Завантаження ...
banner

Як не вигоріти на роботі: поради ніжинського психолога

Як не вигоріти на роботі: поради ніжинського психолога  фото

Наша постійна рубрика: розмова з психологом.

Час від часу ми публікуємо на нашому сайті розмову з ніжинськими психологами: питання, які турбують читачів, відповіді та поради фахівців.

Сьогодні запитання від читачів таке: Як не вигоріти на роботі? Я такий чоловік, коли за щось берусь, то віддаюсь своїй справі цілком і повністю і на роботі завжди маю гарні результати. Але... Вже не вперше помічаю, що люди досить швидко до цього звикають і вважають що в режимі нон стоп ти повинен бути завжди. Керівництво просто більше грузить роботою і ти втомлюєшся, втомлюєшся...бо тобі не дають видихнути. Як правильно поводити себе, аби не вигоріти?

Читачам MYNIZHYN.com дане питання коментує наш постійний експерт, кандидат психологічних наук, доцент НДУ ім.М. Гоголя; практичний психолог Олександр Пісоцький

Так, вигорання часто виникає у людей, які працюють у стресових умовах або мають занадто високі вимоги до себе. У загальному розумінні, вигорання – це стан фізичного, емоційного та розумового виснаження людини, що  може проявлятися через втомлюваність, слабкість, дратівливість, зниження мотивації та концентрації діяльності.

Як діяти за такого стану?

Насамперед, прислухайтеся до свого організму, задовольняючи всі базові потреби: харчування, відпочинок, повноцінний сон, режим дня тощо.

  1. Встановіть певні обмеження: визначте для себе скільки часу ви маєте віддавати роботі, громадській діяльності. При цьому не беріть собі додаткових (понаднормових) зобов’язань і завдань, які будуть вас виснажувати.

  2. Змінюйте обставини, дозволяйте собі відпочивати, подорожувати.

  3. Шукайте нові, цікаві  для себе види діяльності.

  4. Не  втрачайте можливості потішити себе чимось приємним у житті, тим, що приносить вам радість і задоволення.

  5. Не обмежуйте себе у спілкуванні, звертайтеся за порадою до близьких і друзів у ситуації, яка вас гнітить.

  6. За можливості візьміть відпустку, що дозволить змінити обставини та повноцінно відпочити.

  7. Коли відчуваєте, що ваш стан погіршується варто звернутися до психолога або психотерапевта та взяти тайм-аут, щоб відпочити.

Раніше ми писали: Порушую дані синові обіцянки: розмова з ніжинським психологом

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: