Завантаження ...
banner
banner

Нове в законодастві про субсидію: коротко і ясно

За даними Уряду зараз в Україні субсидію отримує більше 1 мільйона родин. Буде ще більше — адже посадовці чи не щодня лякають підвищенням цін на комунальні послуги. І не на якісь там 20 чи 30%. А у рази!

За даними Уряду зараз в Україні субсидію отримує більше 1 мільйона родин. Буде ще більше — адже посадовці чи не щодня лякають підвищенням цін на комунальні послуги. І не на якісь там 20 чи 30%. А у рази!

Зросте комуналка — зросте кількість тих, хто претендуватиме на державну субсидію. На цю соціальну допомогу Уряд пропонує додатково виділити 12,5 мільярда гривень. У додаток до передбачених 11,5 мільярдів.
 
«Якщо треба буде більше, знайдемо більше. Тому що це ключова функція держави – захищати малозабезпечених людей і давати можливість, щоби кількість малозабезпечених зменшувалася», — переконує громадян Прем'єр Яценюк.
 
Одночасно запрацює нова система надання субсидій.
 
Ось як це працюватиме.
 
По-перше, людям нікуди не треба йти – вони можуть вдома заповнити дуже просту форму. За чинним законодавством у документах, необхідних для отримання субсидії, є опитувальник із 90 запитань. За новою ж системою, кількість запитань скорочена до 15. Заяви на отримання субсидій прийдуть поштою в кожну домівку громадян до 15 квітня.
 
Конкретні зміни у порядку надання субсидій:
1. Призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів - заяви та декларації. Тобто скасовується необхідність надання довідок про доходи, у тому числі й працюючих осіб.
2. Запроваджується принцип призначення субсидії на підставі задекларованих даних заявником. При цьому перевірка достовірності цих даних здійснюватиметься органами соціального захисту вже після призначення субсидії, шляхом здійснення запитів до відповідних органів, установ та організацій.
3. Важливо, що людина несе відповідальність за дані, що заповнює. Уряд довіряє громадянам і просить їх вказувати достовірні дані. Той, хто повинен отримати субсидії, їх швидко отримає, а хто не має права на субсидію, - щоб не забирав в інших це право.
4. Кожне домогосподарство одночасно з рахунком для оплати енергоносіїв у квітні та жовтні 2015 року отримає спрощені форми заяви та декларації для звернення за призначенням субсидії.
 
 
 
Також, скасовуються діючі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій:
 
наявність у власності двох житлових приміщень;
наявність у власності двох автомобілів;
наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні;
здача в найм житлового приміщення;
здійснення покупки товарів, робіт та послуг (у тому числі оплата медичних послуг та навчання) на суму понад 10 прожиткових мінімумів.
Залишається лише одна - здійснення одноразової дорого вартісної покупки на суму понад 50 тисяч гривень.
 
Запроваджується надання субсидії на 12 місяців, а не на опалювальний період як раніше.
 
Встановлюється автоматичний принцип надання субсидії на новий період. Тобто, скасовується необхідність повторного звернення до органу соціального захисту населення для призначення субсидії на новий період у разі відсутності змін.

cntime.cn.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: