Завантаження ...
banner

Якість води у Десні та Сеймі: показник марганцю перевищує норму більш, ніж удвічі

Якість води у Десні та Сеймі: показник марганцю перевищує норму більш, ніж удвічі фото

Станом на 15 вересня у Десні в межах Чернігова зафіксували перевищення марганцю у воді більше, ніж у двічі. Інші показники — в межах норми. 

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України на своїй Facebook-сторінці.

У водозаборі у Броварах зафіксували незначні зміни по хімічному споживанню кисню: з 28,37 до 33,2 мг/дм3, при нормі 30 мг/дм3. Водночас вміст розчиненого кисню трохи знизився з 6,22 до 5,4 мг/дм3, але залишається вищим за норму. Наразі ризиків для водозабору немає. Забруднення, що рухається Десною, менш концентроване порівняно з початковими показниками у Сеймі на Чернігівщині. Перевищення вмісту пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. Фіксується потемніння води, але загибелі риби не зафіксовано. Показники азоту амонійного, нітритів та хлоридів у межах норми.

Київводоканал разом з науковцями впевнений, що очисні споруди зможуть впоратися із можливими забрудненнями, які можуть досягти точок водозабору. Вода у кранах споживачів буде безпечною і відповідатиме Державним санітарним нормам. Єдиним ризиком є можливий запах. Для його усунення Київводоканалом підготовлено 120 тонн пилоподібного активованого вугілля, яке буде застосовано при погіршенні якості води.

На Чернігівщині якість води у Сеймі поліпшилася: вміст розчиненого кисню зріс до 8,05-8,11 мг/дм3, а показник хімічного споживання кисню знаходиться в межах 28-30 мг/дм3. Показники азоту амонійного, заліза загального та марганцю знизилися і не перевищують допустимі норми.

Вода у Десні на Чернігівщині також покращилася у всіх пунктах до Остра. У місті Остер хімічне споживання кисню перевищує норму на 10%: розчинений кисень зріс з 5,8 до 7,05 мг/дм3. По азоту амонійному, нітритах, фосфатах та хлоридах перевищень не зафіксовано.

Загалом результати вимірювань води у річках Сейм та Десна свідчать про відсутність перевищень екологічних нормативів за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів.

Згідно з даними Державного агентства водних ресурсів України та Державної екологічної інспекції України, у дев'яти точках встановлені аераційні установки: шість у Чернігівській області та три в Київській. Вони штучно насичують воду киснем, що сприяє прискоренню окислення органічних речовин і допомагає природному процесу самоочищення річок.

Як повідомляв MYNIZHYN, забруднення Сейму і Десни сталося через знищення росіянами очисних споруд на території Курської області.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: