Завантаження ...
banner

Як зрозуміти, що ваша дитина розпещена: як це виправити

Як зрозуміти, що ваша дитина розпещена: як це виправити фото

Багато батьків мріють бачити своїх дітей щасливими, тому часто їм легше поступитися, ніж сказати "ні". Проте постійні поступки та пестощі можуть мати негативні наслідки в майбутньому. Таке виховання заважає дитині розвивати стійкість, підсилює егоїзм та призводить до постійного невдоволення.

Як зрозуміти, що дитина розпещена, і чи можуть батьки це виправити? Про це розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на CNBC.

П'ять ознак того, що ваша дитина розпещена

  1. Не сприймає "ні" як відповідь. Дитина очікує, що все буде так, як вона хоче, і зазвичай так і відбувається. Насправді це дитина постійно каже "ні", а батьки це дозволяють.
  2. Більше отримує, ніж віддає. Розпещені діти не вдячні за те, що роблять для них дорослі. Замість "будь ласка" та "дякую" частіше чутно "дай мені".
  3. Вимагає все негайно. Дитина не враховує, що її прохання можуть створювати незручності для інших, і очікує, що батьки відкладуть свої справи, щоб задовольнити її потреби.
  4. Думає лише про себе. Відчуває себе особливою і очікує спеціального ставлення. Якщо хтось отримує подарунок чи похвалу, вона засмучується і каже: "Я цього заслуговую більше!"
  5. Ніколи не задоволена тим, що має. Звикла мати всі можливі іграшки, але їй завжди хочеться ще більше.

Що можуть зробити батьки

Неправильне ставлення можна виправити, але слід бути готовими до того, що дитина може спочатку опиратися. Важливо рухатися поступово і не здаватися.

  • Скажіть "ні" без почуття провини. Дослідження показують, що діти, яких виховують у структурованих умовах, мають вищу самооцінку і більше співпереживають іншим. Коли ви кажете "ні", дайте коротке пояснення: "Домашнє завдання потрібно виконати перед іграми".
  • Хваліть за правильні речі. Хваліть дитину, коли вона робить щось для інших. Наприклад: "Ти чудово допоміг своєму однокласнику з проєктом". Це підкреслює важливість турботи про інших.
  • Підвищуйте вдячність. Регулярні ритуали подяки допомагають дітям відчувати себе щасливішими та задоволенішими життям. Можна намалювати те, за що вони вдячні, або вести спільний сімейний щоденник подяки.
  • Вчіть чекати. Здатність відкладати задоволення тісно пов'язана з майбутнім успіхом. Якщо дитина хоче щось негайно, дайте сигнал: "Наступного разу".
  • Звертайте увагу на нечутливі дії. Коли дитина робить щось необачне, допоможіть їй зрозуміти, як це впливає на інших: "Як ти думаєш, що відчуває твій друг, коли ти взяв його цукерку?"
  • Зосередьтеся на тому, щоб давати, а не отримувати. Знайдіть можливості для дитини допомагати іншим. Наприклад, можна спекти печиво для хворого сусіда або віднести іграшки в дитячу лікарню.

Як повідомляв MYNIZHYN, багато батьків вважають, що виховання і навчання дітей має бути обов’язком лише вчителя. Однак, це не зовсім так. Ось деякі досить грубі помилки, яких припускаються багато батьків щодо викладачів. Це те, що вчителі хочуть сказати батькам.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: