Завантаження ...
banner
banner

Великодній календар, традиції та обряди

Великодній календар, традиції та обряди фото

Святкування Великодніх свят — один із найбільш очікуваних моментів для віруючих. Вони завжди готуються до них напередодні, прагнучи не пропустити жодної важливої події. Великодній календар допомагає визначити ключові дати цього періоду, щоб кожен міг належним чином підготуватися до свят, — пише slavutych.info.

27 квітня: Лазарева субота

Лазарева субота відзначається на згадку про воскресіння Лазаря Ісусом Христом. Цей день відзначається під час Великого посту, але віряни мають право на деяке послаблення правил. Наприклад, дозволяється споживання риби, олії та вина.

28 квітня: Вербна неділя

Вербна неділя відзначає в'їзд Ісуса Христа до Єрусалима. Цього дня віряни купують та освячують вербові гілки, які потім зберігають вдома як обереги від лиха. Також це свято супроводжується послабленням посту, де до раціону можна додати страви з риби.

29 квітня — 4 травня: Страсний тиждень

Страсний тиждень є завершальним етапом Великого посту. Протягом цього тижня віряни готуються до найголовнішого свята — Великодня. Кожен день тижня отримує приставку "Страсний" або "Великий" і нагадує про страждання Ісуса Христа перед Розп'яттям.

2 травня: Чистий четвер

Чистий четвер відзначається вшануванням Таїнства Причастя та пам'яті про Христову останню вечерю з апостолами. В цей день віряни розпочинають приготування пасок та інших страв на Великодній стіл.

3 травня: Страсна п'ятниця

Страсна п'ятниця — найсумніший день Великоднього тижня. Саме цього дня відбулося Розп'яття Ісуса Христа. Віряни утримуються від приймання їжі до винесення Плащаниці, символізуючи скорботу за хресну смерть Спасителя.

4 травня: Страсна субота

У Страсну суботу проводиться освячення пасок та інших страв, які з'являться на святковому столі під час Великодня.

5 травня: Великдень

Великдень — одне з найважливіших свят в християнському календарі. Святкова служба розпочинається ще в ніч проти неділі. Під час неї відбувається Хресна хода та інші обряди. Весь тиждень після Великодня називається "Світлим".

14 травня: Радониця

Радониця — це день пам'яті про покійних, коли віряни відвідують цвинтарі та приносять обрядові страви.

Як повідомляв MYNIZHYN, наближається найвеличніше християнське свято — світле Христове Воскресіння. З цієї нагоди вже розпочались великодні заходи. Одним із головних елементів є великодня писанка. Вона символізує сонце, життя, всесвіт, любов і красу, весняне відродження, добро та радість. Саме тому у відділі Художнього музею НКМ імені Івана Спаського разом із Собором Всіх Святих у Ніжині сьогодні провели майстер-клас для дітей і дорослих з виготовленню писанок!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: