Завантаження ...
banner
banner

Дві піар-цілі поїздки Путіна до Ердогана

GsnAdfPzp7W9bsgyVknjQME5wN9ECR-metaMDk1N2E5Yjk2NDk3MDQ3LTU3NzNiMzQxOTM3Y2MtaW1hZ2U0MjBfY3JvcF8xMjAwLmpwZw==-.webp

У Кремлі заявляють, що в лютому готується візит російського диктатора Володимира Путіна до Туреччини, і однією з головних тем переговорів з президентом країни Реджепом Таїпом Ердоганом буде Україна.

У Кремлі заявляють, що в лютому готується візит російського диктатора Володимира Путіна до Туреччини, і однією з головних тем переговорів з президентом країни Реджепом Таїпом Ердоганом буде Україна.

Насправді, якщо такий візит відбудеться, то він нестиме два ключових для Росії смисли, які є ідеологічною складовою російської пропагандистської кампанії. Адже тут варто згадати, що зустріч Ердогана з Путіним планується після того, як Туреччина врешті надала згоду на приєднання Швеції до НАТО, а Сполучені Штати виконали свою частину домовленостей й надали згоду на передачу Туреччині літаків F-16. Тобто, виглядає так, що Туреччина знову повернулася до західного табору.

Зустріч Ердогана з Путіним планується після того, як Туреччина врешті надала згоду на приєднання Швеції до НАТО

В цьому контексті можна розглядати візит Володимира Путіна, по-перше, як намагання перед президентськими виборами у РФ продемонструвати, що із зовнішньою політикую у Кремля все добре.

По-друге, ще одна його ціль – показати Росії, російському суспільству, яке має схильність до якоїсь вічної конспірології, що Туреччина залишається партнером Російської Федерації.

Тобто, після рішення США про виділення Туреччині літаків F-16, Путін їде продемонструвати, що Туреччина, хоча є союзником США, проводить, як він каже, по-справжньому суверенну зовнішню політику. Це таке собі намагання переконати росіян, що Туреччина, мовляв, просто розв’язала свої питання зі Сполученими Штатами, але партнерські відносини з Росією продовжуються.

Будь-які питання між Туреччиною та Росією цілком можна розв’язувати без безпосередньої зустрічі Путіна та Ердогана

Цікаво також, що будь-які питання між Туреччиною та Росією цілком можна розв’язувати без безпосередньої зустрічі Путіна та Ердогана. Багато що вирішується у форматі міжурядових контактів, консультацій, укладаються угоди, досягаються домовленості. Тому я не бачу нічого такого, що могло б бути причиною, аби Путін летів до Ердогана про щось домовлятися. Крім того, варто згадати серпень минулого року, коли Ердоган чекав на Путіна, але Путін не прилетів, бо у нього на той момент не було теперішніх смислів відвідувати Туреччину.

Таким чином, станом на сьогодні реальних причин для візиту, окрім двох вищеназваних пропагандистських, у Володимира Путіна немає.

Станом на сьогодні реальних причин для візиту, окрім двох вищеназваних пропагандистських, у Володимира Путіна немає

Якщо згадати про анонсоване ймовірне обговорення війни в Україні та можливих мирних ініціатив, то 16 січня Путін вже згадував про домовленості "про припинення війни" у Стамбулі - заявив, що через Україну вони були зірвані. Тобто, якщо у лютому Путін все ж відвідає Туреччину, то це, крім усього іншого, буде згадуватись російською пропагандою в контексті начебто прагнення Росією до миру в Україні. Втім, ця пропаганда, головним чином, розрахована на російську аудиторію. Проте нічого нового Росія запропонувати не спроможна.

Фото з архіву