Завантаження ...
banner
banner

Підсумки щоквартального обговорення результатів роботи комунальних підприємств міста

Щоквартальні заслуховування результатів роботи комунальних підприємств – це нововведення в роботі місцевої влади. Під час якого спеціалісти проводять аналіз та дають рекомендації і зауваження щодо роботи того чи іншого підприємства

Щоквартальні заслуховування результатів роботи комунальних підприємств – це нововведення в роботі місцевої влади. Аналіз їх фінансово-господарської діяльності економістами, фінансистами, фахівцями з оподаткування, юристами це – оперативні зауваження і пропозиції, знайдені помилки, прорахунки, а інколи і умисне завуальовані цифри і дії. Все це не дає змоги керівництву підприємств «розслабитись», прикрити традиційними паперовими звітами неефективне керування, а потім поставити місто перед «фактом».

Влада, в свою чергу, тримає роботу підприємств на жорсткому контролі і вже навряд чи можна сподіватися на укладання сумнівних угод, як то сталося з водоканалом чи комунальним ринком, та розраховувати на бюджетні кошти полишивши всю роботу підприємства «за течією». До того ж це і змога оперативного реагування на виклики сьогодення і спільний пошук ефективних рішень і дій, обмін досвідом.
 
Громадськість, за умови конструктивної участі і незаангажованого, непрополітичного інтересу, має змогу регулярної інформативності про стан комунальних підприємств та участі в їх роботі шляхом пропозицій та зауважень.   Якщо додати, що такий розгляд проходить відкрито, то це ще й певний крок до публічності влади і прямої участі громади у житті та розвитку міста. Фактично, такі заслуховування роблять відповідальними за місто всіх: керівництво підприємств, владу, громаду. Перші двоє – прямо відповідальні, бо керують процессами життєдіяльності міста, а громада – опосередковано, бо довірила таке керівництво і тепер: або не цікавиться, мовчить і всі ризики та втрати сприймає як належне, або ж контролює, підказує і має вплив на вчинення дій з власним майном.
 
Нині тривають заслуховування результатів роботи у 2014 році та фінансові плани на 2015.
 
ДКП «Комунальний ринок»
 
При зовнішньому благополуччі є куди покращувати роботу. І  це – основний месидж. Дохід від надання послуг у 2014 році склав 3млн. 470 тис. грн., при цьому чистий дохід (після сплати податку на доданувартість) – 2 млн. 892 тис. грн. Усього доходів отримали 2 млн. 923,7 тис.грн. Враховуючи ситуацію в торгівельній сфері, план на 2015 знижений. Доходів від надання послуг запланували на 3 млн. грн., відповідно чистого - 2млн. 500 тис. грн.. Усього доходів – 2 млн. 500 тис. грн. Витрати у 2014 сягнули 2 млн. 684,8 тис.грн., що правда це менше від запланованих на 176, 2 тис. грн. У плані на 2015 практично по всіх позиціях витрат фігурує зниження, яке в загальному підрахунку складе 660,8 тис. грн. Тож витрати заплановані на 2 млн. 24тис. грн. В результаті чистий прибуток підприємства по факту 2014 року склав 238,9 тис. грн., і це при «цікавому» плані у 56 тис. грн. А вже 2015 рік планує чистого прибутку на суму 476 тис. грн.
 
При розгляді фінансових показників питань було багато. Прискіпливо розглядали структуру витрат. Завдячуючи гучномовному розкриттю, м’яко кажучи, нераціональних витрат колишнього керівництва підприємства (яке мало бізнесові наслідки для одних і політичні протистояння для інших) вдалося заощадити близько 210 тис. грн. щомісячних «договірних» платежів за: юридичні та бухгалтерські консультаційні послуги, рекламу-«невидимку»(до слова тут фігурують прилуцькі адреси) та, так звані, клінінгові послуги (прибирання). Такі договори - «важковаговики» були розірвані.  Нещодавно призначене керівництво ринку давало пояснення росту адміністративних витрат у 2014, зокрема на оплату праці та відповідно і відрахування на неї, юридичні та бухгалтерські послуги, які не планувались, та інші незаплановані витрати. В цілому фахівці нарахували близько півмільйона нераціонально витрачених коштів. В результаті – недоотриманий прибуток, менше сплаченого податку, менше надходжень до бюджету міста. Серед втрачених доходів самого підприємства - близько100 тисячне доотриманих зі скандального продовольчого ярмарку по вулиці Московській. Ярмарок втратив законність, тому ніяких зборів підприємство там не веде.
 
Проведена інвентаризація поставила на облік підприємства додатково основних засобів на суму у 30 тис. грн.
 
Щодо плану на 2015 рік, то проведено аналіз і по очікуваних прибутках, і по витратах. Окремі цифри фінансового документу довелося і пояснювати, і захищати їх доцільність. Так зокрема, це відбулося по сумам за юридичні послуги (багатосудових з’ясувань) та витрат на утримання основних фондів (плануються роботи на поліпшення матеріально-технічного стану підприємства). За проведеними ж аналізом і детальним обговоренням  – з’ясовані, як мінімум, 231 тис.грн. завищенихвитрат. Саме їх і рекомендовано віднести на прибуток, який в загалі цілком реально може скласти 707 тис.грн., попри заявлені 476 тис. грн.
 
Одностайність без обговорення мала одна позиція – збільшення дохідної частини не можливе за рахунок збільшення орендної плати. І навіть попри те, що ця плата встановлена аж у 2006 році (розпорядженням Чернігівської обласної державної адміністрації встановлено вартість за торгівельне місце за день для всіх ринків). Нелегка сьогоднішня ситуація в країні, спад купівельної спроможності ніжинців, неефективний менеджмент, все це змушує підприємців згортати свої торгівельні місця: одні йдуть з бізнесу, а інші шукають менш затратні варіанти його ведення. При таких реаліях скорочується і кількість послуг наданих самим ринком. Керівництву комунального ринку рекомендовано провести інвентаризацію торгових площ, розглянути варіанти: додаткових послуг, здачі вільних приміщень в оренду, надання рекламних площ; і що вкрай нагально – облаштування ярмаркового майданчику по вул. Орджонікідзе для перенесення нині вже несанкціонованої торгівлі з вул. Московської.
 
Міський голова Анатолій Лінник доволі жорстко резюмував менеджмент самого підприємства: «Півроку розмов і натяків на проекти. У найкоротший термін хочу бачити дії і результати».

ДП «Критий ринок «Прогрес»
 
У зв’язку з «особливо вчасно» втраченими колишніми адміністраціями ринку фінансово-господарськими документами, при розгляді стану підприємства оперувати довелося фактичними цифрами 2014 року. Дохід від надання послуг склав 2 млн. 756,4 тис.грн. Після сплати податку на додану вартість, чистий дохід – 2 млн. 296тис. грн.. Усього доходів підприємство отримало 2 млн. 297, 6 тис. грн. У плановому показнику на 2015 рік ці суми відповідно склали - 2 млн. 700 тис. грн., та 2 млн. 250 тис. грн. Усього доходів очікують на 2 млн. 250 тис.грн. Зменшення доходу від надання послуг протии минулорічного показника складає – 54,9 тис.грн. Витрати 2014 року – 2 млн. 187,4 тис.грн. Планові на 2015 рік – 2 млн. 109 тис. грн., що на 78,4 тис. грн. Менше проти минулорічних. Чистий прибуток ринку «Прогрес» у 2014 році склав 110,5 тис.грн., а у 2015 році його планують у 141 тис. грн., що на 30,5 тис. грн. більше.
 
Розгляд прогнозованих фінансових показників 2015 розпочали з витрат, вірніше їх обґрунтованості і доцільності. Зокрема це стосувалось оплат юридичних послуг, витрат на утримання основних фондів та інше. Як непродуктивні – фахівці визначили лише 12 тис.грн.
 
Дохідна частина теж піддалась аналізу. За наявних 2 тисячі 240 метрів квадратних торгових площ, здано в оренду лише 2 тисячі 75 метрів квадратних. В резервах доходів озвучені і наявні рекламні площі та здача в оренду вільних приміщень. Збільшення орендної плати – знову ж таки одностайно зняли навіть з розгляду, а не те щоб обговорювати. Нині діє ставка згідно методики розрахунку затвердженої міською радою у 2007 році.
 
Навіть попри невтішні реалії – тенденцію до згортання, часткового чи то повного, своїх торгових місць самими підприємцями, адміністрація ринку має працювати над економікою свого підприємства і вести розумний кризовий менеджмент.
 
Обидва комунальні підприємства отримали завдання розташувати при входах схеми своїх торгових площ з позначенням торгових місць та їх квадратури, наявні вільні місця мають оперативно відображатися на таких схемах.
 
Ніжин, май ніжин ком, новини ніжина,
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: