Завантаження ...
banner
banner

Будівництво без бійки не обійдеться

Суперечки, взаємні звинувачення, підвищений тон запитань — так пройшло громадське обговорення будівництва багатоповерхового будинку по вулиці Хмельницького, яке відбулося вчора, 29 травня, у приміщенні виконавчого комітету міської ради.

Громадське обговорення, ТОВ Творець,  Будівництва по вулиці Богдана Хмельницького
Проект будинку по вулиці Богдана Хмельницького

Вчора, 29 травня, відбулося громадське обговорення будівництва девятиповерхового будинку по вулиці Богдана Хмельницького. Ще до початку зустрічі очікувалося, що обговорення вийде не простим і емоційним. Тому, напевно, воно і було призначено у п'ятницю, коли сили вже вичерпалися під час робочого тижня.

Громадське обговорення, ТОВ Творець,  Будівництва по вулиці Богдана Хмельницького

“Якщо ви зібрали людей, щоб просто ознайомити з проектом забудови, навіщо вам лічильна комісія?”,- цими словами неабияк спантеличив представників фірми “Творець”, яка готує будівництво багатоквартирного будинку по вулиці Богдана Хмельницького, Ігор Волосянкін, мешканець сусіднього будинку і одночасно журналіст “Уездных новостей”.

Судячи з подальшого розвитку подій під час обговорення, якби не його позиція, була б зібрана лічильна комісія, яка від імені, в тому числі і “мешканців” будинку, проголосувала б за його будівництво.
 
Суперечки, взаємні звинувачення, підвищений тон запитань — таке обговорення тривало майже три години і завершилось фактично нічим. Домовились про повторне слухання, яке має відбутись приблизно через тиждень, але вже на місці будівництва, тобто на вулиці Б. Хмельницького і в час, коли жителі району не на роботі і зможуть прийти на нього.
 
На деяких моментах, які стосуються вказаного будівництва треба зупинитись детальніше.
 
По-перше, це схема, за якою земельна ділянка передавалась підприємству під забудову.

Сесія міської ради передала ділянку водоканалу, який потім передав її ТОВ “Творць”. Наголошуємо, це відбулося без жодних конкурсів чи тендерів! Ціна землі — 220 тисяч гривень, на який водоканал планує купити обладнання для власних потреб, в тому числі насос. Загальна площа ділянки — 34,86 сотих або 975 м².

Громадськість звичайно ж ставила питання про конкурсні торги, аукціон на яких би, можливо, виграв інший забудовник. Але, за словами депутатів міськради, які були присутні на слуханнях, пропозиція по цій ділянці, як і по ділянках на вулицях Богуна та Овдіївській висять на сайті міста з 2011 року, але жодних пропозицій не було. Більше того, ще 2008 року було підприємство, яке бралося за будівництво будинку на вулиці Б. Хмельницького, було виготовлено проект 9-поверхівки з 2-поверховою прибудовою перед фасадом де мала розміщуватися лікарня. Але фірма нібито відмовлялась фінансувати будівництво лікарні, як того вимагала міська влада і, врешті-решт, взагалі відмовилась від цього будівництва.

 
По-друге, позиція мешканців сусідніх будинків і дотримання елементарних правил забудови.

Жителі сусідніх будинків, які змогли прийти до міськради виступили з цілим рядом претензій, як до нової забудови, так і до стану існуючих будинків. Найбільша пробема — це високий рівень підземних вод і недосконалість водовідвідої системи. Вже зараз, після дощу у підвалах стоїть вода, біля будинків — болото, дренажні шахти, які мають вбирати воду, проросли корінням дерев, потріскались і, фактично, не працюють. Система каналізації зараз не справляється з існуючими об'ємами роботи, а що буде коли додати ще один будинок?


Місцеві жителі проти будівництва

Вода у підвалах, до того ж, руйнує будинки. Вже зараз є будинки, в яких з'явились тріщини і встановлено маячки, що визначити стан споруд.

Якщо будинок руйнується, а біля нього рити новий котлован, встановлювати сваї, нехай навіть шляхом буріння, чи не призведе це до його повної руйнації? До найближчого будинку, за проетом, відстань всього 1 метр! Крім того важливі терміни будівництва — один рік чи декілька, скільки людям терпіти незручності і шум будівництва. Вони озвучені не були і чи є, також невідомо. Нарешті, як бути з прибудинковими територіями, адже місця там зовсім мало, а новобудова, за планом, фасадом взагалі буде виходити на проїжджу частину. На місці запланованого будинку вже зараз залишають свої автомобілі жителі сусідніх будинків, а де подінуть свої авто мешканці новобудови? Знову запитання без відповіді.
 
По-третє, чи буде будівництво взагалі.

Неодноразово на обговоренні звучала версія, нібито фірма “Творець” просто намагається закріпити за собою землю в центрі міста. Коли ж представник забудовника озвучив, що цього року планується звести лише цокольний поверх — для багатьох це прозвучало як підтвердження того, що на цьому будівництво завершиться.

Чи так це — дізнатися насправді неможливо. З виступів представника забудовника зрозуміло, що фінансування будівництва буде відбуватися, принаймні частково, за рахунок попереднього продажу квартир у ньому. Чи будуть покупці на квартири в нинішні часи, сказати важко, ринок нерухомості майже стоїть. Всі в очікуванні подальшого розвитку подій, як на фронті, так і вцілому в державі. 

Цілком можлива ситуація, що коли забудовник навіть зведе будинок, він залишатиметься порожнім. Виступ Юрія Кубрака, що в новому будинку крім, наприклад його самого, зможуть придбати квартири учасники АТО, розсмішив усіх, адже не секрет, що йдуть на схід, як правило, люди з небагатих родин, для яких купити квартиру на первинному ринку — розкіш.
 
По-четверте. Не будувати?

Останій будинок було зведено в Ніжині 5 років тому. Ця галузь у місті повністю зупинилася. Інвестори, які час від часу потрапляють у місто, коли бачать яка ситуація — незатримуючись і йдуть звідси. На обговоренні навіть згадали, що свого часу в Ніжині могли збудувати завод по виготовленню шоколадок “Марс”, який тепер працює в Росії. Хто винен у цьому — думки різні. Звинувачують міську владу і депутатів, які, нібито просять шалені хабарі та лобіюють “своїх”; колишнього мера Приходька, який нібито відмовлявся розробляти генеральний план міста, мотивуючи це тим, що його відсутність дає гнучкість у будівництві; недобросовісних забудовників, які в різний час отримали бл. 10 га. земельних ділянок і які зараз стоять порожні та заростають бур'яном.
 
Найбільш реальним планом розвитку будівельної галузі є утвердження генерального плану міста і супроводжуючих документів — плану зонування і детального плану територій. Це досить дорого, вже витрачено не один мільйон гривень. На сьогодні діє старий план 1969 року, який не відповідає навіть сучасним межам міста, але новий уже розроблений і перебуває в Києві на затвердженні. Якщо його приймуть, то вже найближчим часом можна буде починати розробку супровідних документів. Маючи їх, інвестор чи забудовник не буде питати чи можна і що можна будувати в тому чи іншому місці, можна буде не боятися судових позовів, а займатися будівництвом.

Про це говорять і забудовники по всій країні, про це говорив і представник чернігівської проектної фірми “Дім”, який представляв попередній план будинку по вулиці Богдана Хмельницького. Без названих документів жодного аукціону, жодних земельних торгів у місті, швидше за все не буде.

Як буде розвиватися ситуація з будівництвом по вулиці Б. Хмельницького, побачимо вже найближчим часом. Але зараз вже зрозуміло, що у забудовника проблем буде безліч.

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: