Завантаження ...
banner
banner

Містом-побратимом для Ніжина варто обрати в Латвії Кокнесе

Містом-побратимом для Ніжина пропонуємо зробити латиське містечко Кокнесе (до 1920 року мало назву Кокенгаузен), позаяк в ньому 19 червня 1838 року народився відомий художник-пейзажист Юлій Феддерс


Герб містечка Кокнесе
 

Містом-побратимом для Ніжина пропонуємо зробити латиське містечко Кокнесе (до 1920 року мало назву Кокенгаузен), позаяк в ньому 19 червня 1838 року народився відомий художник-пейзажист Юлій Феддерс. Закінчив свій життєвий шлях митець 1909 року в Ніжині. Нині його могила знаходиться на Троїцькому кладовищі.

По темі: 
У Чернігові відкрили консульство Латвії і шукають місто-побратим для Ніжина

Довідка з Вікіпедії: Ко́кнесе (лат. Koknese; до 1920 рос. Кокенгаузен) -  древнє латиське селище (з 1277 по XVII століття - місто) в Латвії, приблизно в 100 км на схід від Риги, на правому березі Даугави біля злиття з річкою Персе. Центр Кокнеського краю. Чисельність населення в 2009 р - 6 091 житель.

Хто такий Юлій Феддерс?



Феддерс Юлій Янович (1838-1909) – латиський живописець, засновник реалістичного пейзажного живопису, академік Петербурзької Академії мистецтв. 

У 1886 р. митець отримав роботу в Петербурзькому комерційному училищі, де працював 35 років. Вийшовши на пенсію і терплячи матеріальні нестатки, сім’я у 1898 р. переїхала в Бєлгород до доньки Ірми.

Прийшов 1905 рік. Молодший син художника Георгій виявив бажання навчатися в Ніжинському історико-філологічному інституті: слава про цей вищий навчальний заклад, який закінчив славнозвісний Микола Гоголь, лунала по всій Росії. Успішно склавши іспити, Георгій вступив до вузу, і у вересні 1905 року вся родина Феддерсів перебралася до Ніжина. Так у нашому місті з’явився ще один талановитий митець. Сім’я поселилась неподалік інституту, знявши дві кімнати у скромному будиночку на Грецькій вулиці (нині будівля санепідемстанції). Тут художник і помер 19 січня 1909 року, проживши майже рік після операції, зробленої відомим ніжинським лікарем Миколою Галицьким. Був похований на території Іоанно-Милостивого православного кладовища. Георгій Юлійович, син художника, після закінчення Ніжинського інституту, деякий час працював у Ніжині, зберігав батькову колекцію картин, кілька з них подарував Ніжину.

Пройшли роки і могила на кладовищі загубилась. Віднайшли її ніжинські краєзнавці в 1984 році. У липні того ж року відбулося офіційне перезахоронення останків художника на Троїцькому кладовищі. До Ніжина прибули і представники латиської громадськості. На могилі встановлено пам’ятник з чорного граніту, у вигляді дуба зі зрізаним гіллям.

1985 року в Ніжинському краєзнавчому та Чернігівському художньому музеях експонувалася виставка творів художника („Після бурі”, „Крейдяні береги”, „Руїни в Павловському парку”, „Будинок у лісі”, „В парку Сігулди”, „Літній пейзаж”, ніжинські етюди-замальовки Графського парку тощо. (Всього 17 полотен).

У 1988 році ніжинці урочисто відзначили 150 років від дня народження Ю.Я. Феддерса. На святкуванні були присутні і гості з Латвії. Серед них – науковці Державного художнього музею в Ризі. 

Зберігають пам'ять про митця і ніжинці незалежної України. Урочистості до 160-ти та 170-річчя від дня народження художника проходили в художньому відділі Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського. А в Ніжині, на фасаді будинку, де жив і помер художник, встановлено меморіальну дошку. 

19 червня 2013 року, в Ніжині відзначили 175-у річницю з дня народження Юлія Феддерса. А в Латвії науковці Ризького Державного художнього музею, окрім інших вшанувань пам’яті художника, до цієї події видали книгу про життя і творчість знаменитого земляка, в якій є й фото з Ніжина, зроблені автором даної статті.

Заслужений працівник освіти Петренко Лариса Борисівна
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: