Завантаження ...
banner
banner

Ніжинський випускний,як маленьке весілля

Зовсім скоро площею Франка, під акомпанемент урочистої музики крокуватимуть впевненою ходою у доросле життя ніжинські випускники. Так повелося, що це свято виливається батьківській кишені у добру копієчку


Травнева пора це не лише переддень літа, а й ліричний час прощання зі школою, підготовки однієї з найромантичніших подій у житті  – випускного балу.  Зовсім скоро площею Франка, під акомпанемент урочистої музики та надихаючих побажань, крокуватимуть впевненою ходою у доросле життя ніжинські випускники. 

Традиційно, випускний потребує численних ресурсів. Так вже повелося, що це свято виливається батьківській кишені у добру копієчку, адже кожен випускник бажає зустріти доросле життя та розпрощатися з дитинством у вишуканому вбранні, в атмосфері гарної пам’ятної забави,  у колі товаришів та наставників. 
 
З кожним роком випускний вечір все більше нагадує маленьке весілля, бо ж витрати на його організацію набувають все більше нулів. А батьки починають відкладати гроші на дитяче свято задовго до його анонсів. Для багатьох випускний перетворюється у непосильний тягар, що змушує відмовлятися від подібної розкоші, в яку, нажаль, у світлі повсюдної дорожнечі, перетворюється знакове свято. Від того виграють дозвіллєві заклади та різноманітні організатори святкувань, що люб’язно пропонують випускникам цілий спектр розважальних послуг. Останнім часом популярною тенденцією стало запрошення на випускний вечір тамади, діджея, або навіть розробка окремої шоу-програми за участі цілої трупи. 
 
Окрім подібної екзотики, основними статтями витрат на випускне свято залишаються подарунки навчальному закладу та вчителям, банкет, випускний альбом, робота фотографа, чи відеооператора, і, певно, найбільш хвилююче – випускне вбрання.
На все це у випускному сезоні 2016 року, за середніми підрахунками, доведеться викласти близько десяти тисяч гривень. 
– Зараз одягнути, що хлопця, що дівчину на випускний однаково дорого, – кажуть одинадцятикласниці міської ЗОШ № 13 Катерина Машко та Тетяна Савченко. – Коротка сукня обійдеться до тисячі гривень. Довга – від 2000 до 8000. Плюс до цього зачіска, макіяж, взуття, аксесуари і вже маємо ще дві тисячі. Нас би заміж було дешевше віддати напевне. 
 
Випускний гардероб для юнаків не набагато дешевший. Приміром, стандартний класичний костюм коштує в Ніжині у середньому три тисячі гривень. До тисячі потрібно витратити на туфлі. Якщо з останнього дзвоника не залишилося сорочки – вона коштує в районі чотирьох сотень. Додамо краватку, чи метелика і отримаємо ще до ста гривень витрат. 
 
Але хлопцям можна й зекономити на вбранні. Не обов’язково купувати дорогий костюм. Достатньо буде вдало скомпонованих штанів та сорочки. Або піджака та брюк, що вийде не тільки дешевше, а й оригінальніше, адже костюми, як правило, будуть у більшості. Не слід забувати і батьківський досвід. Певно не один тато, одягав на власний випускний вбрання свого тата, яке лишилося з весілля і т. п. Сучасних випускників батьківський костюм, родом з радянського минулого, звісно, не задовольнить, але перешити, переробити вбрання батька цілком можливо і доступно. І в деяких випадках це обійдеться дешевше за купівлю нового костюма і знову таки оточення оцінить ваш креатив. У світлі сьогоденних модних тенденцій, ніхто й не помітить різниці.
Зовнішній вигляд випускника тільки вершина айсбергу. Чи не найважливіша частина вечора – банкет. Він потягне за собою від 250 гривень. А якщо, випускники забажають запросити наставників, або батьків, сума подвоїться. Щоб зберегти пам'ять про непересічне свято на довгі роки, неодмінно потрібен фотограф, або відеооператор, котрий проситиме за послуги близько тисячі гривень. Випускний альбом у свою чергу коштуватиме від двох до чотирьох сотень. 
 
Окремою статтею витрат будуть подарунки школі, вчителям, класному керівнику. Тут сума варіюватиметься в залежності від щедрості та можливостей самих випускників. Якщо ж говорити про вищеназвану екзотику у вигляді тамади, чи інших розваг, то це потягне не менше двох тисяч.
 
– Випускний буває раз у житті, тому грошей шкодувати не треба, – вважають дівчата-випускниці. – Разом з тим, відкладати на випускне свято потрібно заздалегідь і можливо в чомусь собі відмовляти, щоб воно не було для батьків непідйомним тягарем.
У цю чарівну пору випускаються не тільки школярі. Прощаються з інститутом і студенти, що теж за чотири, чи п’ять років навчання  у виші звикли до нього, як до рідної школи. Звісно, серед студентів святково-випускна традиція не така поширена. Студенти – це дорослі люди з багатьма житейськими клопотами та проблемами. Але закінчення вищого навчального закладу не позбавлене своєрідної лірики і бажання красивого випуску.
 
– Чотири роки навчання в університеті, можна назвати теж у своєму роді школою, але вищою, – говорить Аліна Гарбар, випускниця-бакалавр історико-юридичного факультету НДУ ім. М. Гоголя. – Зі своїми невід’ємними частинами – групою, куратором, власними компанійськими жартами, перемогами і поразками. І, ми, немов ті самі школярі, теж випускаємося в доросле життя, тепер вже точно і безповоротно. Всі роз’їдемося, розлетимося по світу. Тому свято випускного актуальне і у виші, хочеться красиво завершити цей життєвий етап у колі улюблених одногрупників та наставників. 
 
Хоча вишівський випускний святкується не з таким розмахом як шкільний, все одно потребує певних інвестицій. Варто зазначити, що саме випускний з інституту, менш стереотипний, ніж шкільний. Тут студенти можуть вдатися до неформального прощання з вишем і не обмежені у формотвореннях свого випускного свята. Більшість студентського загалу, все ж  віддає перевагу традиційному випускному – замовляє кафе, витрачається на одяг і т. п. Такий формат свята обійдеться для студентів-випускників цього року в декілька тисяч гривень. 
 
– Ми з групою, окрім кафе, також вирішили замовляти випускний альбом, – розповідає Андрій Бец, студент-історик НДУ ім. М. Гоголя, випускник бакалаврату. – Він нам обійшовся майже у три сотні гривень, але вважаю цього не шкода для того, щоб зафіксувати на пам'ять скраві миті студентського життя, пліч-о-пліч з одногрупниками, що, без перебільшення, за ці роки стали рідними. З іншої сторони мені завжди подобалася ідея, так званих, антивипускних, коли замість витрачання грошей на скороминущі втіхи (алкоголь, їжа, одяг), випускники жертвували їх на корисні справи. 
 
Випускний вечір,як і у шкільні роки, так і у студентські, як і п’ятдесят років тому, так і зараз, залишається однією з важливих подій у житті школяра, чи студента. Про яку хочеться залишити найприємніший слід у пам’яті і на це, часто, не шкода ніяких грошей. Бо ж справа зовсім не в грошах, а у романтиці випускного таїнства…
 
Підготував Михайло Ломоносов
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: