Завантаження ...
banner
banner

Олександр Кодола розповів про роботу за рік та плани на майбутнє

Минулого тижня у громадській приймальні Олександр Кодола зустрівся з місцевими журналістами. Він розповів про роботу за перший рік громадської приймальні та свою особисто, як депутата в окрузі та у нашому міста.

Минулого тижня у громадській приймальні Олександр Кодола зустрівся з місцевими журналістами. Він розповів про роботу громадської приймальні та свою особисто, як депутата в окрузі та у нашому міста. 

В ході зустрічі нардеп не тільки підсумував діяльність за рік, а й окреслив перспективні напрямки роботи цього року у Ніжині та прокоментував "гарячі" питання сьогодення з життя міста.

Ми підготували цитати зі слів депутата по кожному із питань, що розглядалися під час зустрічі

Олександр Кодола зустріч з пресою, ЗМІ ніжин, нежин сми, кодола чернигов, кодола ніжин

 
Про роботу громадської приймальні

«Минув рік, як працює громадська приймальня в Ніжині. Тому я хотів би поділитись інформацією про те яка була здійснена робота саме по місту. Торкнемося і округу, і області якщо буде потрібно, планів, пріоритетів, завдань, які я ставлю зокрема і на цей рік.
 
Наш Ніжинський 209-й округ включає в себе Ніжин, Ніжинський, Носівський, Срібнянський, Варвинський і Ічнянський райони. Ніжин - це центр округу, друге за кількістю населення в області місто, тому звичайно тут більш активно треба і працювати, і відповідно більше проблем. 
 
За 12 місяців нашої роботи в цій громадській приймальні в нас побувало 225 громадян, надійшло 27 звернень поштою, а через особистий аккаунт у Facebook близько 50 звернень. Всього звернулося 272 громадянина з Ніжина, а загалом по області за останній рік було 765 звернень. Звертаються люди не тільки з наших районів, з нашого округу, звертаються і з тих районів, до яких я й не маю відношення».
 
Про роботу депутата

«За цей час мною було надіслано саме по місту Ніжину 125 депутатських звернень і запитів, всього ж мною надіслано 785 звернень. Законопроектів за цей час я зареєстрував 28, з них 6 стали діючими законами, 4 пройшли перше читання, тобто прийняті за основу. Також за останній рік мною надіслано 43 депутатські запити. До речі вони всі зараз відкриті на сайті Верховної Ради на моїй особистій сторінці народного депутата. Ви можете зайти і подивитися кожен депутатський запит, на яку тему він і навіть його текст. Що стосується конкретно Ніжина, то у нас 14 запитів, які торкалися проблематики нашого міста. 


Фінансування профтехучилищ

«Я коротко зупинюся на тих законопроектах, які я ініціював і які були прийняті. Приємно, що деякі з них були прийняті якраз внаслідок прохань громади Ніжина. 
 
Резонансним було питання, що стосується профтехосвіти. Склалося так, що на цей рік, 2016-й, її фінансування було заплановано передати на місцеві бюджети, але виявилося, що місцеві бюджети не готові вже цього року повністю взяти це на себе. До мене звернулися ряд ніжинських закладів, двоє закладів цієї категорії з Чернігова.
 
Фактично я став ініціатором двох законопроектів разом з головою комітету з питань науки і освіти Лілією Гриневич. Ми розробили законопроект щодо змін до бюджету на 2016 рік і змін до бюджетного кодексу. 4 лютого вони були успішно підтримані Верховною Радою і таким чином ми забезпечили те, що в цьому році профтехосвіта буде фінансуватися з трьох джерел. Перше – це обласні бюджети, друге джерело – це обласні центри, у нашому випадку це місто Чернігів і третє джерело – це державний бюджет, яким буде надана освітня субвенція на підготовку робітничих кадрів в закладах профтехосвіти.
 
Також я спрямував декілька депутатських запитів і звернень до кабміну до міністра фінансів, до міністра освіти. Мені були надіслані відповіді про те що фактично місто Ніжин, на перший квартал повністю забезпечене грошовими коштами і в цілому на рік теж заплановані видатки на фінансування профтехосвіти. 
 
Цей напрямок дуже важливий для нашої країни. У нас не всі молоді люди можуть здобути саме вищу освіту, хтось відразу обирає для себе напрямок здобуття профосвіти». 

По темі: «Похорони» профтехосвіти відміняються
 
Про права мешканців гуртожитків

«Більшість законопроектів звичайно стосуються тематики за якою я працюю. Моя посада – заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Зараз ми працюємо в напрямку захисту конституційних прав мешканців гуртожитків. 
 
В 90-х роках відбулася приватизація багатьох підприємств, в більшості великих, які мають власні гуртожитки. Люди, які мешкають уже роками хто 10, хто 20, а хто й 30 років в гуртожитках фактично потрапили в залежність від власників цих підприємств. Власники ж підприємств і гуртожитків хочуть приватизувати ці помешкання і продати, як квартири. А ті хто мешкає уже не один десяток років по Конституції мають право на це житло і на його приватизацію. Тому так само я є співавтором законопроекту щодо захисту конституційних прав мешканців гуртожитків, він уже прийнятий у першому читанні за основу і я думаю в березні, можливо в квітні, буде ухвалений також і в цілому.
 
Легалізація житла

«У нас було звернення начальника БТІ Охріменко Ніни Марківни, щодо продовження мораторію для тих людей, які збудували свої будинки, але ще не змогли їх узаконити. У нас була така норма минулого року, але проміжок часу був невеликий, буквально 3-4 місяці. Не всі люди змогли прийняти в експлуатацію свої будинки. З цим проханням до неї звертаються багато мешканців Ніжина, які просять щоб цей мораторій продовжили на 2016-й рік, щоб люди, які щось збудували мали можливість легалізувати житло».
 
Звернення громадян

«Ви знаєте проблему щодо ЖЕКу «Південний», мешканці нарікають на керівництво цього підприємства, висловили недовіру керівнику через необґрунтовано підняті тарифи. Будемо долучатися до цієї проблеми. 
 
Другим було також колективне звернення. Є конфлікт інтересів щодо земельних питань. Дуже багато людей і в Ніжині і в районі звертається стосовно саме земельних питань. Конфлікт полягає в тому, що згідно закону міська влада має надати учасникам АТО земельні ділянки, але сталося так, що ряд учасників АТО отримали ті ділянки, які вже знаходяться у власності інших людей. З одного боку ми звичайно повинні забезпечити соціальними гарантіями тих людей, які захищають нас і воюють на сході, з іншого боку треба знайти компроміс. Я думаю у нас достатньо землі навколо Ніжина, наскільки я знаю міська рада працює над тим щоб приєднати землі Вертіївської сільської ради.  
 

Тобто є можливість знайти нормальні, достойні землі учасникам АТО там де їм буде зручно і де вони будуть мати можливість обробляти ці землі чи на перспективу збудувати будинок і т.д.

Олександр Кодола


Дуже багато звернень, що стосуються учасників АТО до Міністерства оборони, Міністерства охорони здоров’я. Ці звернення стосуються матеріальної допомоги, забезпечення реалізації прав і свобод громадян, мається на увазі отримання статусу учасників АТО. За останній рік, згідно моїх депутатських звернень і запитів більше 100 учасників АТО саме з нашої області отримали цей статус. На жаль сьогодні в Україні ще не працює система, яка мала б автоматично надавати цей статус. Якщо людина рік воювала, то чому вона повинна по приїзду додому вибивати тут цей статус, бігати по чиновникам і установам. На жаль, ця проблема досі актуальна. 

У громадську приймальню зверталися представники ніжинської Нафтогазорозвідувальної експедиції. Це ніжинське підприємство, яке працює в системі НАК «Надра України». Минулого року вони зверталися щодо невиплати заробітної плати. За нашими депутатськими зверненнями з людьми розрахувалися повністю. Зараз представники цієї установи знову приходили на прийом уже з проханням сприяти навантаженню роботою підприємства, тому що передбачається на цей рік скорочення на 30 відсотків. Це питання ми розглядатимемо». 
 
Фінансова підтримка

«Я як народний депутат маю лобіювати інтереси нашого міста нашого округу перед державним бюджетом. За минулий рік у нас було виділено з державного бюджету майже 9 млн. гривень на ремонт пологового будинку, акушерського відділення. До речі 10 березня у нас планується його урочисте відкриття. Два поверхи вже фактично повністю відремонтовані і ми приймемо перший етап цієї реконструкції. Звичайно на цей рік ми також закладаємо в державному бюджеті кошти на те щоб завершити пологовий будинок. Це дуже приємно, що навіть в такі непрості економічно складні часи, коли тривають військові дії, але ми все таки знаходимо можливість щось будувати.
 
Є ще державний фонд регіонального розвитку. Обласна адміністрація збирає пропозиції від місцевих органів влади, від всіх районних державних адміністрацій, усіх міст, пропозиції для фінансування. У мене є інформація про проекти, які подало керівництво Ніжина, зокрема це знову ж таки завершення пологового будинку, будівництво артезіанської свердловини на вулиці Червонокозача, реконструкція каналізаційних очисних споруд міста Ніжина, два дитячих навчальних заклади за адресами Шевченка 99 і Шевченка 97, в ЗОШ №14 реконструкція приміщення школи, будівництво лінії електропостачання по вулиці Арвата, будівництво дороги по вулиці Незалежності і капітальний ремонт ЛЕП на площі Франка. Це не значить, що всі ці питання будуть включені, тут досить значна сума, але максимально будемо намагатися вибити кошти в тому числі і з державного бюджету на ці програми».
 
Про будівництво басейну 

«Минулого року я як народний депутат отримав фінансування в 5 мільйонів гривень для свого округу. Я фактично всі їх спрямував на Носівський район і місто Носівку, на ремонт Носівської районної гімназії, вулиць та тротуарів міста. 
 
На цей рік я вже звернувся до Кабінету міністрів з тим щоб збільшити особисту допомогу на мій округ до 20 мільйонів гривень. Я їх планую їх освоїти саме в місті Ніжині. Я ставлю пріоритетом створення басейну в нашому місті. У Ніжині немає басейну, будівництво нового створює великі проблеми тому що його хтось має побудувати, а потім утримувати на комерційних засадах. Я знаю, що приїжджали в Ніжин інвестори, які мають великі спортивні комплекси в Києві, але сюди вони не готові вкладати кошти. Збудувавши басейн тут, абонемент до нього буде досить дорогий. Не кожен житель міста зможе собі його дозволити. Саме тому у нас виникла ідея відновити басейн на базі гімназії №16. 
 
Зараз по домовленості керівництво міста взяло на себе підготовку проектної документації. Це державні кошти і вони можуть бути виділені на об’єкти соціальної інфраструктури там де вже є відповідні документи. Я ставлю для себе і для керівництва міста за мету цей проект реалізувати. Після виготовлення проекту ми побачимо, яка буде орієнтовна вартість цього об’єкта. 
Це соціальний проект тому, що басейн потрібен і для лікування, в тому числі й маленьких дітей і навчання плаванню школярів, які цього потребують».
 
Про «Велоніжин»

«Я особисто запустив власний проект, що стосується розвитку велоінфраструктури міста Ніжина – «Велоніжин». Цей проект фінансується фактично за мій власний кошт. Вже встановлено п’ять велопарковок в рамках цього проекту. В цьому році я планую встановити ще близько 20. Є попит на розвиток цього велопроекту, тому що в Ніжині дуже багато людей користується велосипедом, як засобом пересування. Ми будемо продовжувати його реалізовувати. 

Звичайно це не є завдання народного депутата, це пряме завдання органів місцевої влади, керівництва міста, але на сьогодні поки немає можливості міста долучитися до цього проекту, тому я планую продовжувати його реалізацію самостійно, але в перспективі з підтримкою міської влади. Як приклад в Чернігові на цей рік уже передбачено фінансування з місцевого бюджету такого самого проекту. Там передбачено і створення вело доріжок і встановлення велопарковок.

По темі: У Ніжині продовжують з'являтися велопарковки
 
Ювілеї  та свята

У нас був ювілей нашого Ніжинського державного університету. За моєю пропозицією була прийнята постанова Верховної Ради про відзначення  цього свята на державному рівні. 
 
У цьому році є два таких ювілеї видатних діячів. Перший – це наш земляк з Ніжинщини з села Переходівка Ніжинського району Олександр Кониський, відомий громадський діяч, автор «Молитви за Україну», духовного гімну України. Ми будемо святкувати 180 років з дня його народження. Проект постанови вже прийнятий два тижні тому і в серпні цього року ми будемо святкувати на державному рівні ювілей нашого земляка. Другий земляк із Срібнянщини, Олександр Дідюлін, відомий ветеринар і засновник ветеринарної медицини у нашій країні. 150 років з дня його народження ми будемо відзначати в липні. 
 
Дуже важливо щоб і молоде покоління, школярі пам’ятали про наших земляків, особливо про тих, хто прославив не тільки Ніжинську землю а взагалі Чернігівщину і нашу країну».
 
Про Ніжинський завод інженерного озброєння

«Є у нас ряд проблем по підприємствам, які працюють в Ніжині. До цього часу ще не вирішено питання функціонування заводу інженерного озброєння. Я неодноразово долучався до цієї проблеми і звертався до Кабінету Міністрів, виступав на засіданнях Кабінету Міністрів, направляв свої депутатські звернення. Зараз уже є певні зрушення. Головне завдання - завантажити підприємство роботою. 
 
Це унікальне підприємство для нашої країни, єдине яке спеціалізується на ремонті інженерної техніки на ремонті двигунів. Дуже дивно, що в той час, коли йде війна це профільне підприємство не задіяне. Можливо є якісь приватні інтереси у керівників цього відомства, у Міністерства оборони і “Укроборонпрому” у віданні якого знаходиться це державне підприємство. Я думаю саме сьогодні і є час для того щоб його завантажити і воно приносило користь нашим військовим. Для Ніжина це будуть і робочі місця, і робота, і зарплата. 
 
У мене буде зустріч з колективом, з керівником цього підприємства. Вже є напрацювання, йому мають дати замовлення найближчим часом на 12 мільйонів гривень. Я детально з’ясую наскільки воно буде втілено в життя».

«НіжинТеплоМережі» 

Є серйозна проблема щодо функціонування "НіжинТеплоМереж". На початку опалювального періоду місто могло залишитися без опалення і гарячої води. Тут довелося всім об’єднати зусилля: і обласній адміністрації, і мені, як народному депутату включатися, щоб це підприємство продовжило працювати та не сталося енергетичного колапсу в Ніжині під час опалювального сезону. 
 
На перший квартал цього року у нас є гарантія того що Ніжин буде з теплом. А впродовж цього року необхідно буде погасити борги за газ і електропостачання щоб це підприємство мало змогу нормально функціонувати. Це першочергове завдання.
 

Пошук міста побратима Ніжину у Латвії

Це один з проектів про який я хотів би розказати. Я очолюю групу міжпарламентських зв’язків Верховної Ради з Латвійською Республікою. Багато чого зроблено в напрямку поглиблення наших дружніх відносин. Чотири поїздки здійснили діти учасників АТО в Латвію на відпочинок та лікування, в Ригу та Юрмалу. У нас налагоджується співпраця в економічному напрямку, в сільському господарстві. 
 
Зараз я вийшов з пропозицією щоб місто Ніжин отримало місто-побратима в Латвії. Сьогодні у нас є два варіанти: це буде або місто Прийле або це місто Валга Валка. Я думаю, що буквально весною ми визначимося і отримаємо місто-побратим в Латвійській республіці. Це вже налагодження і дружніх відносин, і культурних, і економічних. У Латвії високий економічний потенціал, це країна Євросоюзу, їм дуже цікаве наше сільгоспвиробництво, наше лісове виробництво». 

По темі: Містом-побратимом для Ніжина варто обрати в Латвії Кокнесе
 
Про поїздки до Верховної ради

«Багато хто з вас мав можливість минулого тижня відвідати засідання Верховної Ради. Це також мій довготривалий проект щодо ознайомлення мешканців нашого округу з діяльністю найвищого законодавчого органу країни - Верховної ради, з діяльністю народних депутатів. 
 
Я вважаю що діяльність Верховної Ради має бути максимально відкрита. Вже було чотири поїздки з Ніжина – це молодь, Ліга ділових жінок, остання поїздка – це прес-тур до Верховної Ради. Я думаю, що буду продовжувати цей проект».

По темі: Журналісти побачили, як живе і працює народний депутат
 
Будівництво у 3-му мікрорайоні

«На 10 березня ми плануємо не тільки відкриття оновленого акушерського відділення пологового будинку, але й закладення капсули в будівництво нового житлового комплексу в районі 16-ї гімназії. Розпочинає будівництво наше чернігівське підприємство «Чернігівсівербуд». 
 
Це досить знакова подія для нашого міста адже за останні 5-7 років фактично нічого не будувалося. А будівництво це все таки новий поштовх для міста, це нові робочі місця. До речі будинок буде будуватися з цегли яку постачатиме наш цегельний завод. Це замкнутий цикл який дає і інвестиції, і робочі місця, і зарплату ніжинцям. Ну і власне будівництво – це основа економіки, це створення інвестиційної привабливості міста. Є потреба для Ніжина і у нових житлових площах. 
 
Забудовник себе гарно показав у місті Чернігові, буде приємно щоб і в Ніжині він продовжив свою роботу». 

Про ЖЕК «Південний»

Питання про діяльність керівництва ЖЕКу «Південний» підняв Ігор Волосянкін.
 
«Це питання досить резонансне на сьогодні. Перед вашим візитом у мене на прийомі були чоловік 10 чи більше. Я вперше з ними зустрівся, тому що до цього вони передавали через мою приймальню колективне звернення, а зараз я почув особисто, що воно дійсно достатньо гаряче. 
 
По-перше, за їх словами коли Юрія Хоменка призначали, мешканцям обіцяли, що він буде тимчасово, на чотири місяці, а зараз уже постійно. Найголовніше ж те що підвищення тарифів проводиться не прозоро. Це неправильно. Вони кажуть, що вчора пройшов виконком і туди їх не запросили, дали мені рішення виконкому. Ми домовилися, як будемо реагувати. Мною було надіслано депутатське звернення на сесію міської ради, звернення народного депутата має бути розглянуте під час засідання сесії. Воно й піднімалося. 

Ігор Волосянкін, Максим Білоусенко


Це питання виключно органів місцевого самоврядування. Це не питання народного депутата, але якщо люди до мене звернулися, то я ж не буду на це закривати очі. На сьогоднішній день відповіді від сесії міської ради на моє ім’я ще не було, хоча є законом встановлений термін: на протязі 10 днів має бути дана відповідь на депутатське звернення народного депутата. Тому я з мешканцями Прилуцької домовився, що ми будемо звертатися до Генеральної прокуратури, до керівників правоохоронних органів, Антикорупційного бюро, Національної поліції. Я ще раз звернуся офіційно на ім’я міського голови, на ім’я депутатів міської ради і будемо реагувати вже по іншому. 
 
Очевидно міський голова не повинен захищати керівника ЖЕКа, а повинен все-таки об’єктивно розібратися і стати на бік людей, тому що це виборці, в тому числі і його. З того що я побачив зараз, то там є ознаки порушень чинного законодавства і по встановленню тарифів і по діяльності керівництва цього ЖЕКа і я буду долучатися щоб це питання було розв’язане якомога скоріше».

Олександр Малаш

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: