Завантаження ...
banner

«Вільна»: де жінки Ніжина знаходять підтримку та натхнення

"Вільна" – простір, дружній до жінок та дівчат у Ніжині допомагає жінкам у розвитку, самовдосконаленні та подоланні викликів сьогодення. Менеджерка простору – Яна Єфанова, поділилася з MYNIZHYN своїм баченням, як створити атмосферу, де жінки можуть відкритися, знайти нові ресурси для розвитку й отримати необхідну допомогу у складні часи.


Фото: Яна Єфанова. Автор: Олександра Воронуха

– Якими були ваші перші враження після того, як ви стали керівником "Вільної"?

– Коли я вперше зайшла до простору, мене вразила його тепла й затишна атмосфера. Це місце, де жінка може відкритися, бути собою, заглибитися у свої думки та переосмислити багато речей. Це місце трансформації – можливість змінити своє життя на 360 градусів.

– Розкажіть про головні напрями роботи "Вільної".

– Простір працює на трьох ключових напрямках. Перший – це ментальне здоров’я та підтримка психоемоційного стану жінок. Ми проводимо акції, як, наприклад, під час Всесвітнього дня психічного здоров’я, коли наші відвідувачки брали участь у вуличній акції з метафоричними асоціативними картками. А також у нашому просторі проводяться психологічні групові та індивідуальні заходи.

Другий напрямок – перенаправлення до інших установ, які надають спеціалізовану допомогу: юридичну, соціальну, психологічну.

І третій – превенція. Ми допомагаємо жінкам убезпечити себе від ґендерно зумовленого насильства, а якщо воно вже сталося, то направляємо до відповідних органів чи працюємо на місці.


Фото: Захід у "Вільній". Автор: Олександра Воронуха

– Як побудовано ваш робочий графік і які програми пропонуються відвідувачкам?

– Ми працюємо з середи по неділю з 11:00 до 20:00 без перерв. Кожна жінка може вибрати захід до душі. Наприклад, у нас є арттерапія, глинотерапія, нейрографіка, валяння з шерсті. Є й регулярні індивідуальні чи групові тренінги. Цікаві творчі заняття з правопівкульного малювання та інші активності. А також ми займаємося й фізичною активністю: йогою, стретчингом та бачатою.

– Які нові ініціативи плануєте реалізувати в просторі?

– Ми плануємо ще більше тренінгів. Один із моїх проєктів – це ресурсні тренінги з використанням метафоричних асоціативних карток. Вони допомагають жінкам розвиватися, знаходити нові шляхи самореалізації та глибше зрозуміти себе. Плануємо реалізовувати ті проєкти, які актуальні для наших відвідувачів, які допомагають отримати сили, ресурс, фокус в себе, адже, пізнання себе - це любов та повага до себе. У затишному просторі «Вільна» завжди можна себе реалізувати, а наша команда вам у цьому допоможе.

– Як місцеві жінки дізнаються про роботу простору?

– Основним каналом комунікації є наш Telegram-канал. Ми також щомісяця проводимо дві вуличні акції, роздаємо буклети з QR-кодом на наш канал. За три місяці моєї роботи понад 200 нових відвідувачок завітали до простору. Віковий діапазон наших дівчат дуже широкий: наймолодшій – два роки, а найстаршій – 87 років.

– Які зміни ви плануєте впроваджувати?

– Ми постійно вдосконалюємося. Щоденно працюємо над новими знаннями. Наприклад, наступного тижня плануємо провести три нові заходи, які проводитимуть наші відвідувачки, які виявили бажання стати спікерками. Ми прагнемо створювати для кожної жінки комфортну, цікаву програму, щоб кожен день у "Вільній" був справжнім святом.

– Як ви адаптуєтеся до викликів війни?

– UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення запровадив національний план гуманітарного реагування, що допомагає жінкам долати психологічні труднощі та насильство під час війни. Після перемоги простір залишатиметься актуальним, адже жінкам все одно буде потрібна підтримка. Я думаю, що наш простір продовжить активно розвиватися і стане для багатьох місцем сили. Для деяких відвідувачок це вже другий дім.

Відгуки учасниць "Вільної"

— Наталія: "Відвідую "Вільну" понад рік. Вільна-це простір, де я дійсно відчуваю себе вільною від правил, заборон. Де я можу отримувати задоволення від того, що роблю. Бути собою, чути себе, робити те, що тебе надихає. Люблю проводити заняття з нейрографіки, мандалотерапії, правопівкульного малювання. Це мене надихає, напомнює і дає мені ресурс для нових ідей. Адже, те що ти робиш здійснює мрії тих хто, давно мріяв, але боявся зробити крок собі на зустріч. Хочу відмітити заняття з правопівкульного малювання та казкотерапії "Відроджена з хвилі" де дійсно вийдуть шедеври і можна зануритися в свій емоційний стан. 

Мак карти, малювання своїх емоцій, враження та вміння перетворити практику в казку - допомагає розслабитися та забути про тривогу. Дякую команді простору "Вільна"!!! Приходьте в Простір «Вільна» вас там чекають!

— Наталія Костерова, спеціаліст з нейрографіки, консультант Позитивної психології, арт-терапевт, експерт "Вільна": "Відвідую простір "Вільна" з квітня 2023 року. Відвідую простір з великим задоволенням. Дуже подобаються арттерапевтичні заняття, психологічні тренінги, фізичні активності. Активності простору  допомагають мені в подоланні життєвих труднощів, бути здоровою людиною, опорою собі та дітям в цей складний час. Хочу побажати від усього серця далі творити для нас активності та заходи, які допомагають жити по-новому.  Дякую співробітникам простору за підтримку, турботу, людяність. Бажаю всім здоров'я та миру!Ви — найкращі!!!".

Жінка — це велич, краса та тендітність. 
Сила ресурсу  необхідність. 
У дружньому до жінок та дівчат просторі "Вільна" вона виростає, 
А велич краси її розквітає. 
Як дзеркало, жінка себе розглядає
І кожну шпаринку в собі полюбляє. 
До мрії так легко завжди досягати, 
І вірити в себе, собі догоджати!!! 

Автор: Яна Єфанова

*Проєкт реалізується за ініціативи ГО «Інноваційні соціальні рішення» в межах гуманітарного реагування UNFPA за підтримки USAID.

Нагадаємо, 30 серпня на базі Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, в одному з приміщень нового корпусу навчального закладу, відбулася презентація нового простору центру життєстійкості «Місце сили. Ніжин»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: