Завантаження ...
banner
banner

Дресирування собак: поради та помилки. Інтерв’ю з ніжинським кінологом

Дресирування собак: поради та помилки. Інтерв’ю з ніжинським кінологом фото

З цього приводу журналісти MYNIZHYN поспілкувалися з Володимиром Салієм, ніжинським дипломованим кінологом. Його досвід – понад 1000 породистих собак за 25 плідних років праці. Про основні помилки, поради щодо дресирування собак – читайте у матеріалі.

Ви маєте такий колосальний досвід. Розкажіть, з якого віку треба починати дресирування собаки?

– Раніше, перед тим, як купити чи взяти собаку, ви проходили відповідний екзамен. Оскільки з придбанням чотирилапого, у вас з’являються обов’язки: догляд за собакою (щеплення), економічні витрати, пов’язані з утримуванням (корм, іграшки), час, який ви маєте приділити для щоденний прогулянок та виховання. Дуже часто люди не враховують усіх аспектів, які вплинуть на подальше перебування собаки у вашій сім’ї. Займатися з собакою потрібно з раннього віку. Щойно вона потрапила вам до рук, то ви вже зобов’язані пояснити, що можна, а що ні. Виховання собаки ми можемо умовно порівняти з освітнім процесом людини. Щабель за щабелем…

Фото: Володимир з Дюною (Східноєвропейська вівчарка) та Кастою (Лабрадорор)

Що ж входить у поняття базових команд і для чого вивчати їх?

«Гуляти», «до мене», «сидіти», «лежати», «поруч», «місце». Це перелік базових команд. На початковому етапі ми гуляємо зі собакою, налагоджуємо зв’язок і намагаємося стати для нього головним та цікавим подразником. Початкове дресирування варто починати у віці двох-трьох місяців. Починаємо обережно. Поступово збільшуємо час занять, кількість повторів команд. Перше заняття проводити слід у затишному місці з мінімальною кількістю подразників. Треба займатися з собакою так, щоб він ждав наступного заняття з нетерпінням, а для цього необхідно збільшувати навантаження поступово.

Базовим командам ми навчаємо собак для того, щоб налагодити взаємодію з ними, щоб було комфортно проводити час разом на прогулянках та для того, щоб під час прогулянок вони не наражали себе на небезпеку (не піднімали різноманітні предмети, не бігли під колеса машин тощо).

Фото: Володимир та Дюна

Фото: Володимир та Каста

Фото: Каста

– Якщо це перша собака, яку породу краще обрати?

– Кожна порода має свої особливості. На даний момент у світі існує понад 400 порід собак. Заводячи домашнього улюбленця, люди мають розуміти, що це серйозно, і часові рамки цьому 10-15 років. Треба враховувати багато моментів: чи готові ви вигулювати й займатися дресируванням з собакою, адже вам доведеться раніше прокидатися і пізніше лягати, особливо на ранніх етапах. Виходити на прогулянку з щеням треба частіше для того, щоб:

  • привчити ходити в туалет на вулиці (щеня 4-5 місяців не може довго терпіти);
  • поліпшити комунікацію з собакою (рекомендовано довгі прогулянки);
  • собака спокійно поводив себе вдома (не псувала двір, вольєр, квартиру).

Собачці треба приділяти достатньо уваги, щоб після прогулянки він відчував «приємну втому». У такий спосіб він буде вдома поводити себе спокійно.

Варто зазначити, що утримання собаки – значні економічні витрати (корм, іграшки, вітаміни, ветеринарні послуги тощо), прогулянки у будь-яку погоду (сніг, дощ) і без вихідних. Це, якщо ви хочете, щоб собака виконував команди команди на кшталт собак з фільмів: «Прикордонний пес Алий», «До мене, Мухтаре!», «Джульбарс», «К9» тощо.

Якщо зупинитися конкретно на виборі породи, а також статі майбутнього улюбленця, то людям без досвіду я б рекомендував «дівчинку» (як правило, вони більш м’які і поступливі, з ними простіше «домовитися»).

Обираючи породу, людина має взяти до уваги: розміри цуценя, функції, які собака має виконувати, вартість профілактичних процедур та кількість корму, площу для розміщення улюбленця (вольєр, будка). Людина має забезпечити належні умови для утримання собаки, а також отримати теоретичні знання (чим годувати та як, як виховувати тощо).

Також варто зазначити, що при виборі породи, якщо ви, наприклад, дістались розплідника Німецької вівчарки, то для працівників, котрі займаються там 10-15 років, краще Німецької вівчарки буде лише дві таких. З будь-якою іншою породою буде аналогічно. Про своїх собак люди будуть говорити лише гарні речі і не завжди об’єктивно.

Якщо ви людина, котра любить активний спосіб життя, то вам можна заводити собаку, яка вимагає довгих прогулянок: Німецька вівчарка, Доберман, Малінуа, Бордер-колі.

Якщо ви не готові до тривалих прогулянок, а собаку хотіли б, то варто розглянути наступні породи: Мопс, Чихуахуа, Мальтез.

Розміри собаки не завжди означають, що з нею треба мало гуляти. Наприклад, Бігль, Джек Рассел тер'єр, Бордер-колі, Німецький ягдтер'єр мають невеликі параметри, проте вимагають довгих прогулянок і з радістю будуть вас супроводжувати на пробіжках, у походах тощо.

– Що найтяжче у роботі кінолога?

– Найтяжче у роботі кінолога – робота з власником. Приходячи на заняття, господарі мають навчатися разом з улюбленцем. Якщо ви звертаєтесь до кінолога, то дотримуйтесь рекомендацій, які ви отримали. Багато людей віддають собак на навчання, при цьому особисто занять не відвідують. Собаку фактично віддають на індивідуальне навчання, коли кінолог сам відвідує дім господаря або ж здають на пансіон і шукають причини не займатися особисто. У такому випадку слухатись собака вас ні за яких обставин не буде, майте на увазі.

– Назвіть 5 основних помилок під час дресирування собак.

  1. Займатися треба регулярно;
  2. Дресирування має бути поступовим. Від просто до складного. Ви маєте бути послідовними і зрозумілими;
  3. Ви маєте дотримуватися рекомендацій кінолога;
  4. Навички послуху треба використовувати у повсякденному житті. Тільки так собака буде виконувати їх завжди, а не у присутності кінолога;
  5. Дресирування собаки треба супроводжувати значними фізичними навантаженнями. Якщо це випустити, то собака не буде вас слухати, буде відсутній необхідний контакт.

Фото: Ротвейлер Дора

– На вашу думку, на скільки сильно впливає ситуація в країні на психологічний стан чотирилапих? Вибухи, бомбардування.. На скільки їм складно все це переживати?

– Ситуацію в країні собаки переносять як і люди – по різному. Питання досить актуальне і в мирний час, особливо у період новорічних свят, коли лунають вибухи феєрверків, петард. Собаку варто привчати до різних звуків та нестандартних ситуацій змалечку і поступово. Якщо це постріл, то починаємо з «хлопка» на відстані 150-200 метрів. Потім зменшуємо відстань і збільшуємо силу «хлопка». Собак, яких використовують на службі, проходять тестування і регулярне відсіювання за якимись критеріями (мотивація до роботи, хтось явно боїться вибухів тощо).

– На сьогодні є дуже багато інформації щодо дресирування в інтернеті. Чи можливо власноруч, згідно з рекомендаціями, видресирувати собаку належним чином?

– Дійсно, на сьогоднішній день є маса літератури та навчальних відеороликів. Заводячи улюбленця, господар повинен мати теоретичні знання в утриманні та дресируванні. Якщо ви людина без досвіду, то краще звернутися до фахівця. Так ви отримаєте гарний результат за умовно короткий проміжок часу. Інформації в Інтернеті та книгах багато, треба усе детально проаналізувати та слідувати рекомендаціям. Тоді ви, скоріше за все, зможете власноруч навчити улюбленця базовим командам. Головне – чітко слідувати рекомендаціям кінологів і «не вигадувати велосипед».

Фото: Дора

– Наостанок, що ви б хотіли порадити власникам собак?

– Гарно подумати, чи потрібний вам собака. На практиці дуже багато випадків, коли улюбленці з часом ставали тягарем для господарів. Як то кажуть, тричі одміряй, а раз одріж. За ваші необдумані вчинки буде відповідати собака: піде «по руках», опиниться у лісі або взагалі її присплять. Пам’ятайте, що собака не обов’язково повинна бути породиста. Безпородні собаки при відповідному вихованні теж стають красивими та слухняними.

Фото: Дюна та Каста (зліва на право)

Фото: Дюна та Каста (зліва на право)

Фото: Олександр Воронуха

Спілкувався Олександр Воронуха

Приєднуйтесь до Телеграм каналу https://t.me/My_Nizhyn та Вайбер

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: