Завантаження ...
banner
banner

Звернення Ніжинського МВ УМВС до жителів Ніжина та району

Розвиток подій у державі змушує правоохоронців застерегти громадян у зв'язку з небезпечною тенденцією, яка останнім часом виявляється дедалі яскравіше. У зверненні йдеться про потрапляння із зони АТО смертельно небезпечних "сувенірів"

Шановні жителі міста Ніжина та Ніжинського району!
 
Розвиток подій у державі змушує правоохоронців застерегти громадян у зв’язку з небезпечною тенденцією, яка останнім часом виявляється дедалі яскравіше. Йдеться про потрапляння із зони АТО на мирну територію більшості областей України різноманітних предметів, прихоплених у якості «сувенірів» чи «експонатів», які насправді містять у собі смертельну загрозу.
 
Як наголосив тимчасово виконуючий обов’язки начальника УМВС України в Чернігівській області підполковник міліції Вадим Філашкін, небайдужість широких верств населення, щире прагнення допомагати українським військовим боронити рідну землю від російсько-терористичної загрози, готовність тримати суспільство у курсі подій на Сході та доносити правдиву інформацію про хід бойових дій, бажання ретельно зберегти в народній пам’яті подвиги новітніх Героїв можна тільки вітати. Завдяки цьому українська нація міцніє, згуртовується і дає гідну відсіч ворогові.
 
Але водночас мусимо констатувати, що у справу безпосередньої комунікації з військовими, які ведуть бойові дії, нині втягнута величезна кількість суто цивільних людей — волонтери, журналісти, ентузіасти музейно-краєзнавчої справи. У декого бажання мати сувенір на згадку про власне перебування поряд з переднім краєм боїв, «справжню військову річ», або гідний експонат для музейного куточку про участь земляків в АТО, переважає здоровий глузд. Ризик посилюється відсутністю фахових знань щодо безпеки поводження з вибухонебезпечними предметами. Це, на жаль, інколи призводить до трагедій з людськими жертвами, — підкреслив керівник обласного Управління МВС Вадим Філашкін.
 
Найсвіжішим жахливим прикладом такого роду стали трагічні події у селищі Ріпки, де внаслідок вибуху реактивної протитанкової гранати РПГ-18 одна людина загинула, ще три серйозно постраждали. Трагедія сталася у місцевій загальноосвітній школі №2.
 
Міліція Чернігівщини наполегливо застерігає волонтерів, журналістів, усіх громадян, хто за родом своєї професійної або громадської діяльності відвідує зону АТО: в жодному разі не везіть звідти «сувенірів» та «експонатів».
 
Пам’ятайте, що військове спорядження, навіть якщо має вигляд відпрацьованого, використаного і непридатного до бойового застосування, все одно залишається військовим спорядженням. Зробити однозначний висновок про безпечність або загрозливий потенціал таких предметів може тільки кваліфікований фахівець, який добре знається на цьому виді спорядження, боєприпасів тощо. Натомість ви, рятуючи життя бійців на Сході, водночас можете своїми легковажними діями сприяти загибелі своїх земляків на мирному Придесенні, або ж непоправно постраждати самі.
Окремо звертаємося до фахівців музейної справи та ентузіастів краєзнавства, керівників та педагогів навчальних закладів усіх рівнів.
 
Якщо вам для поповнення експозиції доставили предмет військового спорядження, призначення якого ви недосить добре розумієте, або такий, що початково (до використання) мав містити у собі бойовий заряд, обов’язково повідомте про це до міліції. Ні в якому разі не проводьте самостійних дій з таким предметом (огляд, відкривання чи закривання кришечок, натискання кнопок та важелів абощо). До приїзду працівників міліції забезпечте недоступність цього предмета для інших громадян. Ці прості правила безпеки допоможуть зберегти життя та здоров’я як вам, так і багатьом іншим людям.
 
 
Ніжинський МВ УМВС України в Чернігівській області
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: