Завантаження ...
banner
banner

Суцільна темрява: як вберегти життя на дорозі (Спецрепортаж - Відео)

Суцільна темрява: як вберегти життя на дорозі (Спецрепортаж - Відео) фото

Зі зменшенням світлового дня та запровадженням режиму економії електроенергії всі відчули складнощі пересування містом, особливо у вечірній час доби. Але найскладніше за таких умов водіям, тому, що більшість пішоходів не видно в темряві, особливо якщо вони не мають світлоповертальних елементів.

Правило помітності – світлий одяг. Так водій значно раніше побачить вас і вчасно зможе зреагувати. Друге правило – це світлоповертальний одяг, його елементи або додаткові аксесуари – флікери. Розібратися в різноманітті нам допомогла патрульна поліція.

«Зараз світлоповертальні елементи як ніколи важливі та життєво необхідні. Почнімо з того, що це взагалі таке. Перше це – світловідбивна плівка, що має здатність відбивати світло. Якщо вона буде на вашому одязі або взутті вона відбиватиме світло фар, коли ми перебуваємо безпосередньо на проїзній частині як пішохід. Флікер – це предмет, який відбиває світло. Це брелоки, придбати їх можна в мережі Інтернет, забиваючи у пошук «світловідбивні елементи» або «флікери», — Аліна Чемерис, начальник відділу зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Чернігівській області Департаменту патрульної поліції.

Подібні аксесуари також можна виготовити самостійно.

 
 

«Це флікери, які виготовили власноруч, основа – фетр. Він обрамлений плівкою ПВХ, аби не зношувався, і ще є світловідбивна плівка, яку ми вирізали у вигляді лапки. Флікер цей односторонній і кріпиться на рюкзак», — Аліна Чемерис, начальник відділу зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Чернігівській області Департаменту патрульної поліції.

Далі розглядаємо світлоповертальні елементи, які можна одягати на себе.

«Переходимо до манжета, він закріплюється на руці або нозі. Його можна використовувати як дорослому, так і дитині. Тут є світловідбивна смужка. Це так само на руку смужка, краще її закріплювати вище. І дуже рекомендуємо отакі лінійки, що легко одягаються на руку. На ногу їх краще не чіпляти», — Аліна Чемерис, начальник відділу зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Чернігівській області Департаменту патрульної поліції.

Всі рекомендації одразу тестуємо – кріпимо на рюкзак такі елементи та переходимо дорогу. Як бачимо, такі брелоки значно покращують ситуацію. Утім, це ще не все – найкраще в таку пору носити спеціальні жилети, особливо дітям.

«Перед вами – світловідбивний жилет, він дитячий, має різну вікову категорію, тобто різний розмір – починаючи від 3-х років і до 14, відповідно до зросту. Максимально це 154 сантиметри. Відповідно, це той вік, до якого дитина має перебувати в спеціальному автомобільному засобі – автокріслі», — Аліна Чемерис, начальник відділу зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Чернігівській області Департаменту патрульної поліції.

Окремий варіант – спеціальна сумка-шопер, яка береже екологію та ваше життя.

«Це в нас такий шопер, ця сумка унікальна. З обох боків є світловідбивні смуги, які дуже добре відбивають світло та мають гарний ефект», — Аліна Чемерис, начальник відділу зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Чернігівській області Департаменту патрульної поліції.

Для домашніх улюбленців також є спеціальні нашийники, що світяться, їх легко можна знайти в зоомагазинах. (папка 2 00012). Пам’ятайте, такі прості речі можуть вберегти вам здоров’я та життя. Адже статистика вже показує: аварій за участі пішоходів тепер дедалі більше.

«За жовтень 2022 року за участю пішоходів сталися п’ять ДТП, три з них – із загиблими і дві – з потерпілими, які отримали тілесні ушкодження. Ці дорожньо-транспортні пригоди сталися на території обслуговування Управління патрульної поліції Чернігівської області: чотири з них відбулися в місті Чернігові. Ще одна сталася на трасі М-01», — Аліна Чемерис, начальник відділу зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Чернігівській області Департаменту патрульної поліції.

Також у патрульній поліції нагадують і про адміністративну відповідальність за порушення правил дорожнього руху, що передбачена статтею 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«Хочу зазначити, якщо пішохід перебуває на проїзній частині або узбіччі без світлоповертальних елементів, тобто без флікерів або спеціальних наклейок, манжетів і жилетів, то санкція статті також стосується і його. За це передбачений штраф – 255 гривень», — Аліна Чемерис, начальник відділу зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Чернігівській області Департаменту патрульної поліції.

Утім, жодні штрафи та гроші не вбережуть ваше життя, якщо ви самі не будете ставитися до цього відповідально.

«Ми настійно просимо всіх пішоходів убезпечити своє перебування на дорозі. Немає значення, ви переходите дорогу через пішохідний перехід чи ви просто йдете парком або тротуаром і слухаєте музику. Потурбуйтеся, аби на вашому одязі та рюкзаках, сумках були світлоповертальні елементи. Будьте уважними, дбайте про свою безпеку. Потурбуйтеся про себе та про інших», — Аліна Чемерис, начальник відділу зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Чернігівській області Департаменту патрульної поліції.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

cheline.com.ua

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: