Завантаження ...
banner

Пільгове харчування у Ніжині: чи зможе місто продовжити безплатні сніданки для дітей війни

Пільгове харчування у Ніжині: чи зможе місто продовжити безплатні сніданки для дітей війни фото

Ніжину, для забезпечення безоплатними сніданками дітей, котрі мають статус постраждалих внаслідок воєнних дій, на 2025 рік треба близько 72 мільйони гривень Про це у коментарі Суспільному розповів міський голова Олександр Кодола. За його словами, цього року гроші на пільгове харчування знайшли, що робити наступного – не знають.

"Це шалені кошти, і саме з цим питанням ми звертаємося до уряду. Проблем загальна для всієї Чернігівщини, тому що всю нашу Чернігівську область уряд визнав зоною, де велися або ведуться бойові дії, згідно з якою всім дітям, які проживали в цей період на території Чернігівщини, проживають зараз, надається поступово статус дітей війни. Зокрема, цим статусом передбачається надання пільгового харчування всім дітям", — каже Олександр Кодола.


Фото: Міський голова Ніжина Олександр Кодола. Джерело: Суспільне Чернігів

Тетяна Вербова живе у Ніжині. Її син Артур навчається у четвертому класі гімназії №16. Хлопчик має статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій, тому сніданки для нього безплатні.

"Я вважаю, що гарячі сніданки діти повинні отримувати кожен. І батькам легше, вони знають, що дитина їхня сита, нагодована, що гарячий сніданок дитина отримала. Наш тато з перших днів захищає Україну. Протягом усього часу я виховую сина одна, сімейний бюджет доводиться нам коригувати, постійно коригувати".


Фото: Тетяна Вербова. Джерело: Суспільне Чернігів


Фото: Діти їдять у школі. Джерело: Суспільне Чернігів

За словами директорки гімназії Тамари Солдатенко, у закладі зараз навчаються 458 дітей. 89 із них харчуються безплатно.

"У нас є дошкільний підрозділ, це дві групи, 77 дітей, із них 33 дитини — це діти пільгової категорії. Тобто, якщо взяти в цілому від загальної кількості дітей, що навчаються в нас у закладі і здобувають дошкільну освіту, то це 25% дітей на сьогодні – діти пільгових категорій".


Фото: Директорка гімназії Тамари Солдатенко. Джерело: Суспільне Чернігів

Загалом, у закладах освіти Ніжина зараз навчаються понад шість тисяч дітей, каже начальниця управління освіти міськради Валентина Градобик. Третина з них отримують пільгове харчування.

"Діти, постраждалі внаслідок воєнних дій – це 1013 учнів. Діти учасників бойових дій – це у нас 671 дитина. 111 дітей – це діти, батьки яких безпосередньо беруть участь у захисті держави. І 47 дітей – це діти, визначені статтею 10 закону України про статус ветеранів війни та загиблих".


Фото: Начальниця управління освіти міськради Валентина Градобик. Джерело: Суспільне Чернігів

Щоб забезпечити безплатне харчування дітей, що мають статус постраждалих внаслідок воєнних дій, на три місяці цього року потрібно п'ять мільйонів гривень. Аби виділити гроші, в управлінні освіти перерозподілили видатки, каже начальниця фінуправління Людмила Писаренко.

"У зв'язку із неприйняттям державою актів, які передбачали проведення індексації заробітної плати, підвищення посадового окладу за єдиною тарифною сіткою, в управлінні освіти склалась певна економія видатків по заробітній платі, яку було направлено на харчування цієї категорії учнів".


Фото: Начальниця фінуправління Людмила Писаренко. Джерело: Суспільне Чернігів

За словами Олександра Кодоли, згідно з бюджетним кодексом та Законом "Про місцеве самоврядування", видатки на пільгове харчування таких дітей мають покривати з державного бюджету.

"На жаль, держава в цьому році не забезпечує цього. І кожна громада викручується, як може. Я знаю, що більшість громад не надає таку пільгу. Ми все-таки ухвалили рішення в цьому році харчувати дітей безплатно, тому що цей статус дітей війни надається поступово, і в цьому році не така велика кількість дітей".

Для того, щоб забезпечити дітям безплатне харчування на наступний рік, потрібна державна субвенція, каже Олександр Кодола.

Як повідомляв MYNIZHYN, 11 жовтня у Верховній раді міністр освіти та науки Оксен Лісовий заявив, що Міносвіти підтримало законодавчу ініціативу щодо заборони спілкуватися російською мовою на перервах в українських школах. Журналісти MYNIZHYN запитали ніжинців, чи підтримують вони таку ініціативу чиновників. Результати опитування — далі у матеріалі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: