Завантаження ...
banner
banner

КНДР готова укласти збройний договір із Росією: що у такому випадку отримає Москва

КНДР готова укласти збройний договір із Росією: що у такому випадку отримає Москва фото

Очільник КНДР Кім Чен Ин днями прибуде до Росії для зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним і подальшого розширення військового союзу між цими двома державами. Ймовірно, вони підпишуть угоду, за якою Пхеньян передаватиме Москві боєприпаси, реактивні системи залпового вогню і балістичні ракети малої дальності для продовження війни проти України. 

Про це пише Financial Times. Водночас, видання зазначає, що відкритим залишається питання, що Путін може передати Кім Чен Ину натомість.

Вже найближчими днями Кім Чен Ин прибуде до російського Владивостока для зустрічі з Путіним. Ключовою темою зустрічі, як очікується, стане продаж Пхеньяном боєприпасів Москві для продовження агресивної війни проти України.

Видання зазначає, що подальше зближення КНДР та РФ підвищує ризики нестабільності у регіоні.

"Вісь Росія-Північна Корея ускладнює картину безпеки як в Україні, так і на Корейському півострові", – цитує видання експертів Віктора Ча та Еллен Кім з вашингтонського аналітичного центру CSIS.

Що саме Пхеньян може передати Москві після укладання угоди, наразі достеменно невідомо. КНДР, вірогідно, запропонує РФ боєприпаси, реактивні системи залпового вогню і балістичні ракети малої дальності, аби держава-агресорка змогла відбити український контрнаступ. 

За це Пхеньян може отримати від Москви, наприклад, зерно, нафту і військові технології, а також тверду валюту в якості оплати. Однак не виключено, що платити за північнокорейську зброю Росія буде передачею високочутливих військових технологій, що становитиме загрозу сусідам КНДР, зокрема, Південній Кореє та Японії.

 "Співпраця між Росією і Північною Кореєю може вийти за рамки звичайних угод про постачання озброєнь і продовольчої/енергетичної допомоги, можливо, до передових технологій для супутників, атомних підводних човнів і балістичних ракет", – вважають експерти CSIS.

До укладання угоди про передачу Росії зброї Кім Чен Ина можуть підштовхнути серйозні економічні втрати від ізоляції унаслідок пандемії коронавірусу. Він може вважати, що продаж зброї РФ здатен дещо покращити економічну ситуацію в КНДР.

"Очікувана зустріч Кіма і Путіна на полях Східного економічного форуму у Владивостоці також знаменує собою розширення військового союзу. У липні російський міністр оборони Сергій Шойгу відвідав Пхеньян і відвідав виставку озброєнь, на якій були представлені бойові і розвідувальні дрони та новітні міжконтинентальні балістичні ракети режиму. Пхеньян відкрито підтримав війну Москви в Україні, наклавши вето на резолюцію ООН, що засуджує вторгнення, визнавши російську окупацію Донецька і Луганська, і навіть постачаючи зброю групі найманців "Вагнера", яка воює на боці Кремля в Україні", – зазначає видання.

Водночас на заваді надмірному зближенню КНДР і РФ може стати Китай. Пекін, попри тісні дипломатичні зв'язки з Пхеньяном та Москвою, у приватних розмовах на дипломатичному рівні висловлює застереження щодо курсу обох країн.

До того ж, пише видання, наразі одним з пріоритетів КНР є відновлення  відносин з європейськими державами і запобігання подальшому погіршенню зв'язків зі США.

"На відміну від Росії, Китай не хоче погіршення відносин зі США, тому неохоче розширює військову співпрацю з Північною Кореєю", – цитує видання Чонга Сонг-Чанга з Інституту Седжонг у Південній Кореї.

Нагадаємо, раніше Держдеп США закликав КНДР дотримуватись міжнародних зобов'язань і припинити переговори з Росією щодо зброї. Так у відомстві відреагували на інформацію про майбутню зустріч диктаторів КНДР і РФ.

У свою чергу Пентагон також закликав Північну Корею утриматися від продажу боєприпасів і зброї Росії.

"Такий продаж порушить численні резолюції Ради Безпеки ООН і продовжить непотрібні страждання українських мирних жителів, які постраждали від агресивної війни Росії в Україні", – сказав речник Пентагону бригадний генерал Пет Райдер.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: