Завантаження ...
banner

Ніжину запропонували побудувати сміттєпереробний завод

У вівторок, 23 березня, у Ніжинраді відбулася зустріч із представниками ТОВ «Німецько-Українське підприємство «БРАУН ІНДАСТРІАЛ ТЕХНОЛОДЖІ», які презентували свою пропозицію щодо інвестування проекту по створенню спільного підприємства з переробки побутових відходів.

Ніжинрада, сміттєпереробний_завод, інвестиції, пропозиція

У вівторок, 23 березня, у Ніжинраді відбулася зустріч із представниками ТОВ «Німецько-Українське підприємство «БРАУН ІНДАСТРІАЛ ТЕХНОЛОДЖІ», які презентували свою пропозицію щодо інвестування проекту по створенню спільного підприємства з переробки побутових відходів.

Презентував проєкт В'ячеслав Авраменко - перший заступник директора Німецько-Українського підприємства «Браун Індастріал Технолоджі». Підприємство вже реалізувало більше 300 проектів з альтернативної енергетики. Зараз підприємство проводить перемовини з міською радою Славути та Нової Каховки щодо  побудови сміттєпереробного заводу.  У Каховці пропонують реалізувати проект з схемою співфінансування 30 на 70%, 30% - громада, 70% - підприємство.



Для реалізації проекту підприємство пропонує:

-  приїхати і зробити презентацію пропозиції щодо участі в інвестиційній програмі компанії ВІТ GmbH (Німеччина) для створення Заводу з переробки відходів;

- прийняти рішення сесії щодо участі в проекті;

- зареєструвати спільне підприємство та відкрити відповідні рахунки;

- виділити співфінансування на діяльність підприємства;

- виконати будівельні роботи та  укласти контракт на постачання комплекту технологічного обладнання від Braun Industrial Technology GmbH (Німеччина);

- стати постачальником електричної енергії на енергетичний ринок України за «зеленим тарифом» від НКРЕ КП.

Проект з будівництва заводу полягає у створенні заводу за прикладом заводу у місті Бад-Кестріц (Німеччина). Завод приймає та переробляє весь обсяг відходів територіальної громади в тому числі відходи, що біологічно розкладаються.  Завод у проекті складається з комплексу з приймання, сортування і підготовки відходів, що біологічно розкладаються; біогазової електричної станції; цех виробництва органічних добрив. Внаслідок переробки утворюється тепло, електроенергія, біогаз, біопаливо, добрива.

Кроки для будівництва заводу:

- реєстрація Товариства з обмеженою відповідальністю «Краматорський завод з переробки відходів» (далі по тексту Підприємство) для реалізації проекту. Участь ГРОМАДИ - 30 %, участь інвестора ТОВ «Німецько-Українське підприємство Браун Індастріал Технолоджі» - 70 %;

- підбір майданчика для заводу з переробки відходів з біогазовою електричною станцією (БГЕС);

- розробка Бізнес-плану;

- оформлення земельної ділянки під розташування завод з переробки відходів з БГЕС з зазначенням цільового призначення - земля енергетики;

- проектування заводу з переробки відходів з БГЕС;

- будівництво заводу з переробки відходів з БГЕС. Обладнання  - Braun Industrial Technology GmbH.

- запуск БГЕС і отримання "Зеленого тарифу". Експлуатація та управління БГЕС.

У підприємства є напрацювання напрямку ефективного використання вторинного тепла від біогазової станції заводу з переробки, шляхом розвитку бізнесу по сушінню деревини, сушінню овочів та фруктів, тепличного бізнесу, розвитку аквакультури. Завод за попередніми розрахунками буде виробляти 1,5 МВт теплової енергії, які можна використати для зазначених цілей.

Міський голова Олександр Кодола зазначив, що пропозиція є цікавою, але очевидно, що потрібно подивитися на реальний досвід роботи, адже в Україні нема жодного сміттєпереробного заводу.

«У нас є бажання впроваджувати в Ніжині сучасні технології. Міська влада готова робити рішучі кроки вперед та взяти на себе відповідальність щодо дозволу на будівництво такого заводу. Залучившись підтримкою громади потрібно з’ясувати та детально вивчити всі моменти, в тому числі екологічні питання. Депутатський корпус та виконавчий комітет однозначно підтримають даний проект», - зауважив Олександр Михайлович.

Очільник міста запропонував представникам Німецько-Українського підприємства презентувати проект з переробки побутових відходів на засіданні сесії Ніжинської міської ради. Якщо депутати підтримають ідею, то розпочнеться підготовча робота.

Наразі Олександр Кодола визначив відповідальних за комунікацію та початок співпраці першого заступника міського голови Федора Вовченка та радника міського голови Сергія Охонька.

Джерело: Ніжинрада

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: