Завантаження ...
banner
banner

Що робити, коли не можеш заснути: Петрик П'яточкін та поради ніжинців

Що робити, коли не можеш заснути: Петрик П'яточкін та поради ніжинців фото
Завтра, 15 березня - Міжнародний день сну.
Сон нам життєво необхідний. Під час нормального і здорового сну в нашому організмі відбуваються унікальні відновні процеси, без яких нам ніяк не можна відчути бадьорість і компенсувати повноту наших сил.
Ідея відзначати «День сну» існує давно. Європейські країни давно оцінили важливість і користь заходів, присвячених «Міжнародному дню сну», який проводиться інколи у третю п’ятницю березня, а точніше - в п’ятницю другого повного тиждня березня. За даними медичної статистики в світі від тих чи інших порушень сну страждає вже більше 50% всього населення, за останні 100 років загальний час нічного сну зменшилася на 20%.

Найбільш поширені захворювання сну - безсоння, більш коректна і наукова назва інсомнія. Цією хворобою страждають від 11-35% дорослого населення різних країн світу. 

Стара істина говорить, «сон - найкращі ліки»

MYNIZHYN.com запитав поради у психологів та лікарів, що робити, коли не можеш заснути?

Практичний психолог, Олександр Пісоцький 

Існує ціла низка причин, які перешкоджають засинанню, зокрема це можуть бути:

  • негативні емоції, переживання стресових ситуацій, підвищена тривожність і, як наслідок, – нав’язливі думки, переживання...
  • гамір, шум, світло, незручне ліжко або недостатня вентиляція повітря, надмірна температура у кімнаті.
  • порушення біологічного ритму організму (нічні зміни, нестабільний графік роботи тощо).
  • надмірне споживання кави, міцного чаю, енергетичних напоїв, спиртних напоїв, стимулюючих речовин тощо (особливо у другій половині дня).
  • використання смартфонів, планшетів та ноутбуків перед сном, адже їх екран випромінює блакитне світло, що гальмує виробництво мелатоніну (гормону сну).

Якщо помітили «свою» причину, спробуйте її нейтралізувати! Що цьому сприятиме (або якими способами скористатися) оберіть самостійно! Але, перше, що варто зробити – це під час засинання уникати думок про будь-який рух (зокрема майбутнє тренування тощо), не дивитися на годинник і не змушувати себе заснути!

  1. Спробуйте повністю розслабитися (лежачи у ліжку, у зручній позі) і одночасно проговорюйте про себе афірмації (короткі фрази, що виражають ваші бажання) + візуалізуйте ситуації або події, які хочете втілити у реальне життя (ті, що зроблять вас спокійним і щасливим).
  2. Коли не можете швидко розслабитися, скористайтеся технікою для розслаблення м’язів: спочатку потрібно напружити кожну групу м’язів тіла, а потім розслабити. Після повного розслаблення тіло має здаватися ніби ватним.
  3. Скористайтеся дихальними вправами (практиками йоги, медитації). Найбільш поширеною у цьому сенсі є методика 4-7-8: повільно вдихайте повітря 4 секунди, затримайте дихання на 7 секунд, видихайте упродовж 8 секунд (мінімум потрібно зробити чотири рази).
  4. Опануйте методику Й. Шульца (аутотренінг), що допоможе навчитися вам швидко заспокоюватися за допомогою м'язової релаксації (опановувати цей метод слід поступово, у тій послідовності, яку пропонує автор).

Отже, щоб швидко заснути, зрозумійте, що вам заважає це зробити та визначте для себе найбільш оптимальний спосіб «нейтралізації» цієї причини. Тоді ваші ночі стануть спокійними, а сон відновлюючим!

Ольга Талалаївська, сімейний лікар у м. Ніжині

Найкраще перед сном подихати свіжим повітрям: або провітрити приміщення або ж вийти і пройтись хоча б десь неподалік будинку.

Варто не їсти перед сном і не вживати багато рідини після 19:00.

Також слід відкласти всі гаджети, вимкнути інтернет і взяти в руки книгу та почитати або подивитися легкий фільм.

Найкращі часи для сну з 22:00 по 7:00. Тож бажано засинати саме в ці годині і виробити для себе режим.

Що говорять ніжинці та якими порадами діляться

Люди розповідають, що варто пити тепле молоко перед сном або ж чай з м’ятою. В кого є маленькі діти, кажуть, що мала дитина допоможе, бо спати хочеться завжди.

Також радять перед сном вимикати телевізори, телефони і брати в руки книжку. Крім того, люди кажуть, що варто помолитися (прочитати хоча б коротеньку молитву) і ще – побризкати подушку святою водою.

А які у вас власні та дієві методи?

Ви можете написати нам їх у коментарях, натиснувши тут

І насамкінець



Головне фото: realinemedia/Depositphotos
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: