Завантаження ...
banner
banner

Умови та виплати для українців у Європі: подробиці

Умови та виплати для українців у Європі: подробиці фото

Країни Європейського Союзу продовжують надавати прихисток українцям, які через війну були змушені покинути територію України.

У жовтні 2023 року Євросоюз офіційно продовжив термін дії механізму тимчасового захисту для українців до 4 березня 2025 року. Станом на кінець листопада 2023 року, у країнах ЄС такий статус мали 4,27 мільйони громадян із України. Основними країнами, які приймали бенефіціарів тимчасового захисту, були Німеччина, Польща і Чехія.

Інститут аналітики та адвокації розглянув ключові та перспективні зміни, які чекають українців, що перебувають під тимчасовим захистом у країнах Європейського Союзу у 2024 році.

Нагадаємо, раніше вони розповідали, у чому полягає різниця між статусом біженця та тимчасового захисту та про особливості їх оформлення.

Німеччина

Скасування допомоги з безробіття за відмову від працевлаштування

Українці зі статусом тимчасового захисту в Німеччині, як і німці, мають право на грошову допомогу з безробіття – Bürgergeld. Її отримують близько 700 тисяч українців, із них 480 тисяч – люди працездатного віку. Натомість працюють у Німеччині лише 19% громадян України.

Наприкінці 2023 року міністр праці Німеччини Губертус Гайль заявив, що розробляється законопроєкт щодо скорочення виплат для безробітних, які відмовляються від пропозицій працевлаштування без поважних причин. За новими правилами українці не отримуватимуть виплати протягом двох місяців, проте їм будуть оплачувати житло та комунальні послуги.

Після двох місяців центри зайнятості повторно пропонуватимуть роботу. Якщо людина відмовиться ще раз, вона знову отримає штрафи, які зростатимуть від 10% до 100%.

На початку 2024 року ці зміни можуть бути затверджені німецькими депутатами.

Прискорене працевлаштування для українців із тимчасовим захистом

У жовтні 2023 року уряд Німеччини представив новий проєкт “JobTurbo” для прискореного працевлаштування українців. Ця ініціатива містить кілька важливих змін у роботі центрів зайнятості:

Українці матимуть можливість вивчати мову безпосередньо на робочому місці, а не відвідуючи окремі мовні курси. Раніше фінансування навчання на рівні B2 і вище здійснювали центри зайнятості, тепер цей аспект перекладається на роботодавців.
Пошуки вакансій для українців тепер відбуватимуться одночасно з проходженням курсів. Якщо людина знайде роботу, вона зможе відвідувати курси у вільний час.
Зараз основною причиною відмови від роботи може стати лише питання здоров’я, а кваліфікація та особисті побажання стосовно роботи втрачають свою важливість.
Нова програма відвідування центру зайнятості для консультацій передбачає візит для консультацій кожні шість тижнів.

Виплати українцям із тимчасовим захистом зросли

Із початку 2024 року розміри соціальної допомоги українцям та громадянам Німеччини зросли на 12%. Тепер Bürgergeld, яка видається як основна підтримка для шукачів роботи, становить:

  • самотні особи/самотні батьки — €563
  • у сімейній парі на одного партнера — €506
  • повнолітні особи — €451
  • підлітки 14-17 років — €471
  • діти 6-13 років — €390
  • діти до 5 років — €357

Ці збільшені суми стосуються як німецьких громадян, так і українців із тимчасовим захистом від 1 січня 2024 року.

Чехія

Оформлення тимчасового захисту

Процес продовження тимчасового захисту передбачає кілька етапів. Спочатку потрібно зареєструватися онлайн з 1 січня до 15 березня 2024 року. Це дозволить отримати тимчасовий захист до 30 вересня 2024 року.

Також при відвідуванні міграційного відділення МВС для отримання нової візової наклейки, необхідно буде представити оновлений документ. Це забезпечить подовження тимчасового захисту до 31 березня 2025 року.

Також у 2024 році запроваджується нова вимога: надання довідки про проживання з офіційно завіреним підписом власника або орендодавця. Але це не стосується тих, хто живе у державному гуманітарному житлі.

Одна зі змін полягає в тому, що тимчасовий захист більше не буде поширюватися на громадян України, яким вже призначено депортацію. Раніше депортацію відкладали до закінчення тимчасового захисту.

Також із 1 січня 2024 року в Чехії стає обов'язковою реєстрація автомобілів з українськими номерами. Якщо не оформити реєстрацію до кінця року, це вважатиметься порушенням закону, за що передбачається штраф.

Проживання у тимчасовому житлі

Від липня 2023 року тривалість перебування у державному гуманітарному житлі була обмежена 5 місяцями (150 днів). Вразливі категорії українців із тимчасовим захистом мали можливість користуватися таким житлом без обмежень у часі та безкоштовно.

У 2024 році обмеження для проживання в державному гуманітарному житлі буде скорочено до 3 місяців. Нова норма почне діяти з 1 вересня 2024 року. Українці з тимчасовим захистом, які на той момент вже витратили 90 днів у цьому житлі, повинні будуть залишити екстрене житло або перейти на стандартні умови оренди, оплачуючи за своє проживання.

Гроші на добровільне повернення додому

Уряд Чехії розглядає можливість встановлювати правила щодо грошової допомоги для українців, які вирішать вільно повернутися до своєї країни. Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан повідомив, що ця допомога буде пропонуватися тим, хто, попри війну, хоче повернутися, особливо з сімейних причин.

У разі схвалення, допомога передбачатиме оплату деяких витрат, пов'язаних із поверненням в Україну: купівля квитків чи оплата житла перед від'їздом у певних випадках. Однак це не передбачатиме надання готівки. Уряд Чехії буде визначати припустимі витрати та максимальний розмір грошових виплат.

Освіта

Починаючи з вересня 2024 року, втрачається можливість визначати конкретні дати початку навчання в дитсадках та школах для українських дітей, а також створювати для них окремі класи. Школам надається право коригувати навчальну програму тільки для українських дітей із тимчасовим захистом менше одного року.

Безкоштовна нострифікація (визнання іноземних документів про освіту) диплома буде доступна тільки українцям із тимчасовим захистом менше ніж 12 місяців. Іншим особам доведеться оплатити нострифікацію у розмірі 3000 крон (5100 грн).

Польща

Наразі тимчасовий захист для українців у Польщі активний до 4 березня 2024 року. Влада поки не ухвалила рішення про продовження цього статусу до 2025 року. Скасування пільг та виплат для українців у Польщі у 2024 році

Наразі остаточного рішення щодо скасування пільг та виплат для громадян із України в Польщі ще не прийнято. Проте, згідно з інформацією від речника польського уряду Пьотра Мюллера, раніше ухвалені положення можуть втратити свою чинність у зв'язку з настанням нового року.

Етап масової міграції українців від війни вже пройдено, і у Польщі сподіваються, що потреби у фінансовій допомозі для українців можуть відпасти.

Збільшення виплат на дітей в Польщі з січня 2024 року

Починаючи з 1 січня 2024 року, щомісячна виплата на неповнолітніх дітей у Польщі для українців збільшилася. Раніше вони отримували 500 злотих на дитину, а тепер ця сума становитиме 800 злотих.

Ті, хто вже отримував ці виплати, не потребують додаткових документів для отримання збільшеної допомоги – нова сума буде нараховуватися автоматично. Однак українцям, які планують отримати цю допомогу вперше, необхідно буде надати документи, що підтверджують їх легальне перебування в Польщі та те, що вони виховують неповнолітніх дітей.

Із 1 лютого 2024 року в Польщі розпочнеться прийом заявок на призначення допомоги по догляду за дитиною на період з 1 червня 2024 року по 31 травня 2025 року.

Матеріал створено ГО «Інститут аналітики та адвокації» за проєктом, що реалізується у партнерстві з Данською радою у справах біженців (DRC) та фінансується в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу. Проте висловлені погляди та думки належать лише автору (авторам) та не обов’язково відображають погляди Європейського Союзу або DRC. Ні Європейська Комісія, ні DRC не несуть відповідальності за будь-яке використання інформації, яку містить цей матеріал.

Як повідомляв MYNIZHYN, Європейська комісія (ЄК) внесла офіційну пропозицію щодо продовження режиму вільної торгівлі без мит та квот ще на рік, до червня 2025-го. Однак у реченні міститься жорстке застереження – про необхідність захистити європейський ринок агропродукції від українських товарів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: