Завантаження ...
banner

Регіональний екологічний центр в Україні, а Ніжин цьому посприяв!

16 січня в Києві відбулась значна подія – підписання Угоди між Урядом України та Регіональним Екологічним Центром для Центральної та Східної Європи. У рамках цієї Угоди передбачається відкриття офіційного офісу РЕЦ в Україні та зміцнення співпраці як на державному рівні, так і на рівні муніципалітетів

РЕЦ, регіональний ресурсний центр


16 січня в Києві відбулась значна подія – підписання Угоди між Урядом України та Регіональним Екологічним Центром для Центральної та Східної Європи. У рамках цієї Угоди передбачається відкриття офіційного офісу РЕЦ в Україні та зміцнення співпраці як на державному рівні, так і на рівні муніципалітетів.

На початку з вітальними промовами виступили Міністр екології та природніх ресурсів України Остап Семерак, посол Швеції в Україні Мартін Хагстрьом, посол Норвегії в Україні Уле Тер'є Хорпестад, посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень. Всі вони наголосили на важливості цієї події та акцентували на значущості сталого розвитку України.

Виконавчий директор РЕЦу Міхаіл Дімовскі розповів про роботу організації по всьому світу та про подальші перспективи співпраці з Україною.

Перша частина заходу завершилась самим підписанням Угоди та вітальними словами усіх присутніх.

Друга частина заходу була присвячена панельній дискусії « Україна на шляху сталого розвитку». Питання, які обговорювались, стосувались процесу децентралізації в контексті підписаної Угоди про Асоціацію з ЄС, співпраці та нарощуванні потенціалу в сфері екології та екологічних пріоритетів на національному та місцевому рівнях, муніципалітети на шляху сталого розвитку.

РЕЦ, регіональний ресурсний центр

Взяти участь у панельній дискусії та поділитися своїми досягненнями та процесом планування у питанні сталого розвитку випала честь і Ніжину.

Нагадаємо, що співпраця м. Ніжина та РЕЦу розпочалася у 2016 році з розробки стратегічно важливого документу «Місцевий план дій в галузі довкілля та енергетики м. Ніжина на 2017-2019 роки». Протягом року Робоча група під координацією РЕЦу розробляла План дій у п’яти напрямках: вода, тверді побутові відходи, енергозбереження, рекреація та екологічна освіта. У рамках проекту «Місцеві ініціативи для сталої України» (LINK), що реалізується РЕЦ та фінансується Міністерством Клімату та Довкілля Норвегії, Ніжин впроваджує пілотний проект «Демонстраційний проект із впровадження енергозберігаючих заходів в ДНЗ №25 м. Ніжина». Загальна сума проекту – 1,8 млн. грн.

 На початку виступу міський голова Анатолій Лінник наголосив на важливості процесу планування та залученню якомога найбільшого кола громадськості до цього процесу. Він розповів про успіхи м. Ніжина щодо реалізації заходів в сфері енергозбереження, управління ТПВ, міського планування та інших напрямках. Також міський голова зауважив, що важливо не зупинятися і досягати ще більш амбітних цілей. Наразі питання і реформи теплопостачання, і очищення річки, і розвитку міського простору є досить важливими у плані сталого розвитку м. Ніжина, а ініціювання розробки Стратегії розвитку м. Ніжина визначить напрямок розвитку міста на подальші 10 років, а якщо громада бачить куди рухатись, до вона досягне своїх цілей.

На завершення панельної дискусії всі присутні відзначили наші досягнення, поділилися своїми думками та побажаннями успіхів у сталому розвитку як міст, так і України в цілому.

РЕЦ, регіональний ресурсний центр

Сектор з питань інвестиційної
та зовнішньоекономічної діяльності 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: