Завантаження ...
banner
banner

Знущання та катування струмом. Amnesty опублікувала доповідь про тортури на Донбасі

Міжнародні правозахисні організації Amnesty International та Human Rights Watch опублікували спільну доповідь про тортури та незаконне утримання людей на Донбасі в зоні АТО.

Катування


Міжнародні правозахисні організації Amnesty International та Human Rights Watch опублікували спільну доповідь про тортури та незаконне утримання людей на Донбасі в зоні АТО. 

Під час роботи над доповіддю правозахисники провели загалом 40 зустрічей із жертвами та свідками жорстокого поводження, членами їх родин, адвокатами жертв, представниками міжнародних організацій, що працюють на Донбасі, українською владою, бойовиками та іншими. Усі зустрічі із жертвами були проведені уже після їхнього звільнення.

Одна частина доповіді Amnesty International присвячена катуванням та тортурам, яких людям нібито завдали українські силовики. Так, у тексті є свідчення постраждалого Вадима (ім'я змінене), якого нібито затримали дорогою до окупованого Донецька — у Кураховому. 
 
У чоловіка виявили бейдж, що свідчив про його участь в організації псевдореферендуму в "ДНР". Також Вадим розповів, що його затримання, можливо, було пов'язане із знайомством із жінкою, пов'язаною з "розвідкою ДНР". Їй він розповів про українські танки дорогою до Слов'янська. Події нібито відбувалися в квітні 2015 року. 
 
Чоловік розповів правозахисникам, що на ймовірній базі Правого сектору його нібито катували струмом, били та змушували співати гімн України, стоячи на колінах. 
 
У доповіді вказується, що 22 травня Вадима відпустили начебто за умов співпраці із представниками СБУ, а вже наступного дня бойовики затримали його в Донецьку за підозрою в роботі на українських силовиків. 

Звіт Amnesty International про тортури та порушення прав людини на Сході України from tsnua


У другій частині доповіді в подробицях розписані катування й тортури людей на тимчасово підконтрольних бойовикам територіях. 

Правозахисники задокументували дев'ять випадків, коли проросійські бойовики утримували цивільне населення в незаконному ув'язненні без зв'язку із зовнішнім світом протягом тижнів або місяців без пред'явлення звинувачення та в багатьох випадках, застосовуючи до них жорстоке поводження – били, катували струмом, влаштовували інсценування смертної кари. 

ТСН
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: