Завантаження ...
banner
banner

Пʼять порад від ніжинського психолога, як впоратися з відчуттям провини

Пʼять порад від ніжинського психолога, як впоратися з відчуттям провини  фото

Наша постійна рубрика: розмова з психологом.

Час від часу ми публікуємо на нашому сайті розмову з ніжинськими психологами: питання, які турбують читачів, відповіді та поради фахівців.

Сьогодні запитання від читачів таке: «Дoбpoгo дня, хочу порадитися з психологм. Нещодавно я дізнaлacь npo cмеpть своєї знaйoмoї. Ми не були noдpугamи, але іноді спілкувались, наші діти дружили. Про її смерть я дізналася випадково і тепер яkиcь тakий cтaн noдaвлений, шkoдa людину,  їй булo вcьoгo 35 pokів. Я cебе зapaз звинувачую в тому, що нaвіть не знaлa щo вона noмеpлa, адже я б npийшлa nonpoщaтиcь нa noxopoн. А я npocтo дуmaлa щo у неї вcе дoбpе і зайвий ра не запитувала, як справи, чи все добре. Оце відчуття провини ніяк не відступає з моїх думок і я не знаю, як мені з цим бути»?
 

MYNIZHYN.com поговорив про це з кандидатом психологічних наук, доцентом НДУ ім. М. Гоголя; практичним психологом Олександром Пісоцьким.

Співчуваю вам у зв'язку з втратою вашої знайомої. Відчуття провини у такій ситуації є зрозумілим, але важливо пам'ятати, що ви не могли знати про її смерть і тому не мали можливості прийти на похорон.

Як можна самостійно впоратися з цими почуттями?

1. Визнайте (прийміть, погодьтеся)з тим, що ви не могли вплинути на ситуацію і з тим, що ваше відчуття провини не змінить минулого.

2. Дозвольте собі відчувати смуток і скорботу. Ви можете написати листа з прощанням (який не відправляється) і таким чином висловити свої почуття.

3. Пригадайте, можливо, ви могли мати якісь незавершені справи з цією людиною (що і залишають відчуття невирішеності), то «відпустіть» їх.

4. Знайдіть для себе спосіб вшанувати пам'ять про людину, яка померла (можливо, відвідайте місце, яке було їй дороге або де разом спілкувалися).

5. Можна поговорити з кимось, хто зрозуміє ваші почуття, або з кимось, хто також знав цю людину.

Спробуйте зрозуміти, що саме заважає вам не почувати себе винною. Пам'ятайте, провина – складна емоція, впоратися з якою іноді дуже складно.

Коли почуття провини вас «не залишає» і при цьому ви відчуваєте, що не можете самостійно впоратися з цим станом, то найкращим рішенням для вас буде звернутися до психолога.

Раніше ми писали: Порушую дані синові обіцянки: розмова з ніжинським психологом.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: