Завантаження ...
banner

За «ковідну» тисячу можна передплатити газети

За «ковідну» тисячу можна передплатити газети фото

Книжки, театр, спортзал, кіно, ліки, а відтепер ще й періодична преса. Так, вже з 7 лютого «ковідні» кошти можна витратити на передплату газет і журналів. Уряд дозволив витрачати державну підтримку вакцинованим українцям – 1000 гривень – і на придбання друкованих засобів масової інформації. Наразі ж Укрпошта має знайти технічні рішення щодо інтеграції в програму «єПідтримка».

З 19 грудня 2021 року в Україні офіційно запрацювала державна програма «єПідтримка», що передбачає виплату однієї тисячі гривень громадянам, які пройшли повну вакцинацію проти COVID-19.

Кошти може отримати кожен громадянин України, який досяг 18 років і має в застосунку «Дія» «зелений» COVID-сертифікат вакцинації, тобто отримав дві дози вакцини.

Спершу ці гроші можна було витратити на придбання квитків в кіно, театр чи на будь-який концерт, або ж здійснити покупку в книжковому магазині. Також можна було придбати абонемент в спортивний зал.

Читати по темі: Які книги найчастіше купують ніжинці за «ковідну»  тисячу

Та вже з січня цього року Уряд ухвалив рішення щодо розширення цієї програми. З 24 січня повністю вакциновані українці віком від 60 років можуть витратити свою «ковідну» тисячу на ліки. Придбати лікарські засоби можна як в аптечних закладах, так і в інтернет-аптеках, із рецептом лікаря або ж без нього. Проте на ці кошти не можна купувати засоби з недоведеною ефективністю, біологічно активні добавки чи медичні прилади. Умови для придбання ліків, а це – вік і наявність «зеленого» COVID-сертифіката – банки перевірятимуть у момент проведення платежу. Слід звернути увагу, що препарати за програмою «Доступні ліки», вартість яких відшкодовується аптекам державою, пацієнт, як і раніше, може отримати безоплатно.

Отримати 1000 грн в рамках програми» єПідтримка» вже можуть і підлітки від 14 років, які отримали дві дози щеплення проти COVID-19. Свої гроші вони зможуть витратити не лише на придбання книжок та похід у кіно, але й на оплату освітніх послуг, дитячих позашкільних гуртків, перебування в дитячому таборі, спортивні товари, канцтовари та шкільне приладдя.

Та це ще не всі можливості застосування «ковідної» тисячі. Так, на початку лютого Кабінет Міністрів знову розширив дію програми «єПідтримка», вирішивши, що українці можуть за «ковідну» тисячу ще й передплачувати періодику. Кабмін включив передплату на друковані ЗМІ до переліку товарів і послуг, на які можна витратити кошти із банківської картки в межах програми «єПідтримка». І тут вже вік не матиме значення.

Зазначимо, що в листопаді 2021 року Національна спілка журналістів України звернулась до Президента й Уряду з пропозицією включити поштову передплату на українські друковані ЗМІ до переліку послуг, які можна сплатити за рахунок державної допомоги щепленим проти COVID-19. Цю ініціативу також підтримали Українська асоціація медіабізнесу та Асоціація незалежних регіональних видавців. Про повну готовність реалізувати ідею передплати преси в рахунок допомоги вакцинованим українцям заявило й керівництво Укрпошти. А вже на початку грудня на сайті Президента України зареєстрували петицію з цією вимогою, і хоча потрібної кількості голосів вона не набрала, проте Уряд все ж дозволив витрачати гроші від вакцинації на друковані ЗМІ, хоча і з запізненням.

Таке рішення має трохи підтримати українські незалежні медіа, які страждають через економічну кризу, викликану епідемією коронавірусу й карантинними обмеженнями. Та й пенсіонери, які проживають у селах, ліпше випишуть газету за ці кошти, аніж поїдуть у театр чи кіно. Та в той же час добре було б, аби Уряд дав дозвіл передплачувати газети за рахунок «ковідної» тисячі ще 19 грудня. Коли, власне, йшла передплатна кампанія. Та все ж газети сподіваються, що «ковідна» тисяча допоможе їм у передплаті.

І це ще не остаточний перелік послуг, за які можна буде розрахуватися «ковідною» тисячею. У своєму зверненні Президент України Володимир Зеленський повідомив, що згодом літні люди, які пройшли повний курс вакцинації проти COVID-19, зможуть з використати «ковідну» тисячу й на оплату комунальних послуг.

Як отримати «ковідну» тисячу

Щоб отримати кошти за програмою «єПідтримка», необхідно пройти повний курс вакцинації однією зі схвалених ВООЗ вакцин: Pfizer/BioNTech; AstraZeneca/Covishield; CoronaVac (Sinovac Biotech); Johnson&Johnson (достатньо однієї дози); Moderna. Після цього завантажити/оновити додаток «Дія» (послуга доступна лише у додатку) та згенерувати «зелений» COVID-сертифікат. Після цього у розділі «Послуги» додатку «Дія» натиснути кнопку «єПідтримка» і обрати з переліку банків свій, щоб відкрити віртуальну картку (пластикову картку можна отримати у фізичних відділеннях банків). Додаток автоматично перенаправить користувача на сторінку банку для створення віртуальної картки, і після цього в додаток «Дія» надійде підтвердження про створення картки.

джерело: sknews.net

Читати по темі: ВООЗ прогнозує появу нових COVID-штамів

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: