Завантаження ...
banner
banner

У Польщі затримали українських журналістів, котрі знімали торгівлю країни з РФ: подробиці

У Польщі затримали українських журналістів, котрі знімали торгівлю країни з РФ: подробиці фото

Польські правоохоронці на території Польщі затримали двох журналістів з Волині. Вони готували матеріал про торгівлю між Польщею та РФ та фіксували перетин вантажним транспортом польсько-російського кордону у районі Калінінградської області РФ, — повідомляє Обозреватель.

Польські поліцейські депортували українських журналістів, попередньо видаливши відзнятий ними матеріал, конфіскувавши редакційну техніку та протиправно відмовивши у праві зв'язатися з українським консулом. Подробиці  повідомляє ІА "Район.ін.юа", у редакції якого працюють затримані журналісти.

"Редактора Юрія Конкевича та відеооператора Олександра Пілюка затримали 7 березня під час фіксації перетину кордону вантажними автомобілями між Калінінградською областю РФ та Республікою Польща. Станом на вечір 9 березня прикордонники привезли журналістів на пункт пропуску "Дорогуськ-Ягодин". Редакція Район.in.ua звертається до органів державної влади України та Польщі з проханням належно відреагувати на цей інцидент", – зазначено у повідомленні видання.

Затримані журналісти виконували редакційне завдання: досліджували тему вантажних перевезень між Польщею та Росією. До Польщі вони прибули, аби оцінити вантажопотік і з'ясувати, який транспорт використовується для перетину кордону – польський чи російський. Також журналісти планували поспілкуватися з очевидцями та експертами для оцінки масштабів такої торгівлі.

Цікаво, що, судячи з того, що побачили журналісти на кордоні з Калінінградською областю, польських "фермерів", які блокують пункти пропуску між Польщею та Україною, заявляючи, що українські товари порушують їхні інтереси, торгівля з РФ геть не  бентежить.

"Район.Закордон" поїхав на північ Польщі, до кордону з Калінінградською областю РФ, щоб побачити, як через Польщу у Європу досі йдуть газ та зерно з Росії. Жодного блокпоста польських фермерів там ми не зустріли, натомість побачили вагони РЖД – Руской железной дорогі", – зазначив один з журналістів, Юрій Конкевич.

А невдовзі українським журналістам довелося припинити розслідування. Як розповіли у "Район.ін.юа", близько 13 години дня 7 березня у польському місті Бранєво Конкевича та Пілюка затримали польські поліцейські. Силовиків, згадують затримані, було 5 чи 6.

Польські правоохоронці після затримання відібрали особисте майно журналістів: два смартфони, два фотоапарати, особистий MacBook, карти пам’яті, мікрофони, павербанки й навіть селфі-палиці.

"Польська поліція затримала нас та вилучила майно, не повідомила консула, не дала можливості зателефонувати до України, а Агенція внутрішньої безпеки назвала особами, які загрожують національній безпеці Польщі, та видворила", – розповів Конкевич.

Крім того, працівники поліції обшукали автомобіль без згоди журналістів. З рюкзака, який був в автомобілі, вилучили редакційний ноутбук, три мікрофони, навушники, обладнання для світла та інші особисті речі.

Більшість зафіксованих доказів – фото та відео – працівники польської поліції, стверджують депортовані журналісти,  видалили на місці затримання.

"Причиною затримання працівники поліції назвали те, що журналісти занадто довго фотографували критичну інфраструктуру, а саме – російські вагони скрапленого газу", – зазначили у виданні, де працюють затримані.

Там також додали, що польські поліцейські нічим не пояснили те, що не дозволили затриманим журналістам зв'язатися ані з консулом, ані з редакцією, ані з родичами.

"Редакція зараз самотужки розпочала процес оскарження депортації, яка забороняє нашим журналістам відвідувати країни Шенгенської зони упродовж 5 років. Але ми звертаємося до міжнародних журналістських організацій за підтримкою, адже така реакція польських правоохоронців загрожує свободі слова не тільки щодо українських журналістів. Також ми вимагаємо повернути майно, яке є коштовним й становить матеріальну цінність. Відсутність техніки значною мірою блокує діяльність Інформаційного агентства "Район.ін.юа", – заявив директор інформагенства Ігор Денисевич.

Раніше поляки затримали українського журналіста Михайла Ткача на кордоні біля Білорусі. Він знімав матеріал про торгівлю Польщі з росією та Білоруссю, зокрема про поставки російської сільгосппродукції в Польщу транзитом через Білорусь.

Нагадаємо, станом на 13 березня на кордоні України та Польщі розпочалася блокада всіх вантажних пунктів пропуску. Від цього дня польські фермери  розширили блокаду кордону на пункт пропуску "Корчова – Краківець", який тимчасово було розблоковано 9 березня.

Наразі страйк знову охопив усі шість вантажних пунктів пропуску: крім "Корчової – Краківця", також триває блокада пунктів "Дорогуськ – Ягодин", "Зосин – Устилуг", "Довгобичув – Угринів", "Гребенне – Рава-Руська", "Медика" – Шегині".

Свої акції, що періодично супроводжуються псуванням українських вантажівок та вагонів з зерном, так звані "фермери" аргументують вимогами повністю закрити кордон з Україною для продовольства та остаточно відмовитися від "зеленого курсу" Європейського Союзу.

7 березня прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск назвав ці вимоги неприйнятними. А 9 березня  він провів зустріч з польськими фермерами, яка, проте, виявилася безрезультатною.

Тим часом посол України у Польщі Василь Зварич емоційно звернувся до фермерів  за закликом прпинити блокаду. За його словами, Україна вже втратила від польської блокади кордону 500 млн доларів, або близько 19 млрд грн. Це завдає серйозного удару не тільки українській економіці, а й обороні країни, а значить також загрожує і безпеці Польщі. Така ситуація вигідна виключно країну-агресору Росії, а тому настав час польським фермерам перестати піддаватися пропаганді та нарешті розблокувати кордон.

Фото: Українська правда
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: