Завантаження ...
banner
banner

Нерестова заборона на вилов риби на Чернігівщині: де дозволили рибалити

Нерестова заборона на вилов риби на Чернігівщині: де дозволили рибалити фото

З 1 квітня на Чернігівщині діє нерестова заборона на вилов риби. Як вона проходить на Чернігівщині, в яких місцях можна рибалити, чи фіксують інспектори рибоохоронного патруля порушення правил рибальства та який штраф передбачено, — пише Суспільне.

Про це в ефірі "Українське Радіо Чернігів" говорили з начальником Чернігівського рибоохоронного патруля Миколою Каленюком.

Правила рибальства під час нересту та в яких місцях можна ловити рибу

Рибу можна ловити на сім гачків, але під час нересту тільки на два. Це означає, що на одній вудочці має бути два гачки, або дві вудочки можуть мати по одному гачку, каже Микола Каленюк.

"Ми йдемо на зустріч і люди можуть розраховувати, що ми не будемо писати протоколи та їх штрафувати у межах територіальних громад, у межах населених пунктів, якщо брати від початку села і до кінця, крім озер та річок, які входять у рукава. В інших місцях під час нересту заборонено ловити рибу. Норми вилову риби — три кілограми плюс один, який буде трофеєм. Риба вся зараз з ікрою. Ми очікуємо дуже добрий нерест".

Де можна ловити рибу у Чернігові під час нересту

"Що стосується Чернігова, то рибу можна ловити по обидві сторони від човникової станції, яка в районі Бобровиці, та до моста, на якому проводиться будівництво. Також можна ловити на озерах Магістратське і Глушець. Це ще вважається частиною міста, і тому там можна ловити", — каже Каленюк.

Що не можна робити під час нерестової заборони на вилов риби

На Чернігівщині під час нерестової заборони не можна пересуватися на транспортних засобах чи моторних суднах у заборонених місцях у період нересту, за виключенням суден, які використовуються рибоохоронними органами та іншими уповноваженими органами державної влади.

Вилов риби на нерестовищах, в тому числі з берега, буде заборонено:
  • з 1 квітня до 20 травня (включно) — у всіх річках та їх кореневих водах;
  • з 1 квітня до 9 червня (включно) — у всіх водосховищах;
  • з 1 квітня до 30 червня (включно) — в придатковій системі водойм (протоки, гирла, озера, ставки та інші водойми, в тому числі ті, які тимчасово заливаються водою в період весняної повені).

Які штрафи за порушення правил рибальства

Зі слів Миколи Каленюка, у Чернігівському рибоохоронному патрулі є шість інспекторів, які здійснюють контроль за дотриманням правил рибальства. Тільки за березень 2024 року інспектори склали 72 протоколи. Збитки завдані рибному господарству становлять 318 690 гривень. Загалом у 2024 році збитки завдані рибному господарству склали 357 739 гривень. З них сплачено — 158 645 гривень. Зі слів начальника рибоохоронного патруля, Чернігівська область займає перше та друге місця по сплаті штрафу.

"Зараз люди швидше сплачують штрафи, бо людям треба виїжджати за кордон. Раніше сплачували повільніше. Штраф за вилов щуки — 3 468 гривень. Штраф за чехоню — 1 581 гривень за одну рибину. У риби має бути розмір, який, якщо менший, потрібно випускати рибу. На щуку це 50 сантиметрів, чехонь — 24 сантиметри".

Під час риболовлі рибалки мають мати при собі паспорт, що посвідчує особу, лінійку і ваги. Але не в кожного рибака, як показує практика, вони є, каже Микола Каленюк.

Рибу не можна ловити:
  • електровудкою:
  • сіткою-павук;
  • драчом;
  • остями;
  • раколовками;
  • ятерями;
  • топтухами.

Також не можна використовувати вибухонебезпечні пристрої, каже Микола Каленюк.

"Електровудкою у нас бояться ловити. Останній випадок у нас був два роки назад, коли ніжинські браконьєри завдяки електровудкою наловили сомів. Рішення суду ще поки немає".

Як повідомляв MYNIZHYN, 1 квітня 2024 року Чернігівським рибоохоронним патрулем в ході спільного рибоохоронного рейду разом з представниками Сектору водної поліції ГУНП області на водоймах Чернігівського району викрито грубе порушення Правил рибальства. Також 7 квітня 2024 року на Десні, поблизу села Леньків Новгород-Сіверської громади виявлено місцевого мешканця, який ловив рибу з човна за допомогою заборонених знарядь лову – три одиниці сіток поріжних.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: