Завантаження ...
banner
banner

Дитина бере без дозволу гроші: розмова з ніжинським психологом

Дитина бере без дозволу гроші: розмова з ніжинським психологом фото

Час від часу ми публікуємо на нашому сайті розмову з ніжинськими психологами: різні питання, які турбують наших читачів, відповіді та поради фахівців.

Ось одне з таких запитань: «Дoбpoгo дня. У mене є cин, йomу 10 pokів він взяв без дoзвoлу гpoші, нa зanитaння чomу він це зpoбив відnoвів щo mи йomу не дaєmo гpoші нa pізні потреби. (Звісно, що ми дaєmo йomу kapмaні koшти). Ми розмовляємо з ним, noяcнюєmo, aле тakе вpaження щo він нac не чує...»

Про це MYNIZHYN.com поговорив з кандидатом психологічних наук, доцентом НДУ ім. М. Гоголя; практичним психологом Олександром Пісоцьким.

10 років, це вже період підліткового віку, коли підліток починає активно формувати свою особистість, розуміти себе, встановлювати відносини з однолітками та дорослими, а також стикається із новими викликами та можливостями. Це час відкриття, дослідження та визначення себе у світі дорослих. Разом із тим, цей період супроводжується фізіологічними, емоційними та соціальними змінами, які впливають на життя дитини.

Отже, які можливі причини вчинку 10-річного хлопця?

  1. Для підлітків гроші – ресурс, який вони використовують для задоволення власних потреб. При цьому вони можуть відчувати потребу у більшій фінансовій незалежності й тому брати гроші без дозволу.

  2. Підлітки можуть брати гроші, не розуміючи повністю, як їх витратити, адже у них ще не сформована споживацька культура.

  3. Підлітки можуть відчувати тиск з боку однолітків або бажання відповідати певному стандарту життя, що й призводить до таких вчинків щодо грошей.

  4. Підлітки можуть брати гроші, не усвідомлюючи можливі наслідки для батьків.

Основні поради – підтримувати відкритий діалог, проявляти терпіння та розуміння, намагатися знайти спільну мову з дитиною; спілкуватися щодо фінансової відповідальності, навчати правильно поводитися з грошима.

Чому складається враження, що підлітки інколи не розуміють батьків?

  1. У підлітків мозок продовжує розвиватися, зокрема ті області, які відповідальні за логіку, розуміння наслідків й емоційний контроль і, як наслідок –неправильне сприйняття батьківських порад.

  2. Вплив соціальних тенденцій на підлітків – прагнення відмежуватися від впливу батьків, водночас підлітки стають більш чутливими до однолітків, медіа, референтних груп, отже, думки відрізнятимуться від батьківських.

  3. Підлітки шукають своє місце у світі, визначають свої цінності та переконання.

  4. Напруга у стосунках і конфлікти між підлітками та батьками можуть призводити до тимчасового «глухого» сприйняття батьківських слів.

  5. На здатність підлітків сприймати інформацію впливають стрес, тривога або депресія.

Коли не можете впоратися самостійно із цією проблемою, доцільно буде звернутися до психолога, спочатку одного з батьків, а вже потім і самого підлітка. Проте візит до психолога для хлопця має бути свідомим, а не виглядати як покарання.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: