, - сказав з іронією міський голова. - Є можливість голосувати й не знати за що?! Тоді давайте розпускати раду й розходитись”, - додав він. 
 
Після невеликої дискусії та словесної перепалки учасники сесійного засідання трохи заспокоїлись. Міський голова також підкреслив, що потрібно відкинути всі емоції, підійти до питання раціонально й обдумано, прикласти зусилля, аби знайти вихід із ситуації. 
 
Було запропоновано міською радою задекларувати мораторій на прийняття подібних рішень, що стосуються релігійних громад, поки вони самі не вирішать питання об'єднання в єдину помісну церкву. Також на наступну сесію земельна комісія та комісія по законності мають підготувати проект рішення по заявам депутатів, де винесуть пропозиції щодо подальших дій ради. Запропонували також направити запит до Генеральної прокуратури, щоб дізнатись, яким чином культові споруди були передані в приватну власність одній із ніжинських релігійних громад. 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: