Завантаження ...
banner

Як підготувати дитину до школи: 10 порад батькам

Як підготувати дитину до школи: 10 порад батькам фото

Раніше літо мало лише один мінус – воно швидко закінчувалось, і потім вас змушували йти до школи, яка не завжди приносила такі приємні спогади, як канікули. Так от, ваші діти проживають зараз той самий період у житті, що й ви колись.  І наше завдання – зробити так, аби вони з посмішками бігли до школи, а потім на свої улюблені гуртки. Про декілька простих порад, як психологічно підготувати дитину до школи не змушуючи, а мотивуючи — читайте далі, пише GoITeens.

Порада перша: позитивна атмосфера

Створіть такі збори до школи, де все сприймається як новий виклик, а не стресова ситуація. Ви можете разом купити щоденник з улюбленим героєм дитини, спортивну форму чи костюм. Речі, які ви зробите разом, назавжди запам’ятаються вам обом, та й підлітку буде легше йти в новий клас.

Порада друга: розповідайте про школу

Поділіться позитивними спогадами про свої шкільні роки. Розповідайте цікаві історії про те, що можна вивчати в школі та як це може бути захопливо. 

Мене, наприклад, у школі зацікавлювали уроками світової літератури, вчили аналізувати персонажів та порівнювати їх із сьогоденням. Або ж позакласними гуртками, де я і натренувала лідерство, бо була керівником маленького показу мод (шити я так і не навчилась, але команду підібрала влучно). 

Порада третя: тематичні ігри для першокласників

Підготовка до школи вдома — це цілком реально. Якщо ваша дитина йде в 1 чи 2 клас і відчуває страх, то ви можете пограти в школу. Організуйте квести, де малеча може уявити себе в навчальному закладі. Це допоможе зменшити стрес та познайомити з тим, що відбуватиметься з дитиною. 

До речі, діти часто самостійно починають грати в шкільні будні зі своїми іграшками. Заохочуйте це та цікавтесь, як себе поводив на уроці улюблений медведик або що сьогодні вивчила Барбі.

Порада четверта: знайомство з новим місцем

Якщо ви змінюєте школу, або знову ж таки йдете до 1 класу, то обов’язково перед початком року відвідайте її. Проведіть екскурсію перед навчанням, покажіть де вбиральня, де потрібно залишати верхній одяг, де знайти вчителя. Це допоможе дитині освоїтися з новим місцем та звикнути до порядків.

Порада п’ята: підтримка друзів

Якщо в дитини є друзі або ровесники, які також підуть до школи, це зробить процес адаптації легшим і веселішим. Підлітки разом можуть спланувати свої позашкільні активності або обмінятися думками, що кому цікаво буде вивчати. Вони також будуть разом у школі, де можна зустрітися на перерві та поділитися враженнями. А як допомогти дитині знайти нових друзів ми вже розповідали.

Порада шоста: розпорядок дня

Встановіть режим, який наближений до шкільного графіку. Це допоможе дитині адаптуватися до нового розпорядку. А з початку навчального року просто трансформуєте його. Так дитина вже буде привчатися до особистого тайм-менеджменту — усі ми розуміємо, як важливо навчити дитину самостійності.

Порада сьома: позитивне мислення

Навчіть дитину бачити позитивні аспекти в школі, які допоможуть їй розвиватися та здобувати нові знання, навички. Говоріть про майбутнє та про цілі дитини в ньому. Що цікавого вона дізнається? На які гуртки почне ходити? З якими однолітками познайомиться? Налаштовуйте дитину й себе на позитив.

Порада восьма: підтримка та визнання

Висловлюйте свою турботу та позитивні очікування щодо шкільного навчання. Визнання досягнень дитини допоможе зберегти її впевненість у собі. Але не варто використовувати фразу «Ти мусиш вчитися на 12!». Натомість краще сказати: «Я знаю, що в тебе точно вийде, тому навіть не хвилюйся про це!». Читайте про те, як допомогти дитині стати більш впевненою у собі, за посиланням.

Порада дев’ята: щире спілкування

Прислухайтесь до дитини та відповідайте на її запитання. Відкритий діалог допоможе зрозуміти її почуття та надасть впевненість у тому, що її думки важливі. Поговоріть про те, що турбує дитину, дайте їй розуміння, що вона завжди може прийти до вас із проблемою або за порадою.

Порада десята: підтримка від вчителів

Познайомте дитину зі шкільними вчителями, щоби почати їхнє спілкування з позитиву та побороти можливі страхи малечі. Дайте розуміння, що до вчителя теж можна звертатися з проблемами, питаннями та ідеями.

Завдання батьків полягає в тому, щоб підготувати дитину до школи психологічно, зробити цей процес комфортним та захопливим для самої дитини, сприяючи її психологічній готовності до нового етапу навчання. Це повинно бути їй у задоволення. Бо шкільні роки — найсолодші, погодьтесь?

Як повідомляв MYNIZHYN, як знайти баланс між старим і новим, між прогресивним і класикою, між стабільним і динамічним, розповідають психологи Гарвардського університету. Вони провели дослідження і з’ясували, що допомагає батькам виховувати хороших дітей, здатних ефективно справлятися з сьогоднішніми реаліями.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: