Завантаження ...
banner
banner

Що робити з підтопленням вулиці Незалежності та чи одягнуть продавців у вишиванки

15 липня в Ніжинській міській раді відбулась 13 чергова сесія VII cкликання. Із 36 депутатів з'явились 29. На порядок денний винесено 33 проекти рішень та різні питання

15 липня в Ніжинській міській раді відбулась 13 чергова сесія VII cкликання. Із 36 депутатів з'явились 29. 

На сесії були присутні депутати міської та обласної ради, міський голова Анатолій Лінник, секретар міської ради Валерій Салогуб, заступники міського голови та виконавчих органів, керівники структурних підрозділів та комунальних підприємств, представники громадських організацій, люди, питання яких розглядалися. На порядок денний винесено 33 проекти рішень та різні питання. 
Засідання розпочалось із приємної ноти: міський голова Анатолій Лінник вручив ніжинському пасічнику Петру Балашу нагороду та висловив теплі вітання, побажав гарного здоров'я та довголіття.
 


Почавшись урочисто та радісно, сесія обіцяла бути позитивною та яскравою, але, на жаль, відразу після такої приємної події виник гучний скандал, сварки, що перейшли у з'ясування стосунків та поширили тривогу й смуток серед присутніх. 

Земельний конфлікт на Прилуцькій. До депутатів звернулися представники громади з вулиці Прилуцької, які підняли питання земельного конфлікту. Вони виглядали стурбованими, адже довго оббивали чиновницькі пороги та сподівалися на довгоочікуване вирішення справи. На їхню думку, міська рада порушила чинне законодавство, діє протиправно та незаконно. 
 
Землю, яку вони довго обробляли, виділили воїнам-учасникам АТО. Не було ні представників земельної комісії, ні архітектора. За словами громади, Андрій Гомоляко ввів в оману міську владу про добровільну відмову від земельних ділянок. Як кажуть жителі Прилуцької, ніхто з ними не спілкувався, ніяких заяв із відмовами не писали. 
 
Слова протестуючих були дуже емоційними, виступ переріс у словесну перепалку з Андрієм Гомоляко. Слово взяла жінка з Прилуцької, яка сказала, що вони будуть відстоювати свою землю до кінця і «положать душу й тіло (як співається в гімні), проллють кров». Її останніми словами на сесібуло «Слава Україні і її багатостраждальному народові». Жінка так розхвилювалась, що їй стало зле, і довелося викликати «швидку». Анатолій Лінник оголосив тимчасову перерву на 15 хвилин.


Заборона підвищувати ціни на комунальні послуги. Після вимушеної перерви депутати почали бурхливо обговорювати питання щодо встановлення мораторію на підвищення тарифів на комунальні послуги (зокрема, на електроенергію, теплопостачання). Рішення підтримали не всі, було багато суперечок. Максим Білоусенко запропонував установити заборону підвищувати ціну на дрова та вугілля. Депутати до спільної згоди не дійшли та було вирішено перенести це питання на кінець сесії.

МАФи, оренда, земля. Також  розглядалися  рішення щодо розміщення тимчасових споруд (зокрема,  кіоску «Лосинівські ковбаски»), подовження оренди, звільнення земельних ділянок від тимчасових споруд, розміщення нерухомого майна на земельних ділянках, затвердження Положення про Раду підприємців при Ніжинській міській раді, списання боргу за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території, надання дозволу  на виготовлення проектів землеустрою, продажу нежитлового приміщення, встановлення обмежувачів руху поблизу шкіл, перегляду положення про проведення ярмарку, проблеми з інфекційним кабінетом у дитячій поліклінніці, платного відрядження освітян та багато інших.
 
Продавці одягнуть вишиванки? Сергій Охонько запропонував, щоб уніформою продавців були вишиванки, адже навіть такі найменші зміни піднімають настрій та підносять національний дух українців, вселяють віру в гарне майбутнє України. На це Анатолій Лінник відповів, що зміни повинні, перш за все, бути не зовнішніми, а внутрішніми. Якщо відбуватимуться зміни всередині кожного громадянина, то й зовнішні прояви також зазнають чималих змін.

Водовідведення з вулиці Незалежності. Неабияких дискусій мало питання щодо відновлення водовідведення по вулицях Незалежності та Ватутіна. Ця проблема підтоплення є «вічною» для Ніжина, територію можна з певністю назвати новою річкою Остер у місті. На проект, як завжди, не вистачає коштів, коли його вирішать — невідомо. Запропоновано створити рекреаційні зони в тих місцях, де скупчується вода. Це питання ще обмірковується та вирішується.

Наприкінці сесії депутати вирішили написати звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України із закликом урегулювати на місцях проблему підвищення тарифів та запровадити мораторій на підвищення комунальних послуг, стягування пені з місцевих жителів. Рішення прийнято одноголосно.
 
Також вирішено звернутися до прем'єр-міністра Гройсмана в сфері енергетики з комунальних послуг стосовно ціни на гас з населення.

Історико-архітектурний заповідник в Ніжині. Управління культури запропонувало ознайомити депутатів міської ради з відповіддю Міністерства культури України на повторне звернення комітету щодо створення історико – архітектурного заповідника в Ніжині. Міністерство культури оголосило про припинення підтримання нових бюджетних установ задля економії коштів та пообіцяло повернутись до цієї справи пізніше, після досягнення економічної ситуації в країні. Анатолій Лінник оголосив, що ведеться паралельна робота з депутатом Верховної Ради Олександром Кодолою, і спільними зусиллями вони проштовхнуть це рішення. Це питання часу, але вони обов'язково досягнуть своєї мети.

Крім цього, чималого обговорення зазнала пропозиція створити електронну систему голосування для депутатів задля економії часу та коштів. Коли відбудеться перерозподіл коштів, вирішиться питання яким чином організувати це голосування та скільки витратити на нього.
 
Наостанок до депутатів звернулася жінка з проханням підтримати проект Міжнародного фестивалю на Чернігівщині та бажаючих, які хотіли б увійти в історію. Суть цього фестивалю — ознайомити туристів та місцевих жителів із історією рідного краю, культурною спадщиною, показати красу та неповторність України. Містяни, які все своє життя прожили в Ніжині, мало що знають про свій рідний край та Чернігівщину. Що стосується іноземців, то через останні події в нашій державі та пропаганду російських ЗМІ у більшості виникло хибне уявлення про Україну як країну варварів та дикунів.
 
У межах фестивалю передбачені різноманітні екскурсії по Чернігівщині, виставки сучасного мистецтва, ознайомлення з краєм та сучасними письменниками. Родзинкою стане створення та щорічне поповнення бібліотечки. Альманах даруватиметься кожній школі. Від депутатів потрібна матеріальна підтримка. Якщо захід пройде гарно та отримає базове фінансування, міністерство подбає про подальше матеріальне забезпечення. На даний момент необхідно близько 200 тисяч, на організацію житла та поїздок для іноземців потрібні чималі кошти. Депутати пообіцяли переглянути цей проект та детально ознайомитися з ним.






Юлія Солдатенко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: