Завантаження ...
banner
banner

Відкриваємо таємниці здорового схуднення: розмова з ніжинкою Марією Молостовою

Відкриваємо таємниці здорового схуднення: розмова з ніжинкою Марією Молостовою фото

Прагнення до ідеальної фігури та здорового способу життя нерідко перетинаються з безліччю порад та трендів. У такі моменти важливо дізнатися думки експерта, який має не лише знання, але й розуміє індивідуальні потреби своїх клієнтів.

Журналісти MYNIZHYN поговорили з тренером-інструктором Марією Молостовою, котра допомагає своїм клієнтам досягти мети не лише ефективно, але й безпечно. Вона поділилась своїм досвідом, розкрила найпоширеніші помилки та надала цінні поради щодо досягнення балансу між здоров'ям та формою.

Це інтерв'ю варто уважно прочитати кожному, хто прагне змін у своєму житті та ставить перед собою завдання - схуднути правильно.

– Маріє, чому ви вирішили стати тренером? Можливо, є щось, що вас надихає?

– Після пологів хотіла повернутись у форму, пішла до тренажерної зали. Так, як в спорті я з дитинства (легка атлетика), то це давалось мені досить легко, і я швидко прогресувала, з'являвся інтерес до чогось більшого, ніж просто потренуватись самій. Відколи почала тренувати клієнтів, зрозуміла вислів Конфуція: "Обери собі роботу до душі, і тобі не доведеться працювати жодного дня".

Надихають, безперечно, задоволені клієнти, котрі бачать результат, а також те, як сяють їх очі, як змінюються їх тіла.


Фото: Марія Молостова

– На вашу думку, спорт – це лише для молодих?

– На мою думку, спорт для тих, хто цього прагне. У будь-якому віці можна знайти вид активності, який буде підходити за всіма параметрами. Молодість не має значення у бажанні займатися спортом.

– Наскільки важлива і потрібна робота тренера? Чи можливо досягти результату самостійно (новачкам)?

– Тренер відіграє важливу роль, як для новачків, що хочуть спробувати щось нове, так і для професійних спортсменів. Для новачків потрібний тренер насамперед для того, аби поставити техніку; пояснити, яка вправа на що впливає, що задіює; пояснити, чи можна людині робити ту чи іншу вправу, враховуючи вікові норми, стан здоров'я, самопочуття; слідкувати, аби клієнт не травмувався. Потім вже допомогти з підбором харчування для конкретних цілей (набір м'язової маси, схуднення та інше) та скласти тренувальний план, поступово вдосконалювати його.

Новачок, загалом, може тренуватись і сам, але варто підготуватися: вивчити будову тіла, м'язів, за яке навантаження відповідає той чи інший м'яз, техніку базових вправ і дізнатися про харчування, яке допоможе досягти його цілей.


Фото: Марія Молостова під час тренування

– Що для вас означає «здоровий спосіб життя»?

Здоровий спосіб життя для мене - це відсутність поганих звичок, стабільний (наскільки це можливо в нинішніх умовах) емоційний стан, будь-яка фізична активність два-три рази на тиждень, харчування, збагачене усіма необхідними організму нутрієнтами, та повноцінний сон.

– Як ви вважаєте, чого дотримуватись важливіше: фізичної активності чи правильного харчування?

– Якщо людина займається спортом, то ці поняття мають бути рівноцінні, тому що у схудненні це відіграє чи не найважливішу роль, але ж якщо обирати щось одне, то для здоров'я - краще, звісно, харчування.

– Правильне харчування – це дорого?

– Ні, тут працює принцип - чим простіше, тим краще. Звичайна гречка/рис, курка, риба, кисломолочний сир та так званий вітамінний салат - цілком здорове харчування, яке коштує зовсім не дорого. Звісно, якщо є можливість та бажання, то існують дорожчі та складніші альтернативи.


Фото: Варіація здорового харчування від Марії

– Як ви мотивуєте своїх клієнтів не здаватись, коли їм стає важко?

– Як правило, власним прикладом. Усі ми колись починали, тому завжди пояснюю, що так звана «кріпатура» з часом проходить, і через кілька тижнів ви вже не будете від неї страждати, м'язи адаптуються до навантажень. А ще за кілька тижнів ви прийдете не тому, що треба, а тому, що хочеться. Задоволення після тренування і вільна від думок голова - приємний бонус.


Фото: Марія з підопічною

– Які найпоширеніші помилки ви помічаєте, у роботі своїх клієнтів, під час схуднення або покращення фізичної форми?

– На етапі перших тренувань - намагання взяти більшу вагу, до якої ще не готове тіло, технічні помилки у виконанні вправ, порівняння себе з іншими, через що виникають думки здатися. Далі вже харчування, там трохи складніше, бо повністю контролювати клієнтів в цьому аспекті неможливо, а тут важливо дотримуватись пропорцій в залежності від цілей, тобто хоча б приблизно рахувати кількість білків, жирів та вуглеводів.

– Які рекомендації у вас є для тих, хто планує схуднути до весни без допомоги тренерів та відвідування спортивної зали? З чого починати свій шлях?

– Почати варто з перегляду своїх харчових звичок, навіть при заняттях в тренажерному залі 80% успіху залежить від того, що та скільки ми їмо. Якщо ваша надлишкова вага складає не більше, ніж 20 кг, то не намагайтеся скидати більше одного кілограма за тиждень, так процес схуднення не завдасть шкоди організму. Поступово збільшуйте вашу фізичну активність. Нехай це будуть прогулянки на свіжому повітрі, зарядка, танці чи тренування в домашніх умовах, але ваше тіло вам подякує.

Здоровий сон та відпочинок не менш важливий, ніж активності, тому що в цей період якраз і відбувається процес схуднення, м'язи відновлюються, організм готується до нового дня і нових звершень.

– Можливо, серед ваших клієнтів є цікаві «історії успіху», якими ви можете поділитись?

– Будемо відверті, я тренер-початківець, треную офіційно лише місяць, але вже більшість моїх клієнтів, які мають на меті схуднення, втратили від 2 до 5 кг, завдяки тренуванням та підібраному мною харчуванню. Одна дівчинка, що набирає м'язову масу, набрала 1,5 кг (якщо чесно, набрати м'язи навіть складніше, ніж скинути зайве). Багато хто радіє тому, що прогресує у вправах, вагах, тому все попереду.


Фото: Процес тренування

– Як ви ставитесь до онлайн-тренувань? Чи є вони гарною альтернативою?

– Дивлячись які і для кого, бо є онлайн-тренування, що розраховані на новачків, де приділяється увага поясненню вправи, для чого вона, на яку групу м'язів розрахована, і це круто. А є такі, що підійдуть лише фізично підготованій людині, просто підбірка вправ, без пояснень та уточнень.  Тут новачку буде важко, не зовсім зрозуміло, і навіть травматично. Тому потрібно уважно обирати даний вид тренувань, враховуючи ваш рівень підготовки.

– Спортивні майданчики в Ніжині можуть замінити заняття в спортивній залі на початку шляху до тіла мрії?

– Як тимчасова альтернатива - так, як повноцінна заміна - поки не думаю. Для того, щоб тренуватись на спортивному майданчику, не обійтись без знань техніки виконання вправ. А якщо на меті ще й "тіло мрії", то в деяких випадках потрібна прогресія у вагах, яка на майданчику, як правило, недоступна, але як вид фізичної активності в процесі схуднення чи підтримки тіла в тонусі - чудова річ.


Фото: Марія Молостова

– Які ваші плани на майбутнє? Чи плануєте ви розширювати спектр своїх послуг або відкрити власну студію?

– Планую поглибити свої знання з нутриціології, почати вести онлайн -тренування, надалі допомагати людям в досягненні їх цілей, особисто для себе хочу ще набрати м'язову масу та прогресувати в силових показниках.

Як повідомляв MYNIZHYN, здорове тіло та струнка фігура залежать не тільки від спорту, а й від повсякденних звичок. Деякі можуть шкодити здоров'ю. Пропонуємо дізнатися, які ранкові звички допоможуть схуднути та яких помилок слід не допускати.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: